Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Jola_M 20:32, 03 cze 2019

Anda napisał(a)

Ewa, weekend obsuwy w czytaniu i już nie nadążam w Twoim wątku, prawie przegapiłam fotorelację zdjęcia robisz przecudnej urody - zawsze będzie nam ich mało A kwiat powyżej mnie zauroczył, cóż to takiego?
malgol 20:38, 03 cze 2019

Dzięki dziewczyny za radę, spróbuje z tym mlekiem...choć i aspiryna do mnie przemawia bo mleka nie lubię
Waclaw 20:42, 03 cze 2019

Anda napisał(a)

Mi się Twoja też podoba, jest bardziej różnorodna. U mnie na razie dominują trzy gatunki, ale widziałam gdzieniegdzie jeszcze Salvia horminum. Niestety, Orlaya i Centaurea oraz dzikie maki ją zadusiły.

Ty masz bardziej naturalną. Taką delikatną. Moja krzyczy kolorami. Wiosną wsiałem dużo innych nasion do gotowej mieszanki. Ciekawy jestem czy je odnajdę.
Margerytka40 21:06, 03 cze 2019

Przetacznik pagórkowy cudny, też mam jakiegoś, właśnie dzięki Tobie sobie przypomniałam. Wiesz, że moja knautia ma pewnie z 70 cm wysokości, a miała być z seslerią, marzenieale do róż może mi będzie pasować. Wysiało jej się trochę.
mrokasia 22:16, 03 cze 2019

Ewciu, moje rozchodniki wyrosły na jakieś giganty. Gosia mi napisała, że za Twoją radą w zeszłym roku je przycinała i to nawet dość późno. Mogę je teraz ciachnąć? Jedna z kęp ma ponad 60cm i pożarła mi rosnącą za nią hortkę...
Gosialuk 22:38, 03 cze 2019

Ewciu akurat trafiłam na fotorelację i mogłam podziwiać widoki. Orlaja bardzo mi się podoba, szkoda, że jednoroczna. Chabry jak się rozłożą, to ponad metr jedna kępa zajmuje, więc wiem o czym mówisz.
Chciałam cię przy okazji zapytać czy lepiej opryskać róże środkiem owadobójczym systemicznym typu mospilan, czy takim zwykłym jak np decis. Mam plagę skoczka różanego i chcę jutro pojechać i wieczorem opryskać. Tylko wolałabym opryskiem jak najmniej zaszkodzić owadom, a akurat wokół róż teraz bodziszek kwitnie. A może wcale nie pryskać niczym?
Magara 23:09, 03 cze 2019

Anda napisał(a)

Te osłonki to przeciw kotom, które sobie czasem chcą urządzić toaletę w skrzyniach.
Zawsze możesz pytać, przecież nie ma głupich pytań

Dziękuję za komplement

No to mnie zaskoczyłaś na maxa
też mam warzywa w skrzyniach i też mam koty - te osłonki Twoim kotom to w jaki sposób utrudniają życie i robienie ze skrzyń toalety? nie przesuwają ich? zdradź sekret albo podpowiedz jak wychować dobrze koty żeby zrozumiały, że coś jest dla nich przeszkodą
Anda 08:08, 04 cze 2019

tulucy napisał(a)
Ja chyba będę róże nisko przycinać po kwitnieniu, żeby mi nie wybiły w długie pędy na 2 metry...

Na mączniaka w jakimś angielskim blogu kiedyś znalazłam przepis - aspiryna niepowlekana rozpuszczona w wodzie - 2 tabletki na kwartę wody - ponoć na mączniaka, rdzę i plamistość. Mączniak mi wyhamował po tym dwa lata temu.

O aspirynie chyba Kasia z Bawarii pisała kiedyś...

No właśnie nie wiem, jak to jest z tym mocnym przycięciem róż po kwitnieniu. Zasada jest niby taka, że po mocnym cięciu są mocne, ale nieliczne przyrosty. Dlatego bardzo jestem ciekawa, jak to będzie u Ciebie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:11, 04 cze 2019

katel napisał(a)

Ewuniu dzięki Tobie dużo osób sprawiło sobie Summer Song - ja też . Moja coś słabowicie rosła i w zeszłym roku odkryłam mrowisko w korzeniach - walka rozpoczęta, na razie ładnie wystartowała a ten jej kolor jest cuuudowny .

Dziękuję, że napisałaś, „dzięki Tobie” a nie „przez Ciebie”
Mam złe doświadczenia z mrówkami w korzeniach. Walcz. Oby róża to dobrze przetrwała, bo kolor ma naprawdę niepowtarzalny
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:12, 04 cze 2019

Jola_M napisał(a)

Ewa, weekend obsuwy w czytaniu i już nie nadążam w Twoim wątku, prawie przegapiłam fotorelację zdjęcia robisz przecudnej urody - zawsze będzie nam ich mało A kwiat powyżej mnie zauroczył, cóż to takiego?

Dziękuję Jolu Kwiat to lwia paszcza Jednoroczna, ale sie wysiewa Warto ją mieć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies