Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

olga80 20:59, 26 sty 2016

Podpisuję się pod wypowiedzią Przemka odnośnie ciemierników
mira 21:13, 26 sty 2016

W ub roku kupiłam ciemierniki może w marcu i wsadziłam je do donic w doniczkach razem z bratkami jako ozdoba donic. Potem przesadziłam/wysadziłam do gruntu -mocno zmarniały - zobaczymy co wyjdzie po zimie.

Jak przekwitnie to daj do chłodnego a w kwietniu dasz do gruntu.
W zasadzie już Przemek napisał.

pozdrawiam
Jana 21:31, 26 sty 2016

anabuko1 napisał(a)

Masz rację!!I w pełni to rozumiem.
Ja chyba w 90 % mam byliny i krzewy.Trochę też
takich sadzę bulw jak mieczyki, dalie, eukomisy, i potem wykopuję,Ale dużo zapomniałam też wykopać, jak calle, i przepadły, bo nie przezimowały
Tylko uzupełnienia albo jakieś rabatki osadzam jednorocznymi( w większości do gruntu siane)
Ja też dużo pracuję , mam mało wolnego i muszę tak robić.a zresztą tak się to sprawdza
Już Aniu powoli przestawiam ogród na nowe tory, choć jednoroczne też będą, ale nie od razu Kraków zbudowano. moja lista bylinowych chciejstw już jest imponująca, powoli będę ją wdrażać w życie
Jana 21:34, 26 sty 2016

Gardener27 napisał(a)
Witam

Zima u Ciebie na całego U mnie 10 stopni na plusie w dzień i po śniegu zostało tylko wspomnienie Mam nadzieję że to już wiosna się zbliża

Piękny okaz ciemiernika kupiłaś Nawet nie wiedziałem że są w tym sklepie ale ostatnio jestem mocno zapracowany i z informacjami na bakier u mnie

Odradzam sadzenia do gruntu aż do wiosny Te sadzonki są pędzone w szklarniach i nie znają niskich temperatur
Przechowaj w chłodnym i jasnym miejscu W miarę możliwości hartuj
Moje ciemierniki zżółkły choć wciąż kwitną To chyba był zły pomysł z zakupem całej palety na początku stycznia ale co zrobić jak człowiek stęskniony za sezonem ogrodowym
Trzymam kciuki za Twój okaz
Serdecznie pozdrawiam

tego się obawiałam, że pędzone ciemierniki mogą paść dlatego mój jest na próbę, ale rozumiem Twoje stęsknienie za sezonem ogrodniczym i trzymam kciuki za Twoje ciemierniki
bozga 21:34, 26 sty 2016

Sporo tego śniegu miałaś u mnie było zdecydowanie mniej
Jana 21:35, 26 sty 2016

olga80 napisał(a)
Podpisuję się pod wypowiedzią Przemka odnośnie ciemierników
Widziałam, że nie tylko ja się skusiłam na ciemierniki zobaczymy co z nich zostanie
Jana 21:36, 26 sty 2016

mira napisał(a)
W ub roku kupiłam ciemierniki może w marcu i wsadziłam je do donic w doniczkach razem z bratkami jako ozdoba donic. Potem przesadziłam/wysadziłam do gruntu -mocno zmarniały - zobaczymy co wyjdzie po zimie.

Jak przekwitnie to daj do chłodnego a w kwietniu dasz do gruntu.
W zasadzie już Przemek napisał.

pozdrawiam
tak zrobię Miro, czytałam, aby je nie przechowywać koło kaloryferów, liczę, że przeżyje ciekawa jestem czy Twoje wyjdą
Jana 21:38, 26 sty 2016

bozga napisał(a)
Sporo tego śniegu miałaś u mnie było zdecydowanie mniej
sypnęło tylko ostatnio, ale od dwóch dni kropi i śnieg praktycznie znikł, jest nieprzyjemnie bo zrobił się lód u mnie na podjeździe...ale na nartach jeszcze dziś byłam (sztuczny śnieg)
mira 21:41, 26 sty 2016

Jutro odpowiem Ci o hortensji obficie.
Hortensji pnacej nie dawaj na jabłonkę, one sa szerokie.
Nie wiem ile masz tam cienia ale może jakąś różę - to idealny zestaw róża pnąca na jabłonkę - jesli cień to moze Lykkefund - ona pójdzie w góre za słonkiem, albo trzmielina.
U Gabrysi wstawiałam zdjecie jabłonki z rózą właśnie.

pozdrawiam
jona 09:53, 27 sty 2016

Jana , przy takiej pogodzie postaw ciemiernika na zewnątrz. Co najwyżej jak będą mocno minusowe temperatury w nocy, to chowaj.
Kupiłam jedną doniczkę ciemierników przed świętami i stał na dworze do Nowego Roku. Potem były mrozy i powędrował najpierw do nieogrzewanego garażu, a potem na strych. W garażu było za zimno: liście oklapły i ziemia w doniczce zamarzła. Jednak na strychu powoli doszedł do siebie i nawet kwiatów nie stracił. Od wczoraj znowu jest na dworze