Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

sylwia_slomc... 18:39, 14 sty 2016

margaretka3 napisał(a)
Przy ostróżkach trzeba trochę cierpliwości, będę moczyć nasionka przed wysianiem, wtedy skiełkują szybciej.

Gosia ja moje giganty siałam trzy lata temu prosto w grunt i rosną
Jana 19:25, 15 sty 2016

Gosiu, mam pytanie. Trzymam nasiona werbeny w lodówce (od Reni) i przeczytałam, że chyba źle zrobiłam, że powinny być z ziemią w lodówce. Kiedy tak zrobić?
Mala_Mi 21:34, 15 sty 2016

Jana napisał(a)
Gosiu, mam pytanie. Trzymam nasiona werbeny w lodówce (od Reni) i przeczytałam, że chyba źle zrobiłam, że powinny być z ziemią w lodówce. Kiedy tak zrobić?

Ja trzymalam w lodowce bez ziemi.... wyrosly bez problemu.
margaretka3 22:05, 15 sty 2016

Jana, a ja nawet w lodówce nie trzymałam, tylko nasionka zebrałam po przymrozkach i też wzeszła bez problemu.
margaretka3 22:10, 15 sty 2016

laurowisnia napisał(a)
Chciałam wysiewać ostróżki, poczytałam jednak, że najlepiej to robić zaraz po zebraniu nasion, wtedy są najlepsze efekty.
Za pomidorki dziękuję, pooglądam sobie te odmiany, z nazw mi się podobają, ja szukam takiej najsmaczniejszej do jedzenia na bieżąco.
Zastanawiam się jaki obszar one u Ciebie zajęły, masz szklarnię?
Mogę polecić Ildi, plenny, dużo pomidorków na gronie i smaczny.
Co do róż, nie spodziewam się wiele, w tamtym roku kombinowałam z nimi różnie, tylko trzy nasionka pękły ale padły. Czy jesteś chętna spróbować?

Te wymienione przeze mnie pomidorki wszystkie są dobre do jedzenia, Aussie jest dobry do przetworów, bo jest ogromny i mięsisty, smak super.
Szklarni nie mam. Miałam pomidory na trzech grządkach: pod balkonem wzdłuż zachodniej strony domu (1,5mx9m), mała grządka pod wschodnią ścianą domu (tam gdzie jesienią zrobiłam różankę oraz trzecia, największa miała około 5mx6m. Tu ją można zobaczyć https://www.ogrodowisko.pl/watek/5974-ogrod-od-nasionka-z-widokiem-na-lanckorone?page=34
Pewnie chętnie bym spróbowała wysiać róże, ale nie w tym roku. Za dużo planów na wiosnę. A nasionka masz ze swoich róż? Zapylasz wybrane kwiaty sama?
Jana 22:27, 15 sty 2016

pocieszyłyście mnie naczytałam się u Przemka i przeraziłam...
margaretka3 22:28, 15 sty 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Gosia ja już wysiałam, żołędzie i trawy teraz się mrożą na balkonie , a w połowie lutego wezmę do domu.
Tą ziemię musiałam wyprażyć bo się strzępki pleśni pokazałyPróbowałam zaszczepić hortensję kosmatą( mszystą)), a zamiast się przyjąć to ziemia zaczęła pleśnieć, hortka się oczywiście nie przyjęła

Mnie hortensje najlepiej się ukorzeniają z sadzonek zielnych lub półzielnych pobranych w lipcu. Najlepsze efekty miałam.
Jana 22:28, 15 sty 2016

Gosia, a w czym Ty wkładasz tą ziemię do piekarnika bo bardzo mnie to nurtuje odkąd przeczytałam
margaretka3 22:29, 15 sty 2016

Jana napisał(a)
pocieszyłyście mnie naczytałam się u Przemka i przeraziłam...

Nie przerażaj się, nie ma czym U mnie na wiosnę będzie tego jak chwastów
Renia zbierała po przymrozkach i na pewno dojrzałe
Edit. ziemię wysypuję na blachę, która jest w piekarniku.
margaretka3 22:33, 15 sty 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Gosia ja moje giganty siałam trzy lata temu prosto w grunt i rosną

Ja jeszcze nie mam wieloletnich, nasionka dopiero przyjdą, więc wolę wysiać je w domu.