Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Annak 20:06, 02 lis 2018

Kasya napisał(a)
Co do mączki bazaltowej to ja słyszałam od sprzedawcy ze ona się nie rozpuszcza wiec powinna być przy korzeniach
Sypalam wiec tylko do dolków przy sadzeniu
Juz nic nie wiem

Ja też dałam w dołki, ale znacznie niżej niż 10 cm., jak Ewa napisała. Mówiąc szczerze, nie wyczytałam nigdzie wcześniej tej informacji Na dodatek nie mieszałam z ziemią, tylko wsypałam i na nią wrzuciłam ziemię z kompostem
Czy to znaczy, że dać jeszcze raz tak jak trzeba?
Anda 20:08, 02 lis 2018

MalgosiaW napisał(a)
Dzięki. Super że założyłaś wątek o mączce bazaltowej. Przymierzam się do jej zakupu. Lepiej późno niż wcale.

Z gleb mam chyba wszystko By zasypać doły i bagna na naszej działce przywoziliśmy ziemię z każdej chyba parafii Ale tak na poważnie to powiedziałabym, że głównie gleba lekka, piaszczysta. Raczej uboga w składniki. Niestety z kompostownika zrezygnowałam przez gryzonie. Złaziły mi się z całej okolicy

Malgosiu, piaski i lekkie gleby warto ulepszyc bentonitem, bo zatrzymuje wodę i wzbogaca dzięki temu życie w glebie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bentonit

Tutaj jest więcej przydatnych informacji
https://de.wikipedia.org/wiki/Bentonit (Google moze przetlumaczyc )

Tu u mnie można go bez problemu kupić w worku. Może w PL też jest gdzieś dostępny?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 20:09, 02 lis 2018

gosika67 napisał(a)
Biohumusem wzmacniałam glebę kiedyś, wszystko rosło jak na drożdżach.Jednak witaminy potrzebne. Ewka jak będziesz przykrywać róże te w ziemi? Liśćmi, kopczyk z ziemi?

Bede robic kopczyki W zeszlym roku nie kopczykowalam LO i Mme Boll i spokojnie daly rade. Tylko u mnie troszke chyba jednak cieplej bylo

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Annak 20:12, 02 lis 2018

Anda napisał(a)

Bede robic kopczyki W zeszlym roku nie kopczykowalam LO i Mme Boll i spokojnie daly rade. Tylko u mnie troszke chyba jednak cieplej bylo

A jak zrobię solidne kopczyki to jeszcze te wystające gałązki zasłonić białą agro, czy one będą ewentualnie do przycięcia, jeśli zmarzną?
Anda 20:12, 02 lis 2018

Waclaw napisał(a)

"Jest jeszcze taka możliwość, że róża jest produkowana dalej, ale aby nie płacić za licencje, nie używa się jej imienia".

To jest odpowiedź na pytanie dlaczego część róż jest sprzedawana bez imienia. Producent musi zapłacić za licencję. Rozmawiałem na ten temat z producentem róż. Jeśli opisze, że róża jest czerwona ( biała, różowa itp) to zwiększa sprzedaż ponieważ nie dla wszystkich ma znaczenie nazwa róży lecz jej uroda a roślina jest tańsza.

Tak, ale nie wiem dokladnie, czy to jest karalne, czy nie.
Anda 20:14, 02 lis 2018

Annak napisał(a)

Ja też dałam w dołki, ale znacznie niżej niż 10 cm., jak Ewa napisała. Mówiąc szczerze, nie wyczytałam nigdzie wcześniej tej informacji Na dodatek nie mieszałam z ziemią, tylko wsypałam i na nią wrzuciłam ziemię z kompostem
Czy to znaczy, że dać jeszcze raz tak jak trzeba?

Tak, przemieszaj wierzchnia warstwe ziemi z maczka

Anda 20:14, 02 lis 2018

Annak napisał(a)

A jak zrobię solidne kopczyki to jeszcze te wystające gałązki zasłonić białą agro, czy one będą ewentualnie do przycięcia, jeśli zmarzną?

Jesli zmarzna, to je przytniesz

Kokesz 20:19, 02 lis 2018

Kurczę, ja też dawałam mączkę bazaltową do dołka głębiej niż 10 cm nawet dzisiaj przy przesadzaniu hortensji
Anda 20:27, 02 lis 2018

Kokesz napisał(a)
Kurczę, ja też dawałam mączkę bazaltową do dołka głębiej niż 10 cm nawet dzisiaj przy przesadzaniu hortensji

To na pewno nie zaszkodzi

Ale pomysl tak logicznie - jak wlozysz drewaniany niezabezpieczony palik do ziemi na glebokosc 40 cm, to gdzie zgnije najszybciej i sie zlamie?
Waclaw 22:34, 02 lis 2018

Anda napisał(a)

Tak, ale nie wiem dokladnie, czy to jest karalne, czy nie.

Myślę, że nie ponieważ w dużych sieciach powszechnie są sprzedawane róże bez nazw z podanym jedynie kolorem oraz informacją nt wysokości