Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

Jana 18:53, 02 lut 2016

Gabriela napisał(a)
Róże na jabłonkę - Bobby James, Kiftsgate, Paul's Himalayan Musk, Lykkefund - na pewno są u nas do kupienia i to w niejednej szkółce.
Jeszcze Rambling Rector (chyba jednak u nas trudno dostać) i Rosa helenae ‚Hybrida’ inaczej 'Semiplena" ta jest w firmie na literę R z "s" w środku.
Wszystkie są białe, tylko Paul's HM jest bladoróżowy.
Teren piękny i daje mnóstwo pole do popisu, tzn. to jest pole na ogród.
Ja kupiłam też paletkę ciemierników, ale że jest ciepło, wsadziłam je do pomidorowej szklarni, jak temperatura spadnie poniżej minus 5, okryję włókniną i pudełkami. I mam nadzieję że jakoś będzie.
Lykkefund polecała też Mira, widziałam ją w necie, ma piękne kwiaty, takie jak najbardziej lubię i na nią się mam zamiar zdecydować dziś widziałam w B całą paletę ciemierników i przeszłam obojętnie , już nie wyglądały dobrze,zazdroszczę Ci szklarni, to jest pole do popisu, gdybym mogła cofnąć czas kupiłabym szklaną
Jana 18:58, 02 lut 2016

anabuko1 napisał(a)

Oj to fakt.
I dobrze,że ktoś to kosi.EM??tak się trudzi ???
Trochę sportu z atrakcjami
pozdróweczki zostawiam
Aniu, bynajmniej w sezonie pasą się tam krowy sąsiada (jak napisałam wcześniej "ekologiczne kosiarki") to jest obopólna korzyść gdyż krowy się najedzą, a my mamy skoszone. W tamtym miejscu są zaskrońce i prawdopodobnie żmije, nie cierpię gadów i wolę jak widzę co mam pod nogami
Jana 19:01, 02 lut 2016

jona napisał(a)

Ładny widok . Podoba mi się wolna przestrzeń i "oddech", który się tworzy właśnie przez brak gęstych nasadzeń.
No i ta górka dla dzieci jest bezcenna.
Pomysł Gabrysi z podsadzeniem jabłoni pnącą różą jest fajny i pasujący do naturalnego klimatu

Jeżeli ciemiernik wygląda dobrze, to zastosowana metoda jest trafiana
ja też lubię przestrzeń dlatego mieszkam na wsi , w tym roku zamierzam obsadzić jabłonkę (szara reneta) , róża wybrana melduję, że mój ciemiernik żyje i dziś wygląda tak
Jana 19:08, 02 lut 2016

Kuba napisał(a)
Pięknie masz, tam chyba powinno zostać trochę dziko, żeby nie było widać ingerencji człowieka
dziękuję nic tam prawie nie rośnie bo teren nieogrodzony i od zeszłego roku ktoś nam wyrwał celowo posadzone daglezje, a potem zerwał osłony .... krowy zjadły 5 brzóz jakie posadziłam, no ale cóż, mogły nie zauważyć boję się, że jak coś wsadzę to długo nie będzie tam rosło, niestety...problemem jest też duży spadek terenu, by coś sadzić pasowałoby teren najpierw wyrównać, co jest dużym wyzwaniem gdyż miejsce graniczy w najniższym punkcie z potokiem
mira 19:13, 02 lut 2016

https://www.ogrodowisko.pl/watek/919-ogrod-w-budowie-nieustajacej?page=613

jeśli nie widziałaś to wstawiłam lykkefundana jablonce - drugi post od dołu
Jana 19:14, 02 lut 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Ja też zbieram pojemniki po jogurtach, serkach i śmietanach.

Ale połacie dla ogrodu! Zazdroszczę szaleństw różanych.
cieszę się, że nie tylko ja zbieram zaczęłam, tak na wszelki wypadek zbierać też rolki po papierze toaletowym, wycinam też dół z plastikowych 1l butelek po wodzie i zamierzam z nich zrobić osłonki, takie miniszklarenki. Mam nadzieję, że będą stanowić barierę przed ślimakami, bo te w zeszłym roku zjaďły mi np. Cały prawie groszek pachnący (przepraszam zostawiły mi jeden). Szkoda tylko, że parapety nam się nie rozciągają proporcjonalnie do ilości zdobytych opakowań
Jana 19:20, 02 lut 2016

mira napisał(a)

No cudny teren i tak fajnie koszony, nawożony - co tam planujesz?
w tym roku oczyszczenie terenu, po zeszłorocznym wycięciu chorych olszyn mam tam jeszcze dużo do grabienia bo jak niedlugo zakwitną tam zawilce to mi będzie ich szkoda. Idealna byłaby tam łąka kwietna, ale w pierwszej kolejności wolę mieć tam skoszone, bo zaskrońce i żmije mnie przerażają...ale w tym roku chciałabym tam wsadzić duże drzewa, na liście jest miłorząb (już mam), tulipanowiec i dąb czerwony....mam tylko dylemat co do ich lokalizacji i tego czy razem do siebie pasują
Jana 19:24, 02 lut 2016

Upii, minęła mi pierwsza setka nie jest chyba zabronione sobie pogratulować zerwałam dziś (jak Przemek radził) gałązki forscycji i wsadziłam do wazonu, zaczynam eksperyment i zobaczę kiedy się rozwiną, dziś wyglądają tak
olga80 19:36, 02 lut 2016

i ja gratuluję
jestem ciekawa jak forsycja się będzie rozwijała
Dorotka 19:36, 02 lut 2016

Gratuluję pierwszej setki i życzę stu kolejnych setek ))