Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

mikina34 12:42, 04 cze 2019

Ewo, przybiegłam po poradę, dumam nad czarny bzem i mam dylemat, który wybrać. Wiem, że masz u siebie Black Tower i (chyba) Black Beauty, ja się zastawiam na tym towerem ewentualnie Black Lace "Eva" i nie wiem co wybrać (osiołkowi w żłoby dano ). Tower do mnie przemawia, że taki raczej kolumnowy, Eva, że pierzasta... Jakie są Twoje spostrzeżenia, doradź coś proszę
Moje rabaty są długie a wąskie dość (jakieś 2,5m szerokie)
Anda 12:50, 04 cze 2019

mikina34 napisał(a)
Ewo, przybiegłam po poradę, dumam nad czarny bzem i mam dylemat, który wybrać. Wiem, że masz u siebie Black Tower i (chyba) Black Beauty, ja się zastawiam na tym towerem ewentualnie Black Lace "Eva" i nie wiem co wybrać (osiołkowi w żłoby dano ). Tower do mnie przemawia, że taki raczej kolumnowy, Eva, że pierzasta... Jakie są Twoje spostrzeżenia, doradź coś proszę
Moje rabaty są długie a wąskie dość (jakieś 2,5m szerokie)

Powiem krotko, Eva ladniejsza, bierz Eve Jakby co to bedziesz ciac
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mikina34 12:55, 04 cze 2019

Anda napisał(a)

Powiem krotko, Eva ladniejsza, bierz Eve Jakby co to bedziesz ciac

Faktycznie, krótko i na temat
Poppy 13:10, 04 cze 2019

Anda napisał(a)
Poppy, a moze sam magnez lub zelazo i zobacz czy bedzie lepiej. Masz fotke?
Magnez jest bierze udzial w tworzeniu chlorofilu.

Te doniczki naprawde dzialaja. Sa troche wkopane w ziemie, aby kot nie przesunal lapka.
Poza tym rozkladam czasem liscie z melisy cytrynowej lub robie z niej herbate i tym podlewam. Tutejsze koty nie lubia zapachu cytryny Ale u Ciebie koty-mutanty wiec nie wiem

Ewus, wstawilam u siebie, zeby Tobie nie smiecic.
Nie wiem, czy kupie u nas osobno zelazo i magnez, ale zobacze w ogrodniczym.

Z doniczkami tez wyprobuje, mutanty czy nie, cos mam nadzieje na nie dziala, a doniczki to bariera fizyczna, wiec moze? Chociaz boje sie, ze bede musiala uzyc wiekszych, zeby nie mogl kucnac Najgorsze jest to, ze lubuja sie w znaczeniu terenu, dzien dwa po sprzatnieciu nowa porcja. Jak nie sprzatam, to nie przybywa, tyle ze nie zniose zapachu
Melise mam, sprobuje tez.
asica 15:02, 04 cze 2019

Anda napisał(a)

To będzie trudne zadanie, mam na myśli utrzymanie takiej łączki. No bo jak te kwiaty będą miały się wysiać, jak będzie na nich stał basen? I co tak naprawdę z tych kwiatów łąkowych kwitnie w kwietniu i w maju? Ciężkie zadanie przed Tobą
Mogłabyś tam posadzić też dzikie cebulowe i kłączowe rośliny, np. krokusy, anemony wiosenne czyli blanda i nemorosa, Chionodoxa, Muscari, narcyzy, Scilia, Puschkinia...

Trudne, i też myslałam o cebulowej drobnicy, a mam jej całkiem sporo:szafirki, żonkile, cebulice, śnieżniki. Każda dobra rada jest na wagę ... łąki kwietnej .
Monia81 22:02, 04 cze 2019

Ewuś z wielką przyjemnością obejrzałam fotki super ta łączka wygląda, to jest fajne w łączkach, że co roku wyglądają inaczej a przetacznik kolorystycznie cudny... buziaczki
Magara 22:38, 04 cze 2019

Anda napisał(a)

Ja je trochę wkopuję w ziemię, to łapką tak szybko nie przesuną Na razie to działa. Poza tym czasem ucinam melisę cytrynową i rozkładam pomiędzy pomidorami lub tam, gdzie koty są niemile widziane Czasem robię wyciąg lub herbatę z melisy cytrynowej i tym podlewam pomidory i inne rośliny. Koty nie lubią zapachu cytryny, przynajmniej te u mnie

Ewa, imponujesz mi pomysłowością, muszę tych metod spróbować
eVka 14:53, 05 cze 2019

Ewuniu, łączka orlayowa bajkowa. Wysiałam u siebie różne nasiona kwiatów (czarnuszka, mikołajek, werbena) w gaiku brzozowym i czekam na łączkę. Orlaya grandiflora bardzo by tam pasowała. Kiedy się ja wysiewa? Już za późno prawda?
Gosialuk 23:14, 05 cze 2019

Ewo dziękuję. Opryskałam na skoczka jednak, takim długodziałającym preparatem. W sobotę zobaczę czy są efekty.
anabuko1 15:40, 06 cze 2019

Anda napisał(a)

Po ok. 2-3 latach SS jest sztywna, a tylko niektóre kwiaty się lekko przewieszają. A że rosną na wysokości nosa i oczu, to w ogóle to nie przeszkadza.

Ale cudne damy