Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Basilikum 14:46, 31 paź 2018

poczytalamo bazaltowej maczce i wlasnie przypadkowo dzis mam ja w planie ogrodowym. I komost tez
Basilikum 10:04, 01 lis 2018

Ewo zajrzysz do mnie co ja za roze mam. Coraz bardziej mi sie podoba
basia3012 23:21, 01 lis 2018

Ewo, a jeśli chciałabym zasilić ziemię mączką bazaltowa to kiedy? Teraz czy wiosną ? Czy to obojętne?
Dzięki za rady dotyczące użyżniania ziemi piaszczystej. Odpowiedziałam Ci i jeszcze zapytałam o Biohumus.
Pozdrawiam.
MalgosiaW 07:35, 02 lis 2018

basia3012 napisał(a)
Ewo, a jeśli chciałabym zasilić ziemię mączką bazaltowa to kiedy? Teraz czy wiosną ? Czy to obojętne?
Dzięki za rady dotyczące użyżniania ziemi piaszczystej. Odpowiedziałam Ci i jeszcze zapytałam o Biohumus.
Pozdrawiam.

Czy mogę podpiąć się pod pytanie. Nawet znalazłam taki biohunus 20 l = 10 t obornika. Opis produktu brzmi zachęcająco Z góry dziękuję.
Poppy 12:08, 02 lis 2018

Anda napisał(a)

Summer jest świetna. Mogłaby być troszkę bardziej porozgałęziana, ale nie chcę być marudą A którego Thomasa? Grahama czy Becketa?
BB ładny. Może nawet zgralby się w ognistym połączeniu z SS....

Becketa Ten w parku skradl moje serce Ale wyobraz sobie, ze Grahama tez mam, kupilam w F jako roze angielska, bez licencji. Dosadze do niego jego dzieci, czyli Louise Clements i Versigny.
nie rozumiem za bardzo dlaczego czesc roz jest sprzedawana bez licencji wlasnie, czesc z nich jest juz wycofana przez Austina a czesc dalej jest w sprzedazy, jak Mary Rose czy graham Thomas, czy bodajze Abraham Darby. Moze to sa stare roze, i licencja juz nie jest wymagana?

A co do laczenia BB z SS to kto wiem, mi sie rzucilo w oko, w moim folederze rozanym polaczenie SS z Ascot! Zdjecia sa obok siebie i az mnie wmurowalo (nie wiem, czy pasuja tylko na obrazku, bo wiadomo, kolor zdjecia a rzeczywistosc to inna bajka)

Ewo, a polecalabys ozanke? Teucrium hircanicum.

edit:
czytam uwaznie dyskusje o maczce bazaltowej Dziekuje, b przydatna. powoli ukladam to sobie w glowie!
Anda 14:01, 02 lis 2018

Basilikum napisał(a)
Ewo zajrzysz do mnie co ja za roze mam. Coraz bardziej mi sie podoba

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:03, 02 lis 2018

basia3012 napisał(a)
Pozdrawiam.

Mączkę można stosować całorocznie. Ważne jest, by była wprowadzona w pierwszych 10 cm gleby, bo tam jest najwięcej mikroorganizmów ja przerabiających

Zaraz lecę do Ciebie

Założyłam wątek dotyczący mączki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/9536-maczka-bazaltowa

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:13, 02 lis 2018

MalgosiaW napisał(a)

Czy mogę podpiąć się pod pytanie. Nawet znalazłam taki biohunus 20 l = 10 t obornika. Opis produktu brzmi zachęcająco Z góry dziękuję.

Niestety nie znam biohumusu, bo tutaj są inne ulepszacze gleby. Jednak myślę, że wprowadzenie do gleby pożytecznych mikroorganizmów i pierwiastków tylko wyjdzie glebie na dobre Mimo to postarałabym się o wprowadzenie do gleby również kompostu. Nie wiem, jaką masz ziemię. Basia ma piaski, więc u niej to nawet konieczność.

Anda 14:20, 02 lis 2018

Poppy napisał(a)

Becketa Ten w parku skradl moje serce Ale wyobraz sobie, ze Grahama tez mam, kupilam w F jako roze angielska, bez licencji. Dosadze do niego jego dzieci, czyli Louise Clements i Versigny.
nie rozumiem za bardzo dlaczego czesc roz jest sprzedawana bez licencji wlasnie, czesc z nich jest juz wycofana przez Austina a czesc dalej jest w sprzedazy, jak Mary Rose czy graham Thomas, czy bodajze Abraham Darby. Moze to sa stare roze, i licencja juz nie jest wymagana?

A co do laczenia BB z SS to kto wiem, mi sie rzucilo w oko, w moim folederze rozanym polaczenie SS z Ascot! Zdjecia sa obok siebie i az mnie wmurowalo (nie wiem, czy pasuja tylko na obrazku, bo wiadomo, kolor zdjecia a rzeczywistosc to inna bajka)

Ewo, a polecalabys ozanke? Teucrium hircanicum.

edit:
czytam uwaznie dyskusje o maczce bazaltowej Dziekuje, b przydatna. powoli ukladam to sobie w glowie!

Może tak być, że licencja wygasa. Jest jeszcze taka możliwość, że róża jest produkowana dalej, ale aby nie płacić za licencje, nie używa się jej imienia.

SS z Ascot? Hmm, może dać radę To zależy też od tego, co posadzisz w pobliżu. Jeśli żółcie, to będzie eksplozja, ale taka mniej pozytywna Różowy raczej też odpada. Stawiałabym na biały i niebieski

Ożankę mam. Ładnie kwitnie i długo, pasuje do róż, ale... wysiewa się w ilościach niespotykanych. U mnie jest jej zatrzęsienie. Jak chwast. Teraz też ją non stop usuwa, a sieweczek malutkich mam już multum. Tak więc polecam, ale z zastrzeżeniem

Poppy 15:51, 02 lis 2018

Anda napisał(a)

Może tak być, że licencja wygasa. Jest jeszcze taka możliwość, że róża jest produkowana dalej, ale aby nie płacić za licencje, nie używa się jej imienia.

SS z Ascot? Hmm, może dać radę To zależy też od tego, co posadzisz w pobliżu. Jeśli żółcie, to będzie eksplozja, ale taka mniej pozytywna Różowy raczej też odpada. Stawiałabym na biały i niebieski

Ożankę mam. Ładnie kwitnie i długo, pasuje do róż, ale... wysiewa się w ilościach niespotykanych. U mnie jest jej zatrzęsienie. Jak chwast. Teraz też ją non stop usuwa, a sieweczek malutkich mam już multum. Tak więc polecam, ale z zastrzeżeniem

No wlasnei sie zastanawiam nad ta licencja, bo zestaw roz widzialam dokladnie taki sam w roznych sklepach. One sa pod nazwami rejestracyjnymi, czyli ausmas a nie graham thomas.

Nie bede mieszac SS z ascot, chyba ze kiedys w innym ogrodzie U mnie bedzie sie spelniac tonalnie z Jude i Shallot, to juz postanowione Ale gneralnie zaszokowalo mnie to polaczenie, i to, ze tak dobrze wygladaja razem, nawet jesli to tylko zdjecia.

A, to z ozanka to jak z werbena w takim razie. W sumie jak sie przyjrzec blizej tematowi, to nawet ok Uwielbiam werbeny, jak cos to usuwam, wiec zaden problem. Dziekuje, za to zastrzezenie. Przydatne