Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

MartaKozak 11:31, 11 mar 2019

makadamia napisał(a)

U nas w ogóle słabiutka oferta jest w tym zakresie.

U nas, jak zamawiasz ziemię, to w zasadzie totoletek - co otrzymasz.
W USA jest odrębny produkt na wierzchnią warstwę gleby, nazywa się topsoil i też w różnych wersjach można zamówić. Do tego kilka rodzajów kompostu.
Przesiane, popakowane w bagi. No po prostu płakać się chce

Asia, to trzeba sie w rynek wstrzelic i zaczac ziemie produkowac na polski rynek
Agatek 11:36, 11 mar 2019

Ewuniu a jak tniemy róże pnące?
makadamia 11:37, 11 mar 2019

MartaKozak napisał(a)

Asia, to trzeba sie w rynek wstrzelic i zaczac ziemie produkowac na polski rynek

No właśnie widzę niszę do zagospodarowania
makadamia 11:46, 11 mar 2019

Anda napisał(a)

Tutaj też są specjalne odmiany ziemi np. do skrzyń, czyli wierzchnia i głebsza warstwa. Kompost różni się składem w zależności od producenta. Ale najważniejsze jest to, że jest ziemia beztorfowa Bardzo ją sobie chwalę i używam chętnie do donic. Nie wysycha aż tak szybko jak ta z torfem.

Tutaj ostro działa ochrona konsumenta i testy produktów wszelakich (Stiftung Warentest). Bo nie wierzę w dobrą wolę i fairness producentów.

Kompost, obornik (taki świeży, nie granulowany) jest bardzo trudno dostępny. O różnych rodzajach kompostu to w ogóle w Pl nie słyszałam.
Ziemię, jak kupujesz w workach, to najczęściej masz wybór: uniwersalna, do rododendronów, do róż itd. Czyli różni się ilością torfu i nawozów.

Ale jak kupujesz na tony, to już masakra jest. Totalna loteria. Co wykopią w jednym miejscu, to przewiozą w drugie. Pół biedy jak przesieją.
Widziałam kiedyś stronę producenta ziemi (o ile tak go można nazwać), który sprzedawał na tony różnego rodzaju podłoże, ale sprzedawał tylko hurtowo. Z detalistami nie współpracował.
Anda 11:54, 11 mar 2019

Agatek napisał(a)
Ewuniu a jak tniemy róże pnące?

Agatko, w pierwszym roku nie tniemy, tylko prowadzimy jak najbardziej poziomo. No chyba, że róża ma tylko jeden lub dwa pędy, to tniemy nisko, żeby wypuściła ich więcej.
Na tym długim wytworzone pędy te krótsze tniemy o ok. połowę. Najstarsze pędy, czyli po ok. 4 latach, wycinamy do samej ziemi, żeby różę odmłodzić. Nie wycinamy od razu wszystkich najstarszych pędów. Robimy to w zależności od ilości wszystkich pędów.
Wycinamy wszystkie uszkodzone (aż do zdrowej tkanki) lub przemarznięte, lub martwe pędy.

U róż pnących najważniejsze jest prowadzenie, jak najbardziej poziome
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:55, 11 mar 2019

makadamia napisał(a)

Kompost, obornik (taki świeży, nie granulowany) jest bardzo trudno dostępny. O różnych rodzajach kompostu to w ogóle w Pl nie słyszałam.
Ziemię, jak kupujesz w workach, to najczęściej masz wybór: uniwersalna, do rododendronów, do róż itd. Czyli różni się ilością torfu i nawozów.

Ale jak kupujesz na tony, to już masakra jest. Totalna loteria. Co wykopią w jednym miejscu, to przewiozą w drugie. Pół biedy jak przesieją.
Widziałam kiedyś stronę producenta ziemi (o ile tak go można nazwać), który sprzedawał na tony różnego rodzaju podłoże, ale sprzedawał tylko hurtowo. Z detalistami nie współpracował.

Jak klienci w PL staną się bardziej wymagający, to rynek się zmieni. Tylko kultura ogrodowa musi się troszkę rozwinąć i będzie lepiej

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Ewa777 12:44, 11 mar 2019

Anda napisał(a)

To odchody dżdżownic z farm dżdżownicowych Dżdżownice też można kupić w necie

A czy nowość nie wiem. Tu dostępne tylko w necie, ale już od paru lat.

Już się wyedukowałam Dzięki Tobie zaczęłam używać mączki rogowej Teraz pewnie zamówię tę ziemię dżdżownicową
Ile jej zamówiłaś na swój ogród?
makadamia 12:48, 11 mar 2019

Anda napisał(a)

Jak klienci w PL staną się bardziej wymagający, to rynek się zmieni. Tylko kultura ogrodowa musi się troszkę rozwinąć i będzie lepiej

Też tak sądzę i dlatego obawiam się, że jeszcze dłuugo się nic u nas nie zmieni
Anda 12:49, 11 mar 2019

Ewa777 napisał(a)

Już się wyedukowałam Dzięki Tobie zaczęłam używać mączki rogowej Teraz pewnie zamówię tę ziemię dżdżownicową
Ile jej zamówiłaś na swój ogród?

Hehe, na ogród nie, tylko do dołeczków, pod co bardziej wymagające roślinki Na tony raczej jej nie kupię. Zamówiłam 40 kg na początek Chcę najpierw zobaczyć, czy rzeczywiście jest różnica w stosunku do kompostu.

Anda 12:50, 11 mar 2019

makadamia napisał(a)

Też tak sądzę i dlatego obawiam się, że jeszcze dłuugo się nic u nas nie zmieni

Optymistka z Ciebie A może realistka?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies