Właśnie! anemony!! Muszę sprawdzić co stało się z moimi - jak do tej pory same wyłaziły, w tym roku były w styczniu ju z na wierzchu... i teraz gdzies się pochowały... jutro będę robić dochodzenie
Wiosna u Ciebie daleko bardziej posunięta niż u mnie. W moim ogrodzie niestety trochę róż wymarzło, ten marcowy przymrozek im zaszkodził. Wiem, że nie powinno się sadzić nowych róż w miejsce starych, ale nie mam pomysłu co zrobić na pustych miejscach, kiedy mam rabatę tylko różaną.
Serdecznie dziękuję za miłe komentarze U mnie wiosna w pełni, choć ziemia trochę wolno się ogrzała. Glina Moje tulipanki zaczynają kwitnąć dopiero, a u niektórych w PL już się otworzyły
Cieszę się bardzo, że mnożą mi się czosnki
Dzisiaj prawie cały czas pada. Przyda się deszcz, bo już trochę sucho było.
Przemku, nie wiem jak mocno cebulowe ucierpiały. Na razie jest tak, że narcyzów (tych pachnących) mam mniej i są w kiepskim stanie, praktycznie bez liści. Tulipany też nie wyglądają jakoś bardzo zdrowo. Nie wiem, czy ucierpiały też cebule, czy do przyszłego roku się zregenerują.
Anemony chyba nie są trudne w uprawie. Kłącza posadziłam jesienią. Z tego co pamiętam nie należy ich sadzić zbyt głęboko. U mnie w każdym razie jakoś samoistnie część zmieniła miejsce i wyrosły nie tam, gdzie je sadziłam. Może to sprawka dżdżownic Wygląda to bardzo naturalnie
Szafirki też jako pierwsze u mnie przekwitną Na dodatek ma być bardzo ciepło, więc bardzo szybko się z nimi pożegnam.
Tak, rozsiewają się same. Poza tym rosną też poprzez kłącza, które można dzielić