Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Waclaw 15:58, 02 lis 2018

Anda napisał(a)

Może tak być, że licencja wygasa. Jest jeszcze taka możliwość, że róża jest produkowana dalej, ale aby nie płacić za licencje, nie używa się jej imienia.

SS z Ascot? Hmm, może dać radę To zależy też od tego, co posadzisz w pobliżu. Jeśli żółcie, to będzie eksplozja, ale taka mniej pozytywna Różowy raczej też odpada. Stawiałabym na biały i niebieski

Ożankę mam. Ładnie kwitnie i długo, pasuje do róż, ale... wysiewa się w ilościach niespotykanych. U mnie jest jej zatrzęsienie. Jak chwast. Teraz też ją non stop usuwa, a sieweczek malutkich mam już multum. Tak więc polecam, ale z zastrzeżeniem

"Jest jeszcze taka możliwość, że róża jest produkowana dalej, ale aby nie płacić za licencje, nie używa się jej imienia".

To jest odpowiedź na pytanie dlaczego część róż jest sprzedawana bez imienia. Producent musi zapłacić za licencję. Rozmawiałem na ten temat z producentem róż. Jeśli opisze, że róża jest czerwona ( biała, różowa itp) to zwiększa sprzedaż ponieważ nie dla wszystkich ma znaczenie nazwa róży lecz jej uroda a roślina jest tańsza.
sylwia_slomc... 16:06, 02 lis 2018

W ten sposób nabyłam moje angielki za grosze
sylwia_slomc... 16:18, 02 lis 2018

Co do biohumusu, ja stosuję zawsze jako pierwszy nawóz w marcu bo ułatwia pobieranie pokarmu roślinom i jest nie przedawkowalny. Gunnera u nas dostaje go do momentu aż wyprodukujemy pierwszą gnojówkę z pokrzywy.
Jeśli się nie posiada dostępu do obornika lub ma włókninę jak ja pod trocinówkami, co utrudnia podanie obornika to jest dobrym rozwiązaniem na naturalne dokarmienie rośliny. Zastrzeżenia mam jednak co do proponowanych rozcieńczeń bo jeśli można stosować nierozcieńczony to tak mocne rozcieńczanie jakie na butelkach podają jest niepotrzebne moim zdaniem.
Ja butelkę litrową rozcieńczam na cztery konewki maksymalnie. I to tylko ze wzgl. na cenę
Annak 18:20, 02 lis 2018

Anda napisał(a)

Mączkę można stosować całorocznie. Ważne jest, by była wprowadzona w pierwszych 10 cm gleby, bo tam jest najwięcej mikroorganizmów ja przerabiających

Zaraz lecę do Ciebie

Założyłam wątek dotyczący mączki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/9536-maczka-bazaltowa

No i znowu zrobiłam źle Zdecydowanie za głęboko dałam mączkę w dołki dla róż
Kasya 18:27, 02 lis 2018

Co do mączki bazaltowej to ja słyszałam od sprzedawcy ze ona się nie rozpuszcza wiec powinna być przy korzeniach
Sypalam wiec tylko do dolków przy sadzeniu
Juz nic nie wiem
MalgosiaW 18:37, 02 lis 2018

Anda napisał(a)

Niestety nie znam biohumusu, bo tutaj są inne ulepszacze gleby. Jednak myślę, że wprowadzenie do gleby pożytecznych mikroorganizmów i pierwiastków tylko wyjdzie glebie na dobre Mimo to postarałabym się o wprowadzenie do gleby również kompostu. Nie wiem, jaką masz ziemię. Basia ma piaski, więc u niej to nawet konieczność.

Dzięki. Super że założyłaś wątek o mączce bazaltowej. Przymierzam się do jej zakupu. Lepiej późno niż wcale.

Z gleb mam chyba wszystko By zasypać doły i bagna na naszej działce przywoziliśmy ziemię z każdej chyba parafii Ale tak na poważnie to powiedziałabym, że głównie gleba lekka, piaszczysta. Raczej uboga w składniki. Niestety z kompostownika zrezygnowałam przez gryzonie. Złaziły mi się z całej okolicy
MalgosiaW 18:46, 02 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Co do biohumusu, ja stosuję zawsze jako pierwszy nawóz w marcu bo ułatwia pobieranie pokarmu roślinom i jest nie przedawkowalny. Gunnera u nas dostaje go do momentu aż wyprodukujemy pierwszą gnojówkę z pokrzywy.
Jeśli się nie posiada dostępu do obornika lub ma włókninę jak ja pod trocinówkami, co utrudnia podanie obornika to jest dobrym rozwiązaniem na naturalne dokarmienie rośliny. Zastrzeżenia mam jednak co do proponowanych rozcieńczeń bo jeśli można stosować nierozcieńczony to tak mocne rozcieńczanie jakie na butelkach podają jest niepotrzebne moim zdaniem.
Ja butelkę litrową rozcieńczam na cztery konewki maksymalnie. I to tylko ze wzgl. na cenę

Dziękuję. Sparzyłam się na nawozach mineralnych, chyba nie umiem ich właściwie podawać roślinom Spróbuję tego biohumusu.
gosika67 19:03, 02 lis 2018

Biohumusem wzmacniałam glebę kiedyś, wszystko rosło jak na drożdżach.Jednak witaminy potrzebne. Ewka jak będziesz przykrywać róże te w ziemi? Liśćmi, kopczyk z ziemi?
Anda 20:01, 02 lis 2018

Annak napisał(a)

No i znowu zrobiłam źle Zdecydowanie za głęboko dałam mączkę w dołki dla róż

To nie jest az taki wielki problem. Tylko im glebiej, tym mniej mikroorganizmow.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 20:04, 02 lis 2018

Kasya napisał(a)
Co do mączki bazaltowej to ja słyszałam od sprzedawcy ze ona się nie rozpuszcza wiec powinna być przy korzeniach
Sypalam wiec tylko do dolków przy sadzeniu
Juz nic nie wiem

Ona sie nie rozpuszcza, to prawda, ale ona nie jest tez nawozem jako takim. Najpierw musi byc przetworzona przez mikroorganizmy. Moze sprzedawca nie byl na odpowiednim szkoleniu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies