Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Kokesz 14:49, 16 maj 2018

gobasia napisał(a)
.czytam ,śledzę dyskusje o damach i wiesniaczkach

Ewciu macham....też nie lubię jeżdzić do miasta...za to lubię grzebać w ziemi gołymi ręcami i mówię precz kamolom

Ja jestem ta miastowaale też lubię grzebać w ziemi gołymi ręcamigorzej jak nie mogę ich doszorować i tych czarnych obwódek ale i na to jest sposóbmaluję paznokcie jak najciemniejszym lakierem pracuję przy obsłudze klienta, gdyby mnie widzieli jak lecę na ogródek z widłami...

Basiu, śliczny awatarek
Kokesz 15:44, 16 maj 2018

Anda napisał(a)
Dzisiaj.

Ewuś, pięknie u Ciebie...
Poczytałam, oczy nacieszyłam a teraz pytam
co to za kępki na pierwszym zdjęciu? fajnie wyglądają
pamiętasz nazwę tego ciemnego rozchodnika za nimi?
lawendę masz podsadzoną tymiankiem? właśnie nabyłam trzy kępki tymianku i latałam z nim po ogrodzie a tu tak ładnie to wygląda tylko czy lawenda go nie przykryje? Z lawendą zresztą też latam, już ma trzecią miejscówkę, nie mogę jej jakoś znaleźć miejsca
Basilikum 16:00, 16 maj 2018

a o te polkule tez mialam pytac co to za roslinka. Masz nowa krzewuszke?
Twoja u mnie zaczyna wlasnie.
Piekne widoki nam pokazujesz
Anda 16:08, 16 maj 2018

Kokesz napisał(a)

Ewuś, pięknie u Ciebie...
Poczytałam, oczy nacieszyłam a teraz pytam
co to za kępki na pierwszym zdjęciu? fajnie wyglądają
pamiętasz nazwę tego ciemnego rozchodnika za nimi?
lawendę masz podsadzoną tymiankiem? właśnie nabyłam trzy kępki tymianku i latałam z nim po ogrodzie a tu tak ładnie to wygląda tylko czy lawenda go nie przykryje? Z lawendą zresztą też latam, już ma trzecią miejscówkę, nie mogę jej jakoś znaleźć miejsca

Reniu, te kepki to bylica Schmidta, Artemisia schmidtiana Nana. Corcia ja uwielbia, bo jest mieciutka jak futerko

Nazwe tego rozchodnika niestety zapomnialam na smierc. Cos z Feuer albo Fire, albo Thunder Juz szukalam i nie znalazlam. Red Cauli jest podobny tylko troche wyzszy.

Przy lawendzie tymianek sam sie rozsial i tak mam go juz trzeci sezon. Na razie daja oboje rade Miejscowka to patelnia kompletna, jak caly przedogrodek, glina zmieszana z piachem i kamieniami. Slonce non stop i goraco, bo przy ulicy i kostce. Nie podlewam tam i nie nawoze.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:11, 16 maj 2018

Basilikum napisał(a)
a o te polkule tez mialam pytac co to za roslinka. Masz nowa krzewuszke?
Twoja u mnie zaczyna wlasnie.
Piekne widoki nam pokazujesz

Ta krzewuszke mam juz dlugo, od poczatku praktycznie. Podsadzona byla floksem dywanowym, obok miala lawende i marniala strasznie. W zeszlym sezonie wywalilam caly floks i lawendy, i posadzilam to co widac. Teraz ozyla i juz ja widac

Te polkule to Artemisia schmidtiana Nana.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anabuko1 16:38, 16 maj 2018

Anda napisał(a)

Troche za duze Wylewaja sie na ulice.

Oj ..duże. .ale za duże to nie.
Piękne.
W czym tkwi sekret aby były takie duże kępy ?
BKosimkArt 16:41, 16 maj 2018

Ewa, świetna lawenda 8 jaka już duża! Szok.
Muszę i ja posypać na ślimaki bo się panoszą... zwłaszcza teraz po deszczu.
Anda 16:49, 16 maj 2018

anabuko1 napisał(a)

Oj ..duże. .ale za duże to nie.
Piękne.
W czym tkwi sekret aby były takie duże kępy ?

To ekspozycja bardzo sloneczna, typowa patelnia. Na dodatek kostka nagrzewa sie od slonca i jest jeszcze bardziej goraco. Glina jest zmieszana z piaskiem i kamieniami. Nie nawoze, nie podlewam. Przezimowala mi tam nawet jednoroczna szalwia, Salvia elegance. Przypuszczam, ze moglaby to byc jednak Salvia involucrata, bo elegance raczej nie ma szans na zimowanie u nas...
mrokasia 16:51, 16 maj 2018

U Ciebie jak zwykle ślicznie . Zadbane rośliny, czyściutko.
Taką krzewuszkę mam i ja, tylko chyba któryś kot w pogoni za czymś niezwykle interesującym nieco ją stratował - kilka wyłamanych gałązek wyjęłam ze środka .
Anda 16:51, 16 maj 2018

BKosimkArt napisał(a)
Ewa, świetna lawenda 8 jaka już duża! Szok.
Muszę i ja posypać na ślimaki bo się panoszą... zwłaszcza teraz po deszczu.

Na łączce sa deski, zeby nie zdeptac roslin i wlasnie pod nimi ukrywaja sie mlode slimaki. Niestety, dla nich to smiertelna pulapka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies