Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 08:12, 04 cze 2019

malgol napisał(a)
Dzięki dziewczyny za radę, spróbuje z tym mlekiem...choć i aspiryna do mnie przemawia bo mleka nie lubię

Zdaj relację z postępów
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:13, 04 cze 2019

Waclaw napisał(a)

Ty masz bardziej naturalną. Taką delikatną. Moja krzyczy kolorami. Wiosną wsiałem dużo innych nasion do gotowej mieszanki. Ciekawy jestem czy je odnajdę.

Ciekawa jestem, jak Twoja będzie wyglądać w tym roku
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:18, 04 cze 2019

Waclaw napisał(a)

Ty masz bardziej naturalną. Taką delikatną. Moja krzyczy kolorami. Wiosną wsiałem dużo innych nasion do gotowej mieszanki. Ciekawy jestem czy je odnajdę.

Ciekawa jestem, jak będzie wyglądać w tym roku
Anda 08:20, 04 cze 2019

Margerytka40 napisał(a)
Przetacznik pagórkowy cudny, też mam jakiegoś, właśnie dzięki Tobie sobie przypomniałam. Wiesz, że moja knautia ma pewnie z 70 cm wysokości, a miała być z seslerią, marzenieale do róż może mi będzie pasować. Wysiało jej się trochę.

Knautia lubi się wysiewać, ale łatwo można te siewki usunąć. Mars Midget jest trochę niższa, ale siewki już są wyższe
Anda 08:23, 04 cze 2019

mrokasia napisał(a)
Ewciu, moje rozchodniki wyrosły na jakieś giganty. Gosia mi napisała, że za Twoją radą w zeszłym roku je przycinała i to nawet dość późno. Mogę je teraz ciachnąć? Jedna z kęp ma ponad 60cm i pożarła mi rosnącą za nią hortkę...

Moje przycinam w drugiej połowie maja. Myśle, że możesz je jeszcze przyciąć. Trochę później zakwitną, ale zakwitną
Ja robię teraz tak, że gałązki na zewnątrz przycinam, a wewnątrz zostawiam jak są. Te zewnętrze przytrzymują te wewnętrzne, a kwitnienie sie wydłuża. Po cięciu kwiatki są mniej masywne
Anda 08:41, 04 cze 2019

Gosialuk napisał(a)
Ewciu akurat trafiłam na fotorelację i mogłam podziwiać widoki. Orlaja bardzo mi się podoba, szkoda, że jednoroczna. Chabry jak się rozłożą, to ponad metr jedna kępa zajmuje, więc wiem o czym mówisz.
Chciałam cię przy okazji zapytać czy lepiej opryskać róże środkiem owadobójczym systemicznym typu mospilan, czy takim zwykłym jak np decis. Mam plagę skoczka różanego i chcę jutro pojechać i wieczorem opryskać. Tylko wolałabym opryskiem jak najmniej zaszkodzić owadom, a akurat wokół róż teraz bodziszek kwitnie. A może wcale nie pryskać niczym?

Chabry mnie zaskoczyły Muszę je podzielić w przyszłym sezonie.

Na roślinach ozdobnych lepiej jest robić opryski środkiem systemicznym, bo krąży w sokach rośliny nie „uszkadzając” owadów pożytecznych, które przecież nie piją tych soków i nie jedzą liści. Tylko, że jesli np. larwa motyla tez będzie się chciała trochę posilić, to również umrze. Najlepszy byłby środek do podlewania lub takie pałeczki do wetknięcia w ziemię, żeby trucizna została pobrana przez korzenie, ale nie wiem, co jest w PL dostępne.

Środki kontaktowe zabijają wszystkie owady, których dotkną.

Najgorsze jest jednak to, że teraz są środki zarówno o działaniu systemicznym jak i kontaktowym, więc zanim coś zakupisz, to przeczytaj ulotkę. Sprzedawcy niestety nie zawsze wiedzą, co sprzedają.

Do warzyw polecane jest pryskanie środkiem kontaktowym, nap. właśnie Decis, bo jest zmywalny i po okresie karencji można te warzywa jeść.

Masz ogród w sercu natury, to może jeszcze spróbuj bez oprysku? Skoczka możesz na początek zmyć strumieniem wody. Bardzo wcześnie rano jest jeszcze chłodno i wtedy łatwiej go załatwić manualnie Poza tym osy jedzą skoczka. Inne owady pewnie też.

Acha, a jesienią będziesz musiała porządnie przyciąć róże na których był skoczek, bo jaja są składane teraz po korą gałązek.

Edit, to jest to co działa w Decisie
https://de.m.wikipedia.org/wiki/Deltamethrin

Google powinien umieć przetłumaczyć To też nie jest fajna śmierć.
Anda 08:44, 04 cze 2019

Magara napisał(a)

No to mnie zaskoczyłaś na maxa
też mam warzywa w skrzyniach i też mam koty - te osłonki Twoim kotom to w jaki sposób utrudniają życie i robienie ze skrzyń toalety? nie przesuwają ich? zdradź sekret albo podpowiedz jak wychować dobrze koty żeby zrozumiały, że coś jest dla nich przeszkodą

Ja je trochę wkopuję w ziemię, to łapką tak szybko nie przesuną Na razie to działa. Poza tym czasem ucinam melisę cytrynową i rozkładam pomiędzy pomidorami lub tam, gdzie koty są niemile widziane Czasem robię wyciąg lub herbatę z melisy cytrynowej i tym podlewam pomidory i inne rośliny. Koty nie lubią zapachu cytryny, przynajmniej te u mnie
asica 09:36, 04 cze 2019

Anda napisał(a)

To nie jest mieszanka. Sama w zeszłym roku wysiałam w marcu rośliny i wsadziłam wiosną do ziemi....

Kawałek łąki marzy mi się od lat.Raz próbowałam ze zbieraniem kwiatów polnych, ale średnio to wyszło.
teraz co dzień jadąc do pracy zachwycam się wiejskimi polnymi łąkami i myślę, że spróbuje raz jeszcze.
Wysiew roślin w jednym roku i posadzenie w drugim mogłoby być dla mnie idealne rozwiązaniem. Ale z kwiatów kwitnących do czerwca. Mam miejsce, w którym latem będzie stał mały basen. Więc pomyślałam fajnie by było, jakby wiosną kwitła tam łąka kwietna. Przeanalizuję listę roślin
mrokasia 09:40, 04 cze 2019

Anda napisał(a)

Moje przycinam w drugiej połowie maja. Myśle, że możesz je jeszcze przyciąć. Trochę później zakwitną, ale zakwitną
Ja robię teraz tak, że gałązki na zewnątrz przycinam, a wewnątrz zostawiam jak są. Te zewnętrze przytrzymują te wewnętrzne, a kwitnienie sie wydłuża. Po cięciu kwiatki są mniej masywne

dziękuję kochana, dziś po południu będę ciąć.
Waclaw 10:02, 04 cze 2019

Anda napisał(a)

Ciekawa jestem, jak Twoja będzie wyglądać w tym roku

Późno posiałem, dopiero rośnie.