Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

paniprzyroda 23:07, 18 mar 2018

A ja się martwiłam, że za dużo sieję Mam wobec tego jeszcze luzik
m_gocha 23:57, 18 mar 2018

mira napisał(a)
Ona sama nie wie czy chce - już to przerabiałam
tak się zastanawiam gdzie jest punkt nasycenia albo przesycenia
tylko nie wiem jak się go określa bo ja już osiągnęłam ten punkt

Twoje 83 doniczki dały mi kopa, już naszykowałam kupkę torebeczek do wysiewu jutro

pozdrawiam
O punkcie nasycenia mówi prawo malejącej użyteczności krańcowej

Prawo malejącej użyteczności krańcowej jest wyjaśniane faktem, że wraz z pojawieniem się kolejnej zasianej/obsadzonej doniczki, potrzeba siania/obsadzania jest coraz bardziej zaspokajana. Prawo zakłada, że w którymś momencie kolejne zasianie/obsadzenie doniczki dostarcza coraz mniejszej przyjemności (w porównaniu z tymi które zasiewało się na początku). Zatem jest taki punkt (indywidualny dla każdego ), gdzie obsianie/obsadzenie kolejnej doniczki przynosi zerową przyjemność a nawet może przybrać wartości ujemne. Tyle teorii

Chciałabym zobaczyć te 83 doniczki!
Urszulla 03:14, 19 mar 2018

W zeszłym roku miałam 70 doniczek gotowych sadzonek w maju
Gosialuk 07:33, 19 mar 2018

Podziwiam. Ale jest w tym jakiś wewnętrzny przymus. Nie wiem z czego to wynika, ale wysiane osobiście roślinki są jakby bardziej moje.
U mnie zawsze gorzej jest potem, jak muszę to wszystko przetransportować 30km i wsadzić.
violaskom 08:57, 22 mar 2018

Gosiu, przeleciałam przez Twój wątek i jestem pod wrażeniem pięknego naturalnego ogrodu. Uwielbiam takie klimaty. Mam pytanie o ratibidę. Czy ona się rozsiewa sama? Czy kwitnie w pierwszym roku? Co o niej myślisz? Miejsca na parapetach mało, muszę już dokonywać selekcji przy wysiewie.
sylwia_slomc... 09:23, 22 mar 2018

paniprzyroda napisał(a)
A ja się martwiłam, że za dużo sieję Mam wobec tego jeszcze luzik

Przy Gosi wszyscy odpadają w przedbiegach
AniazZielone... 20:04, 22 mar 2018

Gosiu, moje oszlochy siałam w lecie, są teraz podupadłymi roślinkami po zimie, mam nadzieję, że odżyją. Ich matka ma się o wiele lepiej, kwitnie po raz drugi.
Kolory mieczyków dałam Takie jak ci się podobały, plus chyba jeszcze kilka innych. Mam wielką sklerozę, o takie rzeczy trzeba było pytać wcześniej.
W przyszłym tygodniu planuję siać pomidorki
violaskom 09:09, 24 mar 2018

I jeszcze jedno pytanie o cleome. Wysiewam drugi sezon i wyglądana na to, że w tym roku będzie znowu porażka. Masz jakieś swoje sposoby na uprawę cleome?
sylwia_slomc... 20:18, 24 mar 2018

Gosiu sprzątałam dzisiaj rabatę z altana i pomyślałam sobie, że ciekawe na jakim etapie ze swoimi rabatami jesteś i że Cie podziwiam bo ogród bylinowy mega pracy przynajmniej trzy razy w sezonie wymaga( czasem częściej)
Pół dnia mi zeszło na tą jedną rabatę zostały mi jeszcze dwie, ta wielka i ta z różą kimono i trawami.
Przypomnij mi w jakim okresie chcesz zobaczyć ogród, żebym znowu nie zaproponowała Ci takiego samego jak wcześniej
Mirka 22:42, 28 mar 2018

Gosiu miałaś rację z tą cynią u mnie.Wstawiłam u siebie foto nasionek .Zobaczysz?