Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

Gabriela 20:11, 29 sty 2016

Pytałaś u mnie o odległości sadzenia róży rugosy. Ja sadziłam co ok. 80-100 cm, bo moje są duże i szeroko się rozrastają.
Odmiany Pavement, o których Ci pisałam i pokazywałam, są niższe i mniej ekspansywne i można je sadzić co 50-60 cm.
Jakie pomarszczone w końcu wybrałaś?
Jana 16:57, 30 sty 2016

mira napisał(a)
Jutro odpowiem Ci o hortensji obficie.
Hortensji pnacej nie dawaj na jabłonkę, one sa szerokie.
Nie wiem ile masz tam cienia ale może jakąś różę - to idealny zestaw róża pnąca na jabłonkę - jesli cień to moze Lykkefund - ona pójdzie w góre za słonkiem, albo trzmielina.
U Gabrysi wstawiałam zdjecie jabłonki z rózą właśnie.

pozdrawiam
nie wiem jak przegapiłam to zdjęcie, cofnęłam się, znalazłam i faktycznie hortensja się tam nie nadaje, jest za szeroka...do trzmieliny nie pałam miłością, jeszcze mnie do siebie nie przekonała myślę, że tam pasowałaby róża pnąca, najlepiej taka z drobnymi kwiatami jak Gabrysia pokazywała (rosa henryi o ile pamiętam ale nigdzie jej nie ma), tą, którą zaproponowałaś nie znam, zaraz ją znajdę...myślę też nad powojnikiem (tam może być coś co się pnie na 3-4m bo na taką wysokość mam podcięte gałęzie) ale tam jest faktycznie cień i nie wiem czy da rady
Jana 17:02, 30 sty 2016

jona napisał(a)
Jana , przy takiej pogodzie postaw ciemiernika na zewnątrz. Co najwyżej jak będą mocno minusowe temperatury w nocy, to chowaj.
Kupiłam jedną doniczkę ciemierników przed świętami i stał na dworze do Nowego Roku. Potem były mrozy i powędrował najpierw do nieogrzewanego garażu, a potem na strych. W garażu było za zimno: liście oklapły i ziemia w doniczce zamarzła. Jednak na strychu powoli doszedł do siebie i nawet kwiatów nie stracił. Od wczoraj znowu jest na dworze
dziś się hartował cały dzień na dworze, na noc wnoszę go do domu i trzymam na oknie w ....ubikacji bo tam jest najzimniej, okno też jest tam całą noc otwarte, stoi w tym przeciągu, jeszcze nie zgubił kwiatów, wystarczy? Boję się go dać do garażu bo tam jest ciemno
Jana 17:15, 30 sty 2016

Gabriela napisał(a)
Pytałaś u mnie o odległości sadzenia róży rugosy. Ja sadziłam co ok. 80-100 cm, bo moje są duże i szeroko się rozrastają.
Odmiany Pavement, o których Ci pisałam i pokazywałam, są niższe i mniej ekspansywne i można je sadzić co 50-60 cm.
Jakie pomarszczone w końcu wybrałaś?
wszystko Gabrysiu zależy od finansów bo w tym roku zamierzam trochę nabyć nie zmierzyłam jeszcze jaką długość ma mieć tam żywopłot, może jutro to zrobię, dziś już nie zdążyłam jeśli żywopłot będzie długi to zamówię na allegro zwykłą różę pomarszczoną chyba hansa, widziałam sztuķę już po 1zł, ale myślę inensywnie nad rosa rugosa red dagmar i scarlet pavement, jeszcze nie zamówiłam
Jana 17:28, 30 sty 2016

Sezon ogrodniczy poniekąd zaczęłam porządkami, nic jeszcze nie wysiałam, zbieram tylko pojemniki po jogurcie, przydadzą się w przyszłości dziś było słońce ale wiało, choć mnie ciągnie do kopania to ziemia jest zmarznięta.....tulipany mi wychodzą, poza tym brak oznak wiosny.....ale zrobiłam dziś bardzo ważną rzecz w ogrodzie bo pozbierałam g...... po psach, żadna przyjemność łażenia po ogrodzie gdy cały czas w coś się wpadnie, po 3 psach trochę tego uzbierałam oprócz tego wywiozłam 5-6 taczek, które wygrabiłam z tego kawałka terenu.....w zeszłym roku posadziliśmy tam daglezje (są okryte) w miejsce wyciętych kilku drzew ....
Jana 17:31, 30 sty 2016

Można się tam zmęczyć bo jest ogromna różnica terenu, to dla zobrazowania
olga80 18:07, 30 sty 2016

Bardzo pracowity dzień,u mnie tak wieje,że nie ma mowy o pracy w ogrodzie.
Jak wychodzą tulipany to już wiosna za pasem
Jana 18:44, 30 sty 2016

olga80 napisał(a)
Bardzo pracowity dzień,u mnie tak wieje,że nie ma mowy o pracy w ogrodzie.
Jak wychodzą tulipany to już wiosna za pasem
u mnie w nocy chyba był halny tak wiało...u mnie wiosny mało w porównaniu do innych, w przyszłości postaram się to nadrobić odpowiednimi roślinkami
Anda 18:47, 30 sty 2016

Jana, ale Ty masz przestrzeń. Wow. Chyba jeszcze nie widziałam tego u Ciebie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
beata_m 22:27, 30 sty 2016

mnie aż zatkało!!!!!!!! Jak Ty taki areał ogarniasz jest co robić!!!!

ciepłe uściski zostawiam