Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Jana 22:10, 28 paź 2018

Żyję niedługo wrócę niech tylko pogoda mnie wypędzi do domu po tak długiej nieobecności zapomniałam hasła. Zdjęcia jak zawsze śliczne
mira 22:29, 29 paź 2018

Kiedyś oglądałam zdjęcia z różami i lwiema paszczkami - urokliwe.
A dziś obejrzałam ponownie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8574-le-jardin-de-sericourt?page=2#post_9

dziękuję za relację
jak to robisz że 3 zdjęcia obok?
basia3012 00:58, 30 paź 2018

Anda napisał(a)

Roze mozna tez sadzic bez obornika, to nie jest przymus. One rosna tez bez
Wymieszaj ziemie rodzima z kompostem i maczka bazaltowa, a obornik bydlecy przemieszaj we wierzchniej warstwie. Konskim obornikiem po przekompostowaniu mozesz zasilic w przyszlym roku jako kopczyk na zime

Obornik to nie nawoz. To pozywienie dla mikroorganizmow w ziemi. Dopiero one po skonsumowaniu tegoz obornika udostepniaja roslinom potrzebne im mikroelementy i pierwiastki. Praca mikroorganizmow zalezy od temperatury. Jesli bedzie zimno, mroz, to nie beda pracowac. Dlatego mozesz to wszystko dac juz teraz. Na wiosne roze dostana to, czego beda potrzebowac

Ewuniu, dobrze, że zaglądam. Zawsze coś się człowiek dowie nowego. A co z tą mączką bazaltową? Czy to tylko pod róże?
Szkółka roślin piękna, pozazdrościć pracy w takim otoczeniu.
dzięki za odwiedziny.
Anda 13:24, 30 paź 2018

Annak napisał(a)
Ewuniu, melduję, że róże posadzone Zdjęć nie mam, bo ostatnie sztuki sadziłam już w deszczu, ale nadrobię Tak się cieszę, że wreszcie się udało Oby zimę przetrwały. Czy Ty masz, albo znasz różę Souvenir du dr Jamain? Dostałam w gratisie, myślę, że za to, że na telefon musiałam zmieniać dwie, bo nie mieli Na razie wsadziłam do doniczki i chyba ją zadołuję, bo nie mam dla niej przygotowanego miejsca i nie wiem z czym i gdzie ją wsadzić.

O róży już wiesz
Czekam na fotki po posadzeniu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:25, 30 paź 2018

Jana napisał(a)
Żyję niedługo wrócę niech tylko pogoda mnie wypędzi do domu po tak długiej nieobecności zapomniałam hasła. Zdjęcia jak zawsze śliczne

No to chyba tak prędko nie wrócisz. U Was pogoda już chyba jest znów ładna
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:27, 30 paź 2018

mira napisał(a)
Kiedyś oglądałam zdjęcia z różami i lwiema paszczkami - urokliwe.
A dziś obejrzałam ponownie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8574-le-jardin-de-sericourt?page=2#post_9

dziękuję za relację
jak to robisz że 3 zdjęcia obok?

Trzy zdjęcia obok to przez to, że są dość wąskie, bo komórkowe i tak automat z Ogrodowiska je podaje.
Fotki z aparatu już tak mi nie wchodzą.

Anda 13:31, 30 paź 2018

basia3012 napisał(a)

Ewuniu, dobrze, że zaglądam. Zawsze coś się człowiek dowie nowego. A co z tą mączką bazaltową? Czy to tylko pod róże?
Szkółka roślin piękna, pozazdrościć pracy w takim otoczeniu.
dzięki za odwiedziny.

Mączkę bazaltową możesz dawać pod wszystko, chyba oprócz kwasolubów. Jednak i tutaj jest tak, że to nie jest mus. Mączka dobrze działa na glebę, zwłaszcza gliniastą. Rośliny mogą lepiej rosnąć dzięki niej, ale bez mączki też urosną. Dla mnie musem jest dawanie kompostu, reszta jest opcjonalna

Anda 13:43, 30 paź 2018

U mnie pogoda pod psem, leje i wieje.

Słucham nostalgicznej opowieści skrzypiec

https://www.youtube.com/watch?v=RJWtRwLWPjk

Już kiedyś podawałam ten link. Film również bardzo polecam

MalgosiaW 15:01, 30 paź 2018

Proszę poradź. Próbowałam pozbierać wszystkie liście opadłe z róż z czarną plamistością, by grzyb nie przezimował. Ale nie dam rady... teraz jeszcze dopadło mnie choróbsko. Mam taki plan by po zimie zebrać wszystko wokół krzaczka, choćby z korą. Czy myślisz że wystarczy? Czy zalecana jest dezyfekcja ziemi wokół róż, ktoś kiedyś polecał jakiś preparat, ale już nie pamiętam kto...
waldek727 15:22, 30 paź 2018

Anda napisał(a)

Mączkę bazaltową możesz dawać pod wszystko, chyba oprócz kwasolubów. Jednak i tutaj jest tak, że to nie jest mus. Mączka dobrze działa na glebę, zwłaszcza gliniastą. Rośliny mogą lepiej rosnąć dzięki niej, ale bez mączki też urosną. Dla mnie musem jest dawanie kompostu, reszta jest opcjonalna

Anda. Mączka bazaltowa to również pożywienie dla fauny glebowej i to bardzo ważne. Mączki ze skał i te pochodzenia wulkanicznego zawierają w sobie całą gamę makroskładników potrzebnych roślinom do przemian metabolicznych. Słusznie zauważyłaś, że mączka bazaltowa pod roślinami kwasolubnymi nie spełnia już tak ważnej roli. Środowisko kwaśne jest ubogie w bakterie i drobne organizmy glebowe. Jest to świat grzybów które żyją w symbiozie z korzeniami roślin i to o nie musimy dbać i zapew ić im jak najlesze warunki do rozwoju.