Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 08:49, 08 paź 2018

jolanka napisał(a)

No właśnie widziałam tę Nauticę Moje kolory Ale poczekam jeszcze chyba, ze w ręce sama wpadnie

Hehe, o to mozna sie zawsze postarac

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
abiko 09:20, 08 paź 2018

Hmm wy naprawdę macie takie wypasione róże u siebie, bez żadnych plamistości i gołych patyków? Pozazdrościć w takim razie. U mnie Charles Austin z batami i plamami na każdym liściu, Gertruda w plamach, Eden Rose, QofE bez żadnego listka, W.S. bez liści w jakimś dziwnym stanie.. makabra.. Ascot łysa, Mary Rose - łysa, Jeden z LO tak samo..chyba przestanę wymieniać dalej.

Aaaa jedyna Charmant Kordesa ma się dobrzeale ta ma ADR
Anda 09:36, 08 paź 2018

abiko napisał(a)
Hmm wy naprawdę macie takie wypasione róże u siebie, bez żadnych plamistości i gołych patyków? Pozazdrościć w takim razie. U mnie Charles Austin z batami i plamami na każdym liściu, Gertruda w plamach, Eden Rose, QofE bez żadnego listka, W.S. bez liści w jakimś dziwnym stanie.. makabra.. Ascot łysa, Mary Rose - łysa, Jeden z LO tak samo..chyba przestanę wymieniać dalej.

Aaaa jedyna Charmant Kordesa ma się dobrzeale ta ma ADR

Tak dobrze to nie ma Baty wypuszczaja u mnie wszystkie roze w gruncie, tzn. oprocz Young Lycidas. Ten chyba jeszcze za mlody.
Maczniaka mialam na Souvenir de St. Annes. Pryskalam najpierw ekologicznie, ale w tym roku bylo tak zle, ze prysnelam raz chemia.
Na LO plamistosc mialam w czerwcu. Byla calkiem gola, zero lisci, ale szybko (jak to ona) wypuscila nowe galazki i listki, i potem juz bylo dobrze. Tylko nieliczne plamki.
MW i HC mialy pare listkow zaatakowanych, ktore na biezaco usuwalam.
YL jeszcze mlody i dolne listki tez mialy czarna plamistosc.
Najzdrowsze okazy u mnie to Summer Song, Mme Boll i Brother Cadfael. Praktycznie zero zainfekowanych listkow.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Poppy 12:51, 08 paź 2018

Anda napisał(a)

William tez nie jest maly, a miejsca tam mam wystarczajaco. Novalis jest waski, to duzo nie zajmie.
U Ciebie zatem popielaty fiolet z rozem skomponowany. Ja chyba mimo wszystko zdecyduje sie na Williama.

Jacquesa oddalam, bo mial za malo miejsca. Wplatywal sie bardzo w Mme Boll, a poniewaz obie sa dosc kolczyste, to ranily sobie nawzajem galezie. Poza tym byl za duzy na przodzie rabaty. U kolezanki rosnie bardzo ladnie i pachnie. W ogole nie odczul przeprowadzki

Doczytalam, ze wybralas Wlliama, mysle, ze bedzie git U mnie z rozem, ale takim wpadajacym w lila, bo dalej mam Rhapsody in Blue i inne fiolety. I zastanawiam sie, czy mu nie dac gdzies zoltego. Wszystko przez pomylkowe zolte dalie.

Fajnie, ze Jacques sie wpasowal w nowe miejsce. Dziekuje, ze piszesz o tych kolcach, to wazne, zazwyczaj nie ma tych informacji w sklepach. U mnie z historycznych chyba bedzie Rose de Rescht, i wlasnie Madame Boll, chociaz dalej sie waham na ta ostatnia, czy nie bedzie za duza.
I biore jeszcze pod uwage Madame Isaak Pereire, jako pnaca, tylko w wielu miejscach napisali, ze ma specyficzny kolor i nie bardzo to rozumiem.
Poppy 13:00, 08 paź 2018

Anda napisał(a)

Padlam ze smiechu, Mainzer Fastnach chyba niedlugo wycofaja ze sprzedazy. Wszedzie zbiera zle opinie

moze i wycofaja Moj sie nawet nie ukorzenil,tylko padl Jako jedyna roza na tej dlugiej rabacie, wiec ewidentnie slabszego zdrowia byl
Nautiki kiedys szukalam, ale nie bylo jej tam, gdzie robilam zakupy, Novalisa tez nie bylo, wiec Mainzer poszedl niejako w zastepstwie, i pewnie dlatego sie obrazil i padl
Anda 13:02, 08 paź 2018

Poppy napisał(a)

Doczytalam, ze wybralas Wlliama, mysle, ze bedzie git U mnie z rozem, ale takim wpadajacym w lila, bo dalej mam Rhapsody in Blue i inne fiolety. I zastanawiam sie, czy mu nie dac gdzies zoltego. Wszystko przez pomylkowe zolte dalie.

Fajnie, ze Jacques sie wpasowal w nowe miejsce. Dziekuje, ze piszesz o tych kolcach, to wazne, zazwyczaj nie ma tych informacji w sklepach. U mnie z historycznych chyba bedzie Rose de Rescht, i wlasnie Madame Boll, chociaz dalej sie waham na ta ostatnia, czy nie bedzie za duza.
I biore jeszcze pod uwage Madame Isaak Pereire, jako pnaca, tylko w wielu miejscach napisali, ze ma specyficzny kolor i nie bardzo to rozumiem.

Do Twojej fioletowej rabaty zolty dobrze by pasowal. Oba kolory podbijalyby sie nawzajem. Swietny kontrast. Pomaranczowy tez bylby dobry.

Rose de Resht jest super. Ma dosc male kwiaty, ale pewnie to juz wiesz. Kwiaty jej i Jacquesa doskonale do siebie pasuja. Mme Boll ma troche inny ksztalt, ale kolorystycznie tez beda pasowac. U mnie Mme Boll tylko jesienia wyrzuca dlugie baty. Ogolnie jest zwarta i taka polokragla. Przycinam ja wiosna bardzo krotko, chyba na 15 cm.

MIP ma ladny kolor, taka czysta magenta. Kwiaty ma duze. Piekna jest
Specyficzny i trudny kolor ma Rosarium Uetersen. Jak rozowa zarowka

Anda 13:04, 08 paź 2018

Poppy napisał(a)

moze i wycofaja Moj sie nawet nie ukorzenil,tylko padl Jako jedyna roza na tej dlugiej rabacie, wiec ewidentnie slabszego zdrowia byl
Nautiki kiedys szukalam, ale nie bylo jej tam, gdzie robilam zakupy, Novalisa tez nie bylo, wiec Mainzer poszedl niejako w zastepstwie, i pewnie dlatego sie obrazil i padl

Na pewno sie obrazil

Mnie rowniez podobaja sie roze z blue w nazwie Szkoda, ze mam taki maly ogrod, zrobilabym taka cala rabate

Pszczelarnia 13:11, 08 paź 2018

Ewo, co możesz powiedzieć o Cl. Austin? Szukam czegoś na jej obronę. I ew. zamianę. I czy Hansestadt Rostock spasuje z Solero?

Dużo pytań .

Poppy 13:41, 08 paź 2018

Anda napisał(a)

Do Twojej fioletowej rabaty zolty dobrze by pasowal. Oba kolory podbijalyby sie nawzajem. Swietny kontrast. Pomaranczowy tez bylby dobry.

Rose de Resht jest super. Ma dosc male kwiaty, ale pewnie to juz wiesz. Kwiaty jej i Jacquesa doskonale do siebie pasuja. Mme Boll ma troche inny ksztalt, ale kolorystycznie tez beda pasowac. U mnie Mme Boll tylko jesienia wyrzuca dlugie baty. Ogolnie jest zwarta i taka polokragla. Przycinam ja wiosna bardzo krotko, chyba na 15 cm.

MIP ma ladny kolor, taka czysta magenta. Kwiaty ma duze. Piekna jest
Specyficzny i trudny kolor ma Rosarium Uetersen. Jak rozowa zarowka

Pomarancz jest z drugiej strony, ale o zlotych rozach nigdy nie marzylam, a teraz...
Az mi szkoda, ze nie mam miejsca na R. Bansiae Lutea Chociaz nie wiem, czy to dla niej nie za zimno by bylo. Ale to potwor rozany, do tego kwitnie tylko raz, tyle ze wtedy kiedy jest najbardziej pozadany, czyli w kwietniu i maju
Madame Boll i Rose de Resht nie maja rosnac kolo siebie, ale teraz sie znowu beda zastanawiac nad Jackiem

Jesli MIP to magenta to powinno byc super. Chcialabym,by sie wpasowala, bo niedaleko bedzie rosla Mutabilis, ktora wlasnie kwitnie od zolci po magente. A jeszcze dalej przy patio maja byc dwie Zefiryny, wybor corki
Anda 13:45, 08 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Ewo, co możesz powiedzieć o Cl. Austin? Szukam czegoś na jej obronę. I ew. zamianę. I czy Hansestadt Rostock spasuje z Solero?

Dużo pytań .

CA nie widzialam na zywo. W najnowszym katalogu Austin pisze o niej jako o pnacej. Najwyrazniej nie sprawdzila sie jako parkowa. Na forach panuje opinia, ze szybko sklejaja sie jej platki na deszczu oraz, ze potrzebuje 2-3 lata, aby pokazac na co ja stac. Ogolnie opisy sa pozytywne.

Hansestadt Rostock jest piekna. Kolorystycznie bedzie pasowac do Solero, ale ma zupelnie inny ksztalt kwiatu. Poza tym HR ma lekki pomaranczowawy nalot. Ja ja nazywam bursztynowo-kremowa.

Zamiast Claire... Chcesz roze biala czy kremowa, zolta?
Po prostu podam pare pozycji do obejrzenia, tylko one sa raczej wieksze niz Solero:
The Lark Ascending
Lichfield Angel
Vanessa Bell
Coniston
Austins Buttercup
Susan Williams-Ellis (biala siostra Mayflower)

Crocus Rose jest wg mnie zbyt podobna do Solero.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies