Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Margerytka40 10:17, 04 cze 2019

Anda co powiesz o kosmatce śnieżnej? Ona się rozłazi czy trzyma kępki?
Anda 10:26, 04 cze 2019

asica napisał(a)

Kawałek łąki marzy mi się od lat.Raz próbowałam ze zbieraniem kwiatów polnych, ale średnio to wyszło.
teraz co dzień jadąc do pracy zachwycam się wiejskimi polnymi łąkami i myślę, że spróbuje raz jeszcze.
Wysiew roślin w jednym roku i posadzenie w drugim mogłoby być dla mnie idealne rozwiązaniem. Ale z kwiatów kwitnących do czerwca. Mam miejsce, w którym latem będzie stał mały basen. Więc pomyślałam fajnie by było, jakby wiosną kwitła tam łąka kwietna. Przeanalizuję listę roślin

To będzie trudne zadanie, mam na myśli utrzymanie takiej łączki. No bo jak te kwiaty będą miały się wysiać, jak będzie na nich stał basen? I co tak naprawdę z tych kwiatów łąkowych kwitnie w kwietniu i w maju? Ciężkie zadanie przed Tobą
Mogłabyś tam posadzić też dzikie cebulowe i kłączowe rośliny, np. krokusy, anemony wiosenne czyli blanda i nemorosa, Chionodoxa, Muscari, narcyzy, Scilia, Puschkinia...
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken

mrokasia napisał(a)

dziękuję kochana, dziś po południu będę ciąć.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken

Waclaw napisał(a)

Późno posiałem, dopiero rośnie.

Urośnie za chwilkę
Anda 10:28, 04 cze 2019

Margerytka40 napisał(a)
Anda co powiesz o kosmatce śnieżnej? Ona się rozłazi czy trzyma kępki?

Rośnie w kępce. Jest dość wysoka, moja ma chyba z 70 cm jak kwitnie. Lubi mieć cieniście. Najładniejsza jest w zimie
Margerytka40 10:37, 04 cze 2019

Anda napisał(a)

Rośnie w kępce. Jest dość wysoka, moja ma chyba z 70 cm jak kwitnie. Lubi mieć cieniście. Najładniejsza jest w zimie

Wzięłam kilka sztuk na próbę, ona da radę pod drzewami? Sucho bardzo.
Anda 10:41, 04 cze 2019

Margerytka40 napisał(a)

Wzięłam kilka sztuk na próbę, ona da radę pod drzewami? Sucho bardzo.

Pewnie zalezy od odleglosci od drzew. To roslina lesna, wiec powinna. W tym roku musisz ja jednak dobrze podlewac, zeby sie porzadnie ukorzenila
Poppy 10:59, 04 cze 2019

Anda napisał(a)

Te osłonki to przeciw kotom, które sobie czasem chcą urządzić toaletę w skrzyniach.
Zawsze możesz pytać, przecież nie ma głupich pytań

Tez mialam pytac. I naprawde dziala? 'nasz' koteczek juz drugi raz skorzystal z przestrzeni miedzy marchewka, jako straszak rozlozylam kolczaste galezie po rozy sasiada, no ale doniczki wygladaja lepiej
Poppy 11:35, 04 cze 2019

Anda napisał(a)

Hmm, tyle dobroci na raz, może jej po prostu za dużo wszystkiego?
Zobacz
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4243-jak-sadzic-roze?page=14#post_2

przeczytalam.
To, co jej podsypalam, to dokladnie horse manure compost. Polecany do sadzenia roz. Zrobilam wg instrukcji czyli wymieszalam w proporcji 50/50 z ziemia rodzima, i dosypalam do dolka, tyle oni kazali tym jeszcze wypelnic dolek, ale tu juz sie wylamalam. Wiekszosc dobrze sie ma, przesadzalam 4 z zeszlorocznych roz, to nie moglam uwierzyc, ze mialy tak dlugie korzenie. To blednienie to moze tez byc antraknoza, bo ma to edenka i jej siostra Ale rownie dobrze brak magnezu. Albo zelaza. Bo czesc malin tak ma. A Shalott ma w ogole utrudniony start, bo w zeszlym roku sadzilam ja pozno, byly upaly, slabo rosla, w ogole bylam wdzieczna, ze przezyla, jak przesadzalam, to nie byla zbyt dobrze zakorzeniona, teraz poszla w lepsze miejsce, z lepsza gleba i wieksza iloscia slonca. Urosla, kwitnie, tyle za jakos tak. Sama juz nie wiem, moze faktycznie dam jej troche nawozu dla roz?
Anda 11:50, 04 cze 2019

Poppy, a moze sam magnez lub zelazo i zobacz czy bedzie lepiej. Masz fotke?
Magnez jest bierze udzial w tworzeniu chlorofilu.

Te doniczki naprawde dzialaja. Sa troche wkopane w ziemie, aby kot nie przesunal lapka.
Poza tym rozkladam czasem liscie z melisy cytrynowej lub robie z niej herbate i tym podlewam. Tutejsze koty nie lubia zapachu cytryny Ale u Ciebie koty-mutanty wiec nie wiem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies