Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Ewa777 21:51, 09 kwi 2018

Tak jak wszyscy, zachwyciłam się szafirkami w trawie. Miałaś super pomysł
Piękna Twoja wiosna, nie narzekaj, że mało zieleni, bo u nas o połowę mniej
Kasia_CS 22:03, 09 kwi 2018

Właśnie! anemony!! Muszę sprawdzić co stało się z moimi - jak do tej pory same wyłaziły, w tym roku były w styczniu ju z na wierzchu... i teraz gdzies się pochowały... jutro będę robić dochodzenie
_Martini_ 22:07, 09 kwi 2018

Moje anemony też były wcześnie, potem przymarzły liście, a teraz znowu wychodzą. Trochę mnie to zdziwiło.
adewzuol 08:21, 10 kwi 2018

Wiosna u Ciebie daleko bardziej posunięta niż u mnie. W moim ogrodzie niestety trochę róż wymarzło, ten marcowy przymrozek im zaszkodził. Wiem, że nie powinno się sadzić nowych róż w miejsce starych, ale nie mam pomysłu co zrobić na pustych miejscach, kiedy mam rabatę tylko różaną.
abiko 10:31, 10 kwi 2018

Obłędny jest ten kolor szafirków.. u mnie jeszcze w blokach.
Kawa 10:56, 10 kwi 2018

śliczny ten kolor szafirków.. a te anemony też mają śliczne kielichy takie takie...nie wiem jak to określić
ta poświata przez ich kwiaty jest cudna
Madzenka 06:30, 11 kwi 2018

Kolorowo mnie Twoja wiosna przywitała. Czytam, że dopiero posadzilaś zawilce? Szukam informacji czy się same rozsieją?
kasja83 07:47, 11 kwi 2018

Szafirki robią robotę
Anda 15:26, 11 kwi 2018

Serdecznie dziękuję za miłe komentarze U mnie wiosna w pełni, choć ziemia trochę wolno się ogrzała. Glina Moje tulipanki zaczynają kwitnąć dopiero, a u niektórych w PL już się otworzyły
Cieszę się bardzo, że mnożą mi się czosnki
Dzisiaj prawie cały czas pada. Przyda się deszcz, bo już trochę sucho było.

Gardener27 napisał(a)
Dobrze trafiłem, wiosenne ujęcia ogrodu jak zawsze zachwycające
Czyta, że mrozy jednak szkody wyrządziły w ogrodzie, cebulowe mocno ucierpiały. Czy ich kwitnienie będzie mocno osłabione ?

Przemku, nie wiem jak mocno cebulowe ucierpiały. Na razie jest tak, że narcyzów (tych pachnących) mam mniej i są w kiepskim stanie, praktycznie bez liści. Tulipany też nie wyglądają jakoś bardzo zdrowo. Nie wiem, czy ucierpiały też cebule, czy do przyszłego roku się zregenerują.

Zana napisał(a)
Wszyscy o szafirkach a ja się anemonkami zachwycam. Przepiękne. Czy one trudne w uprawie?
A szafirki oczywiście też super i chyba pierwsze na O.

Anemony chyba nie są trudne w uprawie. Kłącza posadziłam jesienią. Z tego co pamiętam nie należy ich sadzić zbyt głęboko. U mnie w każdym razie jakoś samoistnie część zmieniła miejsce i wyrosły nie tam, gdzie je sadziłam. Może to sprawka dżdżownic Wygląda to bardzo naturalnie
Szafirki też jako pierwsze u mnie przekwitną Na dodatek ma być bardzo ciepło, więc bardzo szybko się z nimi pożegnam.

Madzenka napisał(a)
Kolorowo mnie Twoja wiosna przywitała. Czytam, że dopiero posadzilaś zawilce? Szukam informacji czy się same rozsieją?

Tak, rozsiewają się same. Poza tym rosną też poprzez kłącza, które można dzielić
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:27, 11 kwi 2018

adewzuol napisał(a)
Wiosna u Ciebie daleko bardziej posunięta niż u mnie. W moim ogrodzie niestety trochę róż wymarzło, ten marcowy przymrozek im zaszkodził. Wiem, że nie powinno się sadzić nowych róż w miejsce starych, ale nie mam pomysłu co zrobić na pustych miejscach, kiedy mam rabatę tylko różaną.

Możesz wymienić ziemię, tak 50x50cm powinno wystarczyć na miejsce jednej róży Poza tym na różankach można sadzić też byliny jako towarzystwo
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies