To będzie trudne zadanie, mam na myśli utrzymanie takiej łączki. No bo jak te kwiaty będą miały się wysiać, jak będzie na nich stał basen? I co tak naprawdę z tych kwiatów łąkowych kwitnie w kwietniu i w maju? Ciężkie zadanie przed Tobą
Mogłabyś tam posadzić też dzikie cebulowe i kłączowe rośliny, np. krokusy, anemony wiosenne czyli blanda i nemorosa, Chionodoxa, Muscari, narcyzy, Scilia, Puschkinia...
Tez mialam pytac. I naprawde dziala? 'nasz' koteczek juz drugi raz skorzystal z przestrzeni miedzy marchewka, jako straszak rozlozylam kolczaste galezie po rozy sasiada, no ale doniczki wygladaja lepiej
To, co jej podsypalam, to dokladnie horse manure compost. Polecany do sadzenia roz. Zrobilam wg instrukcji czyli wymieszalam w proporcji 50/50 z ziemia rodzima, i dosypalam do dolka, tyle oni kazali tym jeszcze wypelnic dolek, ale tu juz sie wylamalam. Wiekszosc dobrze sie ma, przesadzalam 4 z zeszlorocznych roz, to nie moglam uwierzyc, ze mialy tak dlugie korzenie. To blednienie to moze tez byc antraknoza, bo ma to edenka i jej siostra Ale rownie dobrze brak magnezu. Albo zelaza. Bo czesc malin tak ma. A Shalott ma w ogole utrudniony start, bo w zeszlym roku sadzilam ja pozno, byly upaly, slabo rosla, w ogole bylam wdzieczna, ze przezyla, jak przesadzalam, to nie byla zbyt dobrze zakorzeniona, teraz poszla w lepsze miejsce, z lepsza gleba i wieksza iloscia slonca. Urosla, kwitnie, tyle za jakos tak. Sama juz nie wiem, moze faktycznie dam jej troche nawozu dla roz?
Magnez jest bierze udzial w tworzeniu chlorofilu.
Te doniczki naprawde dzialaja. Sa troche wkopane w ziemie, aby kot nie przesunal lapka.
Poza tym rozkladam czasem liscie z melisy cytrynowej lub robie z niej herbate i tym podlewam. Tutejsze koty nie lubia zapachu cytryny Ale u Ciebie koty-mutanty wiec nie wiem