Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 09:55, 11 cze 2018

Mixtoorka napisał(a)

One obie, Camelot i Giardina, jak dla mnie podobne do siebie. Ale też do Edenki, która rosnie obok, dlatego myślałam o Elfe bo ona innego koloru hmm nic muszę się zastanowić.

To obejrzyj jeszcze Ilse Krohn Camelot jest polpelna, znaczy sie, owady maja troche pozytku z niej
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:56, 11 cze 2018

Makao_J napisał(a)
Dzięki Ewcia za opis hibiskusa. Kupiłam błotnego My Valentine. Jeszcze myślę gdzie posadzić. Mówisz o miejscu zacisznym a z takim to u mnie ciężko. Wiem że późno ruszają. W ogrodniczym uprzedzali. Mówili że ta sadzonko jest roczna i zimę spędziła w szkółce bez problemu.
Jestem dobrej myśli.

Powodzenia
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:57, 11 cze 2018

Makusia napisał(a)
.....a to po to balia.....a ja Ci rady dawałam, czym otwory w spodzie zrobić

Ewuś masz buraki liściowe? Co z nimi robisz? W sensie spożywasz, czy tylko za dekorację służą? Jeśli spożywasz, to w jakiej formie?

Jesli z oczkiem mi nie wyjdzie, to bede dziury robic

Z lisci robie taki placek? pizze? z ciasta francuskiego Na obiad wczoraj mielismy
Kawa 10:49, 11 cze 2018

Ewunia macham
sucho u mnie ale laveder pokazała pierwszy kwiatek
leoś choruje
mam nadzieję że do przyszłego roku się zbierze
inka74 11:02, 11 cze 2018

Ewuś - wrzuciłam u siebie łączkę naturalną. Cudna na żywo. Z ilością bzyków ogromną. Jak ją zobaczyłam jakoś tak nturalnie z twoimi poszukiwaniami roślin mi się skojarzyło...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=367#post_7
Makusia 11:05, 11 cze 2018

Anda napisał(a)

Jesli z oczkiem mi nie wyjdzie, to bede dziury robic

Z lisci robie taki placek? pizze? z ciasta francuskiego Na obiad wczoraj mielismy

Jak to placek? Na słodko znaczy? Czy na wytrawnie? Może podzielisz się przepisem? Bo ja tylko zupę, i zupę, i zupę....
Anda 12:06, 11 cze 2018

Kawa napisał(a)
Ewunia macham
sucho u mnie ale laveder pokazała pierwszy kwiatek
leoś choruje
mam nadzieję że do przyszłego roku się zbierze

U mnie pogoda bardzo zmienna, albo upal albo ulewa i duchota. Roze przy takiej pogodzie lapia grzyba, u mnie LO zadzumiona Harlow Carr maczniak meczy, a z powodu opadow trudno pryskac, St. Cecilia coraz gorsza. Bede ja wykopywac na dniach, zeby zobaczyc, co w korzeniach piszczy
Anda 12:06, 11 cze 2018

inka74 napisał(a)
Ewuś - wrzuciłam u siebie łączkę naturalną. Cudna na żywo. Z ilością bzyków ogromną. Jak ją zobaczyłam jakoś tak nturalnie z twoimi poszukiwaniami roślin mi się skojarzyło...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=367#post_7

Zaraz lece ogladac
Anda 12:17, 11 cze 2018

Makusia napisał(a)

Jak to placek? Na słodko znaczy? Czy na wytrawnie? Może podzielisz się przepisem? Bo ja tylko zupę, i zupę, i zupę....

Na wytrawnie
Przepis na placek z burakiem lisciowym

300g ciasta francuskiego, kupnego
ok. 500-700 gr lisci
200 gr gotowanej szynki
50-100 gr tartego sera do pizzy, np. Gouda
2 jajka
1 kubek smietany slodkiej
pieprz, sol i galka muszkatolowa do smaku

Ciasto francuskie rozmieszczamy na blaszce tak, zeby zawinac brzegi, zeby nic nie wyplywalo. Ja biore dwie rolki i kawalek drugiej rolki tne na pasy, zeby zawinac brzegi. Liscie myjemy i kroimy na kawalki, chwilke blanszujemy i rozkladamy na ciescie. Szynke kroimy w paseczki i ukladamy na lisciach. Mozna tez zrobic bez szynki - jest wtedy mniej slono, ja tak bardziej lubie. Jajka, ser, smietane mieszamy w mikserze. Dodajemy sol i pieprz. Jak ktos lubi to galke muszkatolowa. Ja robie bez soli, bo z szynka dla nas juz wystarczajaco slone. To zalezy, jak slona jest szynka.
Ten sos smietanowo-serowy rozprowadzamy po ciescie z liscmi. Mozna dosypac jeszcze troche sera po wierzchu.
Wkladamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 1/2 godziny.
Smacznego

Podaj prosze przepis na zupe

12:38, 11 cze 2018
ja tez gotuje zupe botwinę na liściowych burakach ...dodaje młodego buraka ...i mam cały sezon zupę botwinkę ....gotuje tak jak najzwyklejsza botwinkę z ziemniakami i koperkiem

kiedys robiłam mimi gołabki z tych lisci ale za duzo zabawy z tym było i juz mi sie nie chce

teraz to zbieram rózne liscie co mam : buraka szpinak jarmuż mizune rukiew rukole ...i robie sałatkę na sniadanie na obiad na kolacje z pomidorem czosnkiem papryka awokado cebula polewam cytryna i oliwa przyprawy do smaku i jest mozna tez zrobic dresing i to polać ...zalezy jak kto lubi i co komu sie chce robić w takie upały
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies