Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Waclaw 16:42, 24 sie 2018

Anda napisał(a)

Do donicy to chyba najlepiej Tea Clipper. Pachnie i jest zdrowy, da radę W donicy są trudniejsze warunki niż w glebie. Sir John też by pasował, ale nie pachnie. Jeśli donica przy tarasie, to lepiej sadzić w niej róże pachnące
Dość duże róże zamówiłaś Miracle nie znam. Doczytałam, że to czeska odmiana?

Róże w donicach u mnie:
Ogólnie donice powinny być jak najwyższe. Moje mają 50cm wysokości. Przez to, że są większe, donice tak szybko nie wysychają. Mimo to w lecie podczas upałów trzeba je codziennie podlewać. Nawóz płynny też trzeba dawać co 2-3 tygodnie. Jakoś tak wyszło u mnie, że nie daję nawozów długoterminowych, ale takie też można i wtedy rzadziej się je daje.

Prawie każdą różę można dać do donicy. Te większe/wyżej rosnące co roku trzeba porządnie przycinać. Co 3 lata trzeba je wiosną wyjmować i skracać korzenie. Takim sposobem można trzymać w donicy z powodzeniem nawet róże dorastające do 1,5. Mniejszym też powinno się skracać korzenie, ale tu wystarczy tak co 4-5 lat.

Na zimę stawiam moje w osłoniętym rogu tarasu od strony północnej, czyli zero słońca i prawie zero wiatru. Robię im kopczyk z ziemi do róż przeważnie końcem grudnia, opatulam je w maty kokosowe, również od dołu, a na wierzch, jak są duże mrozy powyżej -15, daję włókninę. Wiosną porządnie przycinam, tak na 10-15 cm. Wszystkie moje donice stawiam razem, w kupie. Z zewnątrz stoją donice z chryzantemami, a wewnątrz właśnie róże. Przez to, że stoją na tarasie, nie muszę myśleć o ich podlewaniu. Deszcz załatwia to za mnie.

Jeśli chodzi o wygląd, to w donicach ładniej wyglądają róże mniej sztywne, takie, którym lekko przewieszają się pędy. Tak więc nie sadziłabym do nich róż wielkokwiatowych, które często właśnie takie sztywne pędy mają. Ładnie wyglądają niektóre angielki, floribundy, niektóre okrywowe, nawet parkowe, które wtedy rosną mniejsze. Np. Claire Marshall, Artemis, Blue for You.

Violu, ryzykuj, bo warto, a róże to twarde bestie. Do szopki nie dawaj, bo zapomnisz o podlewaniu.

Ewo,
świetne rady dajesz.
Skopiowałem do wykorzystania w przyszłości.
pozdrawiam
Anda 16:43, 24 sie 2018

Jeden z moich szefów to też taki ignorant. Dla niego nazwy nie mają znaczenia.

A w której szkółce kupujesz? Znasz jakieś dobre szkółki pod Poznaniem, w okolicy?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:44, 24 sie 2018

Waclaw napisał(a)

Ewo,
świetne rady dajesz.
Skopiowałem do wykorzystania w przyszłości.
pozdrawiam

Dziękuję serdecznie, dzielę się tylko własnymi doświadczeniami
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Waclaw 16:45, 24 sie 2018

Anda napisał(a)

Jak wsadzam róże do donicy, to zawsze jest trochę niżej niż brzeg donicy. Zimą robię kopczyk w donicy, tyle, żeby się nie wysypywało poza nią Ziemia to zawsze najlepsza ochrona dla roślin.
Jeśli Sir John Ci tam pasuje, to daj go

Czy tylko kopczyk wystarczy? A co z przemarzaniem ziemi w donicach bokami?
Waclaw 16:45, 24 sie 2018

Anda napisał(a)

Dziękuję serdecznie, dzielę się tylko własnymi doświadczeniami

są baaardzo bogate
Anda 16:49, 24 sie 2018

Waclaw napisał(a)

Czy tylko kopczyk wystarczy? A co z przemarzaniem ziemi w donicach bokami?

Napisałam, że owijam donice matami kokosowymi. Daję je też pod donice Pod donice można też dać styropian, jeśli ktoś ma. Wszystkie donice stawiam w kupie w rogu tarasu i co mam, to stawiam przed nimi, np. inne donice, jakieś krzesła lub szafki ogrodowe itp.

Tylko kopczyk wystarcza wg mnie tak do -15 stopni. Potem na wierzch daję też włókninę
Waclaw 16:51, 24 sie 2018

Anda napisał(a)

Napisałam, że owijam donice matami kokosowymi. Daję je też pod donice Pod donice można też dać styropian, jeśli ktoś ma. Wszystkie donice stawiam w kupie w rogu tarasu i co mam, to stawiam przed nimi, np. inne donice, jakieś krzesła lub szafki ogrodowe itp.

Tylko kopczyk wystarcza wg mnie tak do -15 stopni. Potem na wierzch daję też włókninę

Dziękuję Ewo
Anda 16:53, 24 sie 2018

Proszę bardzo Wacku

A teraz czas na fotki Na początek wariacje na temat róży w donicy Souvenir de St. Anne's

Anda 16:54, 24 sie 2018

Anda 16:56, 24 sie 2018

Stokrotki afrykańskie, kwiat hosty babkolistnej i róża Mme Boll

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies