Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

gobasia 17:27, 03 lut 2020

Ewo ciemiernikom trzeba przycinac liście?
Anda 17:31, 03 lut 2020

gobasia napisał(a)
Ewo ciemiernikom trzeba przycinac liście?

Niekoniecznie Jeśli są zdrowe, to nie trzeba. Ja przycinam, bo wtedy ładniej widać kwiaty i nowe liście.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Ania111 17:53, 03 lut 2020

Anda napisał(a)
U mnie w ogrodzie jeszcze wszystko nie przycięte, bo a nuż przyjdzie jednak mróz, ale zrobiłam dosłownie parę fotek tych roślin, które jako tako się prezentują.

Czas na fotki

Ciemiernikom liście przycięłam już miesiąc temu. teraz ładnie widać kwiaty.
Jedna odmiana miodunki jest zimozielona.

Ewa ,
Jesteś genialna ,
Nie pomyślałam, żeby ciemiernikowi ( mam tylko 1 sz)
Przyciąć liście.
Kwiatków u mnie nie widać
Bo liście wszystko zasłaniają
Dzięki za poradę
Helen 18:13, 03 lut 2020

Ewa, fajne foty wstawiłaś
Ja jakoś intuicyjnie obcięłam liście jednemu ciemiernikowi, bo jakieś takie były brązowe. No i popatrz dobrze zrobiłam.
A powiedz jeszcze odnośnie skorupek od jajek pod ciemierniki - jak je przygotować? Wysuszyć i pokruszyć? Czy jakoś inaczej?
Basilikum 18:17, 03 lut 2020

no ciemierniki juz szaleja ja tez troche lisci usunelam ale tylko te, ktore mi sie nie podobaly. Taka oszczedna jestem musze wiecej wyciac, bo w niektorych paczki schowane.
Skorupki troche ziemia przykrywam

a program fajny, ozna sie zainspirowac ale tego wujka to u mnie nie posadze w ogrodzie
Waclaw 18:35, 03 lut 2020

Anda napisał(a)
Dla niemieckojęzycznych lub lubiących po prostu ładne obrazki

https://www.3sat.de/dokumentation/natur/gartenparadiese-in-friesland-104.html

Z przyjemnością spacerowałem po tych ogrodach. Tak lubię: słońce, spokój, mili gospodarze i pięknie zaaranżowane miejsca wokół domów. To wielka sztuka skomponować tak otoczenie, zadbać o nie, że inni z zachwytem odwiedzają. Dziękuje Ewo za kolejne emocje
Pszczelarnia 18:50, 03 lut 2020

Róże i rozmaryny wielkie bardzo mi się podobały, oj bardzo.

Donice też niczego sobie. Gdybyż w PL był taki wybór... .

Nie jestem ani oszczędna ani pragmatyczna, dodam .

Fajna audycja i przez moment widziałam ogród naszej "Pani Przebiśnieg" - Tuin Fleur - warto go zobaczyć.

Anda 10:39, 05 lut 2020

Ania111 napisał(a)

Ewa ,
Jesteś genialna ,
Nie pomyślałam, żeby ciemiernikowi ( mam tylko 1 sz)
Przyciąć liście.
Kwiatków u mnie nie widać
Bo liście wszystko zasłaniają
Dzięki za poradę

Nie ma za co
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:44, 05 lut 2020

Helen napisał(a)
Ewa, fajne foty wstawiłaś
Ja jakoś intuicyjnie obcięłam liście jednemu ciemiernikowi, bo jakieś takie były brązowe. No i popatrz dobrze zrobiłam.
A powiedz jeszcze odnośnie skorupek od jajek pod ciemierniki - jak je przygotować? Wysuszyć i pokruszyć? Czy jakoś inaczej?

Dzięki Helen Foty poglądowe, na artyzm jest jeszcze zbyt ciemno

Moje skorupki po prostu zbieram do pojemnika. One się wtedy automatycznie suszą. Po zebraniu większej ilości rozdrabniam je łyżką lub czymś innym co pod ręką. Rozsypuję to pod ciemierniki, trochę przykrywam ziemią, trochę zostaje na wierzchu. W marcu wysypię kompost, który zakryje resztki. W czerwcu podsypię im jeszcze trochę obornika granulowanego, ale nie za dużo. Nie chcę mieć przeżartych roślin, bo te częściej chorują
Anda 10:45, 05 lut 2020

Basilikum napisał(a)
no ciemierniki juz szaleja ja tez troche lisci usunelam ale tylko te, ktore mi sie nie podobaly. Taka oszczedna jestem musze wiecej wyciac, bo w niektorych paczki schowane.
Skorupki troche ziemia przykrywam

a program fajny, ozna sie zainspirowac ale tego wujka to u mnie nie posadze w ogrodzie

Bardzo oszczędna
Program fajny, ale szkoda, że tak mało minut przeznaczone jest na pokazanie jednego ogrodu. To tylko takie zajawki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies