Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 16:33, 30 paź 2018

MalgosiaW napisał(a)
Proszę poradź. Próbowałam pozbierać wszystkie liście opadłe z róż z czarną plamistością, by grzyb nie przezimował. Ale nie dam rady... teraz jeszcze dopadło mnie choróbsko. Mam taki plan by po zimie zebrać wszystko wokół krzaczka, choćby z korą. Czy myślisz że wystarczy? Czy zalecana jest dezyfekcja ziemi wokół róż, ktoś kiedyś polecał jakiś preparat, ale już nie pamiętam kto...

Malgosiu, nie przejmuj sie az tak bardzo liscmi. Zamiast je zbierac, to posyp je kompostem. Organizmy glebowe i dzdzownice zajma sie liscmi i grzybami. W Rosarium Zweibrücken tez juz nie zbiera sie lisci. Tamtejsi ogrodnicy nie stwierdzili zadnej roznicy w wystepowaniu chorob przy pozbieranych lub nie pozbieranych lisciach
Dezynfekcja to zabijanie wszystkich grzybow, rowniez pozytecznych.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:38, 30 paź 2018

waldek727 napisał(a)
Anda. Mączka bazaltowa to również pożywienie dla fauny glebowej i to bardzo ważne. Mączki ze skał i te pochodzenia wulkanicznego zawierają w sobie całą gamę makroskładników potrzebnych roślinom do przemian metabolicznych. Słusznie zauważyłaś, że mączka bazaltowa pod roślinami kwasolubnymi nie spełnia już tak ważnej roli. Środowisko kwaśne jest ubogie w bakterie i drobne organizmy glebowe. Jest to świat grzybów które żyją w symbiozie z korzeniami roślin i to o nie musimy dbać i zapew ić im jak najlesze warunki do rozwoju.

Waldku, ja to wszystko wiem. Nie napisalam, ze jest niepotrzebna. Jednak nie trzeba popadac w czarna rozpacz, jesli sie jej w ogrodzie nie rozsypalo. Rosliny rosna rowniez bez maczek. Gleba sama w sobie zawiera makro- i mikroskladniki.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
laurowisnia 17:26, 30 paź 2018

Jak się sprawuje u Ciebie Young Lycidas, przyrasta ładnie? Moja została podgryziona, więc już nie mam.
Widziałam len, nasionek też dużo, może pojawią się siewki na wiosnę.
Pytałaś o kartuzka, sam się wysiewa ale w ilości, którą na razie skrupulatnie zagospodarowuję.
anabuko1 18:48, 30 paź 2018

waldek727 napisał(a)
Anda. Mączka bazaltowa to również pożywienie dla fauny glebowej i to bardzo ważne. Mączki ze skał i te pochodzenia wulkanicznego zawierają w sobie całą gamę makroskładników potrzebnych roślinom do przemian metabolicznych. Słusznie zauważyłaś, że mączka bazaltowa pod roślinami kwasolubnymi nie spełnia już tak ważnej roli. Środowisko kwaśne jest ubogie w bakterie i drobne organizmy glebowe. Jest to świat grzybów które żyją w symbiozie z korzeniami roślin i to o nie musimy dbać i zapew ić im jak najlesze warunki do rozwoju.

Dzikę za takie i inne wiadomości.
To dobrze,że ja w tym roku dałam pierwszy raz mączkę bazaltową, pod niektóre rośliny
MalgosiaW 20:06, 30 paź 2018

Anda napisał(a)

Malgosiu, nie przejmuj sie az tak bardzo liscmi. Zamiast je zbierac, to posyp je kompostem. Organizmy glebowe i dzdzownice zajma sie liscmi i grzybami. W Rosarium Zweibrücken tez juz nie zbiera sie lisci. Tamtejsi ogrodnicy nie stwierdzili zadnej roznicy w wystepowaniu chorob przy pozbieranych lub nie pozbieranych lisciach
Dezynfekcja to zabijanie wszystkich grzybow, rowniez pozytecznych.

Dziękuję bardzo. Przyznam szczerze, że mi ulżyło.
basia3012 00:13, 31 paź 2018

Anda napisał(a)

Mączkę bazaltową możesz dawać pod wszystko, chyba oprócz kwasolubów. Jednak i tutaj jest tak, że to nie jest mus. Mączka dobrze działa na glebę, zwłaszcza gliniastą. Rośliny mogą lepiej rosnąć dzięki niej, ale bez mączki też urosną. Dla mnie musem jest dawanie kompostu, reszta jest opcjonalna

Wielkie dzięki Ewuniu za informacje o tej mączce bazaltowej. Dla mnie to coś nowego, nigdy nie stosowałam ani nawet nie słyszałam o niej. Dzięki.
Pozdrawiam.
Anda 09:07, 31 paź 2018

laurowisnia napisał(a)
Jak się sprawuje u Ciebie Young Lycidas, przyrasta ładnie? Moja została podgryziona, więc już nie mam.
Widziałam len, nasionek też dużo, może pojawią się siewki na wiosnę.
Pytałaś o kartuzka, sam się wysiewa ale w ilości, którą na razie skrupulatnie zagospodarowuję.

Young Lycidas jeszcze malutki. Urosl co prawda, ale nie za duzo. Kwitl pare razy, chyba 3 rzuty kwiatow. Jest jednak tak niski, ze do wachania musialam klekac Zima zrobie mu porzadny kopczyk, a wiosna oslonie jeszcze galazkami swierka. Mam nadzieje, ze w przyszlym roku urosnie troszke bardziej

Moje nasionka juz przyszly. Kartuska jednak nie zamowilam, ale mam inne fajne rosliny.
abiko 10:52, 31 paź 2018

Anda napisał(a)

Oj chyba nie znam nic porządnego. Są jakieś środki do wsadzania do ziemi, ale podobno niezbyt skuteczne. Czytałam o mieszance ze spirytusem. Próbowałaś?

Tak czytałam w Gardenersach, ale jakie to są proporcje, znasz może?Bo było dość lakonicznie.
Anda 10:56, 31 paź 2018

abiko napisał(a)

Tak czytałam w Gardenersach, ale jakie to są proporcje, znasz może?Bo było dość lakonicznie.

90 ml Spiritus
140 ml woda
3 krople ludwika

Nie pryskac po kwiatach.

To z netu wiec nie wiem, czy zadziala, ale trzymam kciuki

abiko 10:58, 31 paź 2018

Anda napisał(a)

90 ml Spiritus
140 ml woda
3 krople ludwika

Nie pryskac po kwiatach.

To z netu wiec nie wiem, czy zadziala, ale trzymam kciuki

Jeszcze mam ozonator w zanadrzu