Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 15:56, 18 wrz 2017

tulucy napisał(a)
Ewcia, przesadziłam kłosowce, ostatecznie nie za barbulę, jeden jest niedaleko, ale nie bezpośrednio za nią. Wczoraj myślałam o czymś białym za barbulą, ale musiałoby być wysokie ok 1 metra. Hortensję nie, bo przytłoczą, jeżówka po przekwitnięciu za niska. Róż tam już za dużo (czy ja wiem, co piszę??? ) Dziś wymyśliłam, że dam tam z tyłu floksy wysokie. Nie mam co z nimi zrobić, o tej porze już samo zielone z nich, konkurencji nie zrobią. No a że tam, gdzie są, zostać nie mogą... To postanowione żeby jeszcze tylko zrealizować się dało...

Heh, roz za duzo - ja nie wiem, o czym Ty do mnie piszesz

Bialy bedzie fajnie podbijal niebieskosc barbuli, jesliby cos jeszcze tych floksow kwitnacych zostalo. Bedzie pieeeknie A o Veronicastrum nie myslalas? Takie fajne biale swiece wychylajace sie zza barbuli?
Podobno od tego tygodnia ma mniej padac, wiec szansa na zmiany bedzie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:59, 18 wrz 2017

Basilikum napisał(a)
a to chyba w calych Niemczech jakas akcja jest Dzin Otwartych szkolek czy jakos tak. U nas tez w okolicy kilka ma takie akcje ale ja w Weekend do Dolnej Saksonii jade.
W moim klubie ogrodnika tez wycieczka ale chyba za dwa tygodnie, nie wiem czy pojade, bo ostatnio kazdy weeknd mam zajety marzy mi sie w domu posiedziec

A w Dolnej Saksonii szkolek nie ma?
Za dwa tygodnie wycieczka ogrodnicza, to pewnie do jakiegos ogrodu z trawami. Jesienne ogrody sa piekne. Warto sie wybrac
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:03, 18 wrz 2017

asiak napisał(a)
Ewuniu, mam pytanko
Która róża dłużej trzyma kwiat? Graham Thomas czy Gizelka? Która ma bardziej intensywny kolor?
Czym się różnią, którą byś wybrała?

Asiu, a o ktora Gizelke chodzi? Czy o Ghislaine? Graham krotko trzyma kwiat, tak ok. 3 dni. Na palacym sloncu dwa dni.
Ghislaine trzyma kwiat dluzej a poza tym bardzo obficie kwitnie. Rozkwitajace i przekwitajace kwiaty maja inne kolory i wlasnie to jest takie fajne, ta gra kolorow na krzaku
asiak 16:05, 18 wrz 2017

Bardzo Ci dziękuję Zostanę w takim razie przy Ghislaine
A jeszcze proszę o jedną poradę. Czy Chopin wart jest zakupu?
Czy on długo trzyma kwiat?
Anda 16:37, 18 wrz 2017

asiak napisał(a)
Bardzo Ci dziękuję Zostanę w takim razie przy Ghislaine
A jeszcze proszę o jedną poradę. Czy Chopin wart jest zakupu?
Czy on długo trzyma kwiat?

Niestety nie wiem. Chopina u nas jeszcze nie widzialam na zywo. Zdaje sie, ze jest watek rozany o Chopinie. Moze tam cos wyczytasz
asiak 16:45, 18 wrz 2017

Już przeczytałam, ale chciałam znać Twoją opinię
Ewuś bardzo Ci dziękuję
mirkaka 17:56, 18 wrz 2017

Czytam różne wątki, wszędzie narzekamy na róże, deszcze, wiatry bardzo poniszczyły kwiaty, drugie kwitnienie mam też słabe,
Anda 18:30, 18 wrz 2017

asiak napisał(a)
Już przeczytałam, ale chciałam znać Twoją opinię
Ewuś bardzo Ci dziękuję

Nie ma za co, buziaki
Anda 18:33, 18 wrz 2017

mirkaka napisał(a)
Czytam różne wątki, wszędzie narzekamy na róże, deszcze, wiatry bardzo poniszczyły kwiaty, drugie kwitnienie mam też słabe,

Hej Mirko, jak fajnie, ze wpadlas
W tym roku pogoda jesienna zaczela sie juz w sierpniu. Wilgoc dobrze wplywa na trawy i trawniki, ale na roze nie za bardzo U mnie bardzo ladnie powtarza Souvenir de St. Annes, ale co z tego, jak caly czas pada i jest tak jak piszesz, kwiaty smetnie wygladaja. Wiekszosc roz ma chore liscie i gole nozki
Mam nadzieje, ze przyszly sezon bedzie laskawszy dla roz
Zana 18:41, 18 wrz 2017

Anda napisał(a)

Ciesze sie, ze wpadlas
To jest Agastache Blue Fortune. Siatka ma 90cm, tak wiec klosowiec bedzie mial cos ok. 1m.

Dzięki za info. Tak myślałam, że to on. A u mnie róże zdrowiutkie, no tylko Minervie kilka listków oberwałam. Aż dziwne to jest biorąc pod uwagę co te moje róże na wiosnę przeszły i dodatkowo tegoroczną deszczowa aurę.