Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

tulucy 19:14, 22 maj 2019

Anda napisał(a)

Życzę powodzenia U nas ptaki zaczynaja jeść te larwy, wiec jest nadzieja, że znajdą naturalnych wrogów

Ja mam wrażenie, że może dlatego (odpukać) jeszcze u siebie nic nie znajduję - same głodomory mam do wykarmienia, szpaki, wróble, sikory... wszystko z przychówkami...
Annak 21:14, 22 maj 2019

Anda napisał(a)

One w tym roku maja się korzenić, kwitnienie schodzi na drugi plan Zakwitną, jak korzenie nabiorą masy. Stworzenie kwiatów to duży wysiłek dla róży, tak więc jeśli w tym roku zakwitną, to nie od razu i nie aż tak obficie.

Ewuniu, dziękuję za słowa otuchy, chociaż żal, bo długo na nie czekałam...
Uściski przesyłam i przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Poleciłaś mi w okresie planowania szałwię compakt deep blue, ale trudno ją trafić Jaką inną byś mi poleciła?
Kasia_CS 08:30, 23 maj 2019

Poppy napisał(a)

Przylapalam tez larwe pozerajaca mszyce, hoverfly/syrphid/po polsku bzyg. Jedna jaskolka wiosny nie czyni, ale zawsze

Ja trafiłam na tą paskudę i w pierwszej chwili unicestwiłam, bo jeszcze nie wiedziałam co i jak Potem znalazłam skorupki w kształcie łezki na liściach i zaczęłam drążyć temat (nawet do tematu o szkodnikach wstawiałam fotkę ) no i udało mi się znaleźć właśnie tego bzyga, a potem przy okazji zobaczyć, że jego larwy tak wyglądają jak te co ubiłam, a do tego są pożyteczne.. no i trochę byłam zła na siebie, ze 2 sztuki mniej przeze mnie w ogródku

Wczoraj spłukiwałam mszyce z naparstnicy, przyglądam się, a tu larwa bzyga Więc zostawiłam sprawę, niech je
Kawa 08:49, 23 maj 2019

Ewunia co myśłisz o eden rose
na totalnej patelni da radę?
Gosiek33 09:09, 23 maj 2019

Poczytałam o bzygu i nie wiem czy nie bardziej przyjazny dla naszych roślin niż biedronka. Byle nie tępić kolonii mszyc to już mamusia bzyga zadba by jej młode miały co jeść
greg66 15:46, 23 maj 2019

Ewo patrzyłem moja pompa ma 10V, zwykła pompka do fontanny z obi.
Napia 20:47, 23 maj 2019

Widzę, że mszyce są wszędzie. U mnie niestety też. Na razie pada, ale gdy wyjdzie słońce to niestety, podejrzewam, bez chemii się nie obejdzie
basia3012 00:01, 24 maj 2019

Ewo, może podpowiesz mi jak przygotować oprysk Lepinoxu plus na ćmę? Mam opryskiwać 6 litrowy, taki ten zwykły, pomarańczowy. Ile tego proszku ( może w łyżeczkach ) rozpuścić w 6 litrach wody. Mam deszczówkę.
I jeszcze, bardzo proszę, doradż mi czy mam zrobić oprysk mimo, że jeszcze nie widziałam gąsienic, nie mam pułapek z feromonem.
Ktoś wspominał, że dobrze jest opryskać profilaktycznie.
Jak radzisz?
Pozdrawiam.
Anda 06:22, 24 maj 2019

basia3012 napisał(a)
Ewo, może podpowiesz mi jak przygotować oprysk Lepinoxu plus na ćmę? Mam opryskiwać 6 litrowy, taki ten zwykły, pomarańczowy. Ile tego proszku ( może w łyżeczkach ) rozpuścić w 6 litrach wody. Mam deszczówkę.
I jeszcze, bardzo proszę, doradż mi czy mam zrobić oprysk mimo, że jeszcze nie widziałam gąsienic, nie mam pułapek z feromonem.
Ktoś wspominał, że dobrze jest opryskać profilaktycznie.
Jak radzisz?
Pozdrawiam.

Basiu, 5g Lepinoxu na 5 litrów wody.
Profilaktycznie nie zalecam, bo przecież nie wiesz, kiedy te larwy znajdą się u Ciebie, za 10 dni czy za 30. W środku tym jest bakteria, która musi być w odpowiedniej ilości zjedzona przez larwę, aby zadziałać. Musisz monitorować buksy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 07:42, 24 maj 2019

Annak napisał(a)

Ewuniu, dziękuję za słowa otuchy, chociaż żal, bo długo na nie czekałam...
Uściski przesyłam i przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Poleciłaś mi w okresie planowania szałwię compakt deep blue, ale trudno ją trafić Jaką inną byś mi poleciła?

To może Blauhügel? Niestety po mocnych deszczach się pokłada.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies