U mnie pogoda bardzo zmienna, albo upal albo ulewa i duchota. Roze przy takiej pogodzie lapia grzyba, u mnie LO zadzumiona Harlow Carr maczniak meczy, a z powodu opadow trudno pryskac, St. Cecilia coraz gorsza. Bede ja wykopywac na dniach, zeby zobaczyc, co w korzeniach piszczy
Na wytrawnie
Przepis na placek z burakiem lisciowym
300g ciasta francuskiego, kupnego
ok. 500-700 gr lisci
200 gr gotowanej szynki
50-100 gr tartego sera do pizzy, np. Gouda
2 jajka
1 kubek smietany slodkiej
pieprz, sol i galka muszkatolowa do smaku
Ciasto francuskie rozmieszczamy na blaszce tak, zeby zawinac brzegi, zeby nic nie wyplywalo. Ja biore dwie rolki i kawalek drugiej rolki tne na pasy, zeby zawinac brzegi. Liscie myjemy i kroimy na kawalki, chwilke blanszujemy i rozkladamy na ciescie. Szynke kroimy w paseczki i ukladamy na lisciach. Mozna tez zrobic bez szynki - jest wtedy mniej slono, ja tak bardziej lubie. Jajka, ser, smietane mieszamy w mikserze. Dodajemy sol i pieprz. Jak ktos lubi to galke muszkatolowa. Ja robie bez soli, bo z szynka dla nas juz wystarczajaco slone. To zalezy, jak slona jest szynka.
Ten sos smietanowo-serowy rozprowadzamy po ciescie z liscmi. Mozna dosypac jeszcze troche sera po wierzchu.
Wkladamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 1/2 godziny.
Smacznego
ja tez gotuje zupe botwinę na liściowych burakach ...dodaje młodego buraka ...i mam cały sezon zupę botwinkę ....gotuje tak jak najzwyklejsza botwinkę z ziemniakami i koperkiem
kiedys robiłam mimi gołabki z tych lisci ale za duzo zabawy z tym było i juz mi sie nie chce
teraz to zbieram rózne liscie co mam : buraka szpinak jarmuż mizune rukiew rukole ...i robie sałatkę na sniadanie na obiad na kolacje z pomidorem czosnkiem papryka awokado cebula polewam cytryna i oliwa przyprawy do smaku i jest mozna tez zrobic dresing i to polać ...zalezy jak kto lubi i co komu sie chce robić w takie upały