Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

kasiab 18:47, 30 sty 2020

Ewo zazdroszczę szczerze! Wszystko wygląda cudownie!
Powiedz jakie u Ciebie w szkółce rośliny konkretnie produkujecie?
Kolo mnie jest szkolka ktorej produkcja polega na podgonieniu zakupionych sadzonek i przesadzeniu do większych donic... Jak nawet probuje uzyskac informacje na temat jakichkolwiek roslin i ich rozsadzania od razu pada sugestia ze nie ma co rozsadzac i dbać lepiej kupic nowe a tamte wyrzucic... Zawsze mi sie wydawalo że żeby zajmować się roslinami trzeba je kochać a nie
Jola_M 18:55, 30 sty 2020

Anda napisał(a)

Ewcia, Wacław
zauroczyło mnie dokładnie to samo zdjęcie co Ciebie piękne ciemierniki
galgAsia 19:09, 30 sty 2020

O rany, aleś mi smaka narobiła Normalnie oczy same się śmieją do tych wszystkich roślin
jolanka 19:49, 30 sty 2020

Uwielbiam takie targi
Moi znajomi szkółkarze, u których robię zakupy też byli e Essen. Nawet zerkałam czy nie załapali się na Twoje zdjęcia, ale nie Wiem, ze wrócili bardzo zadowoleni, no to i ja może dzięki temu też będę kupując jakieś nowości
Anda 19:52, 30 sty 2020

inka74 napisał(a)
Chyba miałabym problem z wyjściem. Ja normalnie wsiąkam w takie miejsca i czas mi się gdzieś gubi. Bajeczne.
Trochę przerażająca jest ta automatyzacja.

Nie mogłam wsiąknąć tym razem, bo czas i szef naglił. Normalnie też bym zgubiła czas

Tak, automatyzacja jakoś mało mi się kojarzy z ogrodnictwem, ale jest już jego częścią.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 19:58, 30 sty 2020

kasiab napisał(a)
Ewo zazdroszczę szczerze! Wszystko wygląda cudownie!
Powiedz jakie u Ciebie w szkółce rośliny konkretnie produkujecie?
Kolo mnie jest szkolka ktorej produkcja polega na podgonieniu zakupionych sadzonek i przesadzeniu do większych donic... Jak nawet probuje uzyskac informacje na temat jakichkolwiek roslin i ich rozsadzania od razu pada sugestia ze nie ma co rozsadzac i dbać lepiej kupic nowe a tamte wyrzucic... Zawsze mi sie wydawalo że żeby zajmować się roslinami trzeba je kochać a nie

Produkujemy drzewa i krzewy, zwłaszcza owocowe, tych mamy większość z własnej produkcji, też nie wszystko, bylin w ogóle nie. Produkujemy tylko dla naszej szkółki, nie dla innych szkółek. Lista byłaby jednak za długa, żeby wszystko wyszczególnić. Byliny częściowo rozmnażamy, ale większość dokupujemy. Nie jesteśmy jakąś dużą szkółką

Szkółka koło Ciebie chce więcej sprzedać, zarobić, dlatego tak Ci mówią. Ogrodnicy cwaniacy Jednak takie doradztwo nie popłaca, bo przecież ogrodnik hobbysta głupi nie jest. W internecie tez można sprawdzić
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 20:06, 30 sty 2020

Super macie te targi
Cudne prymule wypatrzyłam, sukulenty pięknie wyeksponowane, zachwyciłam się kominkami ogrodowymi.....ale kompozycja sosna i ciemierniki choc piękna to kłóci mi się jak nie wiem co i wymogi tych roślin również....ktoś dał plamę
AsiaK_Z 20:14, 30 sty 2020

Poczułam wiosnę ciemierniki piękne, i w kolorze, no i w wielkości
Tak jak Sylwia, zwróciłam uwagę na te kominki... zaczynam kombinować
Helen 20:16, 30 sty 2020

Anda napisał(a)

U mnie ta rudbekia miała kolor ciemnoczerwony z lekkim muśnięciem brązu W podobnym odcieniu jest kosmos czekoladowy. Myślę, że wytrzymałby takie warunki. Ewentualnie Potentilla x cultorum 'Volcan', ale jest trochę jaśniejsza jednak. Poza tym Kanutia macedonica, tylko że ta nie ma tego brązu w sobie. To kolor ciemnego wina z dodatkiem buraczka Krwawnik Belle Epoque też ma taki trochę bardziej buraczkowy odcień. Bardzo ładny moim zdaniem

Krwiściąg da radę na suchym stanowisku? Może zapytaj Ewę Pszczółkę albo Sylwię ze Szmaragdowej. Chocolate Tip to raczej niezbyt dobra odmiana. Po wynikach obserwacji w ogrodach pokazowych są lepsze w podobnym kolorze, np. Henk Gerritsen, Red Thunder albo Tanna. Sorry

Ewa, dziękuję Ci za wszelkie wskazówki. O takie rady mi chodziło, żebyś mnie wyprowadziła z błędu
inka74 20:31, 30 sty 2020

Anda napisał(a)
ale ciekawie drzewo prowadzone - jak lampa lub element altany czy przejścia