Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 15:30, 30 maj 2019

Agania napisał(a)

Ładna...czekam na pierwsze kwiaty u siebie i nie mogę się doczekać,
spragniona róż
Dziękuję, widzisz, nie wiedziałam nic o opryskach gnojówkami i z pokrzyw też moge w takich proporcjach zastosować?

U mnie róże kwitną na razie tylko przed domem. W ogrodzie daleko w tyle. Nawet LO, która często jest pierwsza.

Do oprysku robimy 1:20, a do podlewania 1:10 rozrobioną z wodą, najlepiej deszczówką

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 15:37, 30 maj 2019

Anda napisał(a)

SS uwielbiam, ale właśnie zakwitła u mnie Lady Emma Hamilton Boszsz, ten zapach... Cudowny. Niby tylko parę kwiatków, a czuć ją na metr.

SS jak się rozrośnie to się w niej zakochasz
Emma jest śliczna, i kwiat i zapach. Choć chyba bardziej Shalottkę lubię. SS już od 3 lat mnie zachwyca tylko miejsca nie miała dobrego i bałam się, że ją stracę.
Anda 16:01, 30 maj 2019

inka74 napisał(a)
Emma jest śliczna, i kwiat i zapach. Choć chyba bardziej Shalottkę lubię. SS już od 3 lat mnie zachwyca tylko miejsca nie miała dobrego i bałam się, że ją stracę.

A Emma i Shalotka u Ciebie jak? Dają radę?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 16:27, 30 maj 2019

Dają radę obie, to je teraz na wiosnę przesadzałam miejscami i bałam się, że nie przeżyły ale już się ocknęły. W ubiegłym roku Shalottka tak się rozbujała, że zakryła Emmę, która bardziej pękata się stała niż wyższa. Jak Kwitną to mają bardzo podobny kwiat. Na zdjęciach ciężko mi rozróżnić. Na żywo większa różnica jest. Z tym, że Emma ma bardzo ciemne, bordowe listki a Shalottka zielone. No i zupełnie inny kształt krzaczka. Emma ci się dobrze w donicy powinna sprawować.
Katkak 16:39, 30 maj 2019

Ewciu dzięki za odpowiedź w kwestii gnojówek. Zapiszę sobie w kajecie ogrodowym. Ewciu zerkniesz do mnie jeszcze na tą Giardinę? Nie wiem czy to dziki pęd, czy nie.
Anda 16:44, 30 maj 2019

inka74 napisał(a)
Dają radę obie, to je teraz na wiosnę przesadzałam miejscami i bałam się, że nie przeżyły ale już się ocknęły. W ubiegłym roku Shalottka tak się rozbujała, że zakryła Emmę, która bardziej pękata się stała niż wyższa. Jak Kwitną to mają bardzo podobny kwiat. Na zdjęciach ciężko mi rozróżnić. Na żywo większa różnica jest. Z tym, że Emma ma bardzo ciemne, bordowe listki a Shalottka zielone. No i zupełnie inny kształt krzaczka. Emma ci się dobrze w donicy powinna sprawować.

Emme posadziłam przed domem obok SS No jest szersza niż wyższa
Agania 20:29, 30 maj 2019

Jesteś naszym góru we wszystkim...w końcu jak postanowiłaś z wielopniowym drzewem
masz już coś na oku Ewuś?
Anda 20:34, 30 maj 2019

Agania napisał(a)
Jesteś naszym góru we wszystkim...w końcu jak postanowiłaś z wielopniowym drzewem
masz już coś na oku Ewuś?

Aganiu, No zastanawiam się. Mam jeszcze przynajmniej rok, może dwa, więc czasu masa Ale ro myślenie o drzewie sprawia mi wielką frajdę, bo bardzo lubię drzewa. Przepisy dla małych ogrodów niestety ograniczają moj apetyt na nie
Myślałam o Heptacodium lub świdośliwie lamarckiej, jablonce ozdobnej ewentualnie, a szef poleca mi jeszcze klona strzępiastokorego. Masz go? Musi to być drzewo, pod którym dadzą radę byliny i nie wyższe niż 8, a jeszcze lepiej 6m.
Helen 20:55, 30 maj 2019

Ewo, do jakiej wysokości dorasta Twoja kokoryczka i jakie lubi warunki?
Doranma 21:08, 30 maj 2019

Widzę, że też jesteś poszukiwaczką niewielkich drzew ☺ Nie jest o nie łatwo, co mi się jakieś drzewo spodoba, to okazuje się że rośnie na wiele metrów. Na przykład niespełnione marzenie - buk tricolor.
Pięknie fotografujesz swoje ogrodowe królestwo. Mogło by zdjęć być w wątku więcej ☺