Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

akwarela 11:42, 14 maj 2018

Uwielbiam tu wpadać, czytam jak biblię i zazdraszczam ogromu wiedzy Ja z ekologią jestem na co dzień od wielu wielu lat - zawodowo i zwyczajnie prywatnie. Bardzo się cieszę, że wielu ludzi się nawraca! Wielu ludzi zaczyna widzieć więcej niż koniec własnego nosa, myśli o przyszłości nie tylko swojej, o ziemi, pszczołach, przyrodzie. Z racji prowadzonej działalności od ponad 20 lat mam kontakt z ludźmi szukającymi dobrego smaku i zdrowia. Widzę jak bardzo przez ostatnie lata zmienia się postrzeganie otaczającego świata.
Na malowanie odrostów czasami muszę znaleźć czas, bo siwe włoski jakoś tak mi się porobiły Najczęściej wtedy, kiedy córki zaczynają pomrukiwać pod nosem. Karnet na wizytę u kosmetyczki dostałam kilka dni temu od nich w prezencie na urodziny , także ten tego, wiadomo taka mała sugestia
Prawda jest taka, że jestem szczęśliwym człowiekiem, bo żyję powoli i swoim własnym rytmem. Nauczyłam dzieci patrzeć i widzieć. Młodsza z córek zrywa każdy kwiatek i suszy pomiędzy kartkami książek, a starsza wędruje z synkiem po ogrodzie od samego rana. Zięć w sobotę przy ognisku opowiadał swoim znajomym jak to wszystko zrobiłam własnymi siłami, pokazywał też swoje bzy i derenie, które wsadził tej wiosny, śliczną drewnianą furtkę i stół z desek z odzysku, nad którymi ostatnio pracował w wolnych chwilkach. Chłopak z bloku wpadł w ogród jak śliwka w kompot
Z burmistrzem mojego miasta wykłócam się o każde drzewo, dopinguję nowe nasadzenia. Wyciągam systematycznie pinezki z drzew, na których ktoś powiesił ogłoszenia
Szanuję upodobania innych ludzi, staram się ich zrozumieć, ale mam wrażenie, że to właśnie ja, na swojej zielonej drodze idę w dobrym kierunku i każdy prędzej czy później będzie jej szukał. Jestem szczęśliwa, bo ja tę drogę znalazłam wcześniej niż inni i mam szansę się z niej cieszyć. Sto lat w ogrodach!
Agania 13:09, 14 maj 2018

Ewuś te pozwijane liście na różach to sprawka nimułki różanej?...Jeśli wystarczy oberwać listki to już to zrobiłam, boję się o nowe różyczki...
Monia81 13:35, 14 maj 2018

Ewuś mam pytanko jakim innym bodziszkiem mogę zastąpić tą odmianę Sumela, bo mi trudno znaleźć buziaczki zostawiam
oliwka 21:09, 14 maj 2018

Ewa mam pytanie. Co roku jako pierwszy na róży pojawia się taki dziwny pąk/niepąk - taki jakby chory poskręcany zielony owoc, który zakwita. Wszystkie pączki sa jeszcze w oczekiwaniu a ten jeden juz jest w pelni rozwiniety. Zastanawiam sie skad on sie bierze ? Na poczatku wygląda jakby był zdeformowany i pogryziony przez robale. Czy ty widziałaś już kiedys cos takiego?
Makusia 22:14, 14 maj 2018

Ewo pisałaś u Patrycji z Mój ogródek o tym jak wycinać u róży dzikie pędy. Czy ten sposób można zastosować też do dzikich pędów innych roślin? Mi na potęgę wyrastają dziki ze świdośliwy-nie mogę sobie z nimi poradzić. I co znaczy "z piętką"?
14:46, 15 maj 2018
Ewciu zapraszam ..na zgłoszenie propozycji ...jakie drzewo liściaste posadzic na miejsce świerka inversa ?

tu poczatek dyskusji ..nie ma duzo czytania jeszcze

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5730-kolorowa-piaskownica?page=1032
Warmia 18:54, 15 maj 2018

Ewuś zaglądam i pozdrawiam
Anda 22:18, 15 maj 2018

Akwarelo, dziekuje za Twoj wpis Ciesze sie, ze jest wiecej takich ekologicznie nawiedzonych jak ja Chociaz ja wcale nie jestem jakas ekstremalnie eko, tylko staram sie myslec przyszlosciowo Fajna masz prace Nie wiem, co robisz, ale opis brzmi bardzo dobrze

Aganiu, rozyczki sobie poradza. Wiosna wytwarzaja duzo lisci, wiec te oberwane szybko nadrobia

Moniu, odpowiedzialam u Ciebie

Oliwko, to moga byc szkodniki lub grzyby, ale moga to byc tez wieksze wahania temperatur. Zwlaszcza, ze temperatura w glebie (zalezy jakiej) moze byc przez dluzszy czas jeszcze dosc niska. Wtedy roslina wytwarza taki dziwny pak lub nawet wiecej takich pakow, bo nie ma jeszcze dostepu do wszystkich skladnikow odzywczych.

Makusiu, a mialabys jakies zdjecie do pokazania?
Z pietka, znaczy z takim kawalkiem, jakby ogonkiem, ktory trzyma galazke przy pniu

Justyno, bylam

Martus, ale fajnie, wpadne jutro zobaczyc, czy na Twoim watku jakies widoki ogrodowe nam zaserwowalas

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:34, 16 maj 2018

Czas na fotki

Najpierw przedogródek, czyli sucha patelnia Kamyczki ze względu na koty, robiły sobie toaletę pod oknem Teraz mam spokój i mam nadzieję, że rośliny kamyczki zarosną.

Parę dni temu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:37, 16 maj 2018

Dzisiaj.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies