Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 17:45, 19 cze 2020

Magda70 napisał(a)
Mam luzulę i też ją lubię. Tylko troszku szybko przekwita i z tych białych kwiatków robią się takie kremowo szare...

Piękne masz te kwiecie!

Masz rację, kwiatki niestety szybko brzydną. Ona wg mnie najładniejsza jest zimą. Latem służy jako tło
Dzięki

Kawa napisał(a)
Ewuś cudownie!!!
kocham te twoje zestawienia

Kamiś, buziam mocno

galgAsia napisał(a)
Och, buszowisko prima sort Uwielbiam No i tonacja kolorystyczna i-de-al-na
Zafascynowały mnie te naparstnice, nigdy takich nie widziałam. Czy to jakaś specjalna odmiana czy też specjalność Twojego ogrodu? Alexandra zachwyca, jak również pozostałe panny. Miodzio, miodzio

Widziałam u Ciebie, że tonację kolorystyczną mamy bardzo podobną I stopień zabuszowienia również Dziękuję
Te grube naparstnice patrzące jakby do góry to Candy Mountain. Fa. Thompson & Morgan ma takie fajne nasiona, również innych jedno- i dwuletnich roślin. Bardzo dobra jakość. Zawsze mi wszystkie wschodzą.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:49, 19 cze 2020

Makao_J napisał(a)

Ooo dobrze wiedzieć. Moją LO co roku męczą szkodniki a ona w tym roku taka ładna jest. Muszę częściej nawozić jak ma jej pomóc w tych walkach.

Przy okazji zapytam.
Jedna róża po ostatnich zimach mocno dostała. 3/4 zmarzło. Wypóściła jeden słaby pęd (nawet kwitnie na nim). Czy jest sens walczyć o nią czy raczej będzie już słabym krzaczkiem?

Ps. Ja też wolę kwiaty w tych chłodnych kolorach. Mam stresujące życie.

Jeśli Twoja LO w ziemi, to wystarczy dwukrotne nawożenie, w marcu i czerwcu Częstsze tylko w donicach.

Róże to twarde zawodniczki. Jeśli była dobrze ukorzeniona, to warto dać jej szansę. Jeśli w przyszłym roku będzie dalej słaba, to wtedy ją wymień.

No właśnie, nie wyobrażam sobie czerwieni i żółci we własnym ogrodzie. Chyba bym zeszła na zawał
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:55, 19 cze 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Pięknie cieniście: kolorowo i piękne faktury liści - doskonale. A ta gilenia znakomita - szybko przyrasta?

Dziękuję, takie pochwały od Ciebie, serce mi rośnie
Gilenia u mnie wolno przyrasta. Ona ma tu już czwarty sezon. Sadzona wiosną 2017.

deszczowymaj napisał(a)
Ewuniu masz Cudownie pięknie
Róże zachwycające , piękne połączenia ach och

Asiu, miałam dziś focić espeszly for ju moją pierwszą od dwóch dni kwitnącą jeżówkę, i co? Ulewa zniweczyła me plany
Dziękuję Ci
Anda 17:58, 19 cze 2020

Jola_M napisał(a)
No Ewcia, odpaliłam specjalnie duży ekran na kompie, bo oglądać Twoje zdjęcia na telefonie to zbrodnia cudnie, pięknie się u Ciebie skomponował przywrotnik ze stipą i fioletową szałwią

Jolu, bardzo się cieszę, że się podoba. Byliny uwielbiam po prostu. Z różami są najpiękniejsze Stipa w tym roku jeszcze mnie nie wkurzyła. Jednak muszę znaleźć dla niej jakąś szczotkę

Konieczki napisał(a)
Ewa jak podziwiam Twój ogród to sobie myślę kiedy u mnie będzie tak obficie.
Dziś biorę aparat do mojego ogrodu (nie lubię zdjęć z telefonu a tylko takie ostatnio robię)

Pozdrawiam

U Ciebie na pewno już jest Zaraz idę do Ciebie sprawdzić Pozdrawiam również
galgAsia 18:00, 19 cze 2020

O właśnie, przypomniałaś mi, że miałam zapytać: róże nawozić już? czy poczekać na przerwę w kwitnieniu? I czym - nawozem mineralnym? przerobionym obornikiem? czy granulowanym? Możliwości sporo
Anda 18:10, 19 cze 2020

Kokesz napisał(a)
Ewuś, czy teraz można jeszcze coś podsypać obornikiem granulowanym bydlęcym?
eM kupił dopiero teraz, ale trochę poczytałam i wydaje mi się, że raczej już za późno na nawożenie nim?

Możesz teraz W czerwcu przeważnie jeszcze można. Wlkp to zachód, tak szybko zimno nie będzie

kwartet napisał(a)

Kolorystyczny majstersztyk
Perełki perełeczki w twoim ogrodzie,myślisz że ten pentsemon paul.. to ma szanse u nas przezimować
Muszę się przyznać że ta linaria canon J Went też od tygodnia gości u mnie ale nie z siewu ino z przestępstwa . Legalnie dostałam taką w fiolecie od Łucji,obydwie siewne okrutnie

Kwartecie, bardzo cieszę się z Twoich odwiedzin Twój ogród podziwiałam już na innych wątkach. Szkoda, że nie masz swojego. Dziękuję.
Ten penstemon znany jest też pod innymi nazwami - Penstemon hartwegii 'Firebird', Penstemon rupicola 'Ruby, Penstemon Hybride 'Schönholzeri'. W czasie większych mrozów zalecane jest przykrywanie go liśćmi lub włókniną. Pod warunkiem oczywiście, że nie będzie miał zimą zbyt mokro.
Podobno kradzione rośliny rozwijają się lepiej niż kupne Mam nadzieję, że moja też będzie siewna okrutnie, bo bardzo mi się podoba ten róż i szarozielony kolor liści.
Anda 18:18, 19 cze 2020

Mixtoorka napisał(a)
Ewuś, jak zawsze bosko!!
SS jest niezwykła, LO jak Ci urosła! Możesz wydać katalog " co z czym wygląda bosko".

Karo, dzięki serdeczne
LO jest super, tylko szkoda, że taka smaczna. Jednak dzięki cięciu uszkodzonych pąków będzie dłużej kwitła Hehe, katalog, tutaj są lepsi specjaliści w tej dziedzinie Sciskam mocno

Waclaw napisał(a)

piękna ta MW. Ciesze się, że mi ja poleciłaś Dziękuję

Cieszę się, że Ci się podoba i nie ma za co
Anda 18:23, 19 cze 2020

Ewa777 napisał(a)

Na te zestawienia, to chciałabym zastosować kopiuj - wklej do mojego ogrodu

Ewuś, masz tak ładnie, że nie potrzebujesz już nic więcej Dziękuję Ci

Pszczelarnia napisał(a)
Ewo (pięknie i kwitnąco - po prostu zawrót głowy, nosa i oczu), jak byś pomnożyła tego konkretnego maka wschodniego - przez siew?

Echium plantagineum 'Blue Bedder' - ten żmijowiec jest dwuletni? Czy dłużej u Ciebie?

Pszczółko, serdecznie Ci dziękuję. Taka pochwała i od Ciebie bardzo mnie cieszy
Tego maka najlepiej mnożyć przez podział korzenia w lipcu. Siewki będą się mocno różniły od matki. Przy podziale korzenia trzeba zwrócić uwagę na to, gdzie góra a gdzie dół.

Echium jest u mnie jednoroczne. Co roku wysiewam. Nie znalazłam żadnych siewek z zeszłego roku. Być może je wypieliłam, nie wiem.
Anda 18:29, 19 cze 2020

inka74 napisał(a)
dzięki! W tym roku jakieś szaleństwo zakupowe jest.

Jest szaleństwo, a producenci nie nadążają z produkcją. Chociaż teraz u nas w szkółce się zaczęło uspokajać. Na początku się baliśmy, że szef pójdzie z torbami a tu niespodzianka, wprost przeciwnie

galgAsia napisał(a)
O właśnie, przypomniałaś mi, że miałam zapytać: róże nawozić już? czy poczekać na przerwę w kwitnieniu? I czym - nawozem mineralnym? przerobionym obornikiem? czy granulowanym? Możliwości sporo

Moje róże nawożę od przyszłego tygodnia, te w gruncie. Te w donicach nawożę co jakiś czas. Obornik i nawozy organiczne używam w sumie wiosną. Teraz będę nawozić mineralno-organicznie, bo gnojówkami też Chociaż tak po prawdzie, to staram się całkowicie odejść od nawożenia mineralnego, ale robię to stopniowo.
kaz742011 18:59, 19 cze 2020

Anda napisał(a)

No nareszcie. Teraz możesz się upajać ich zapachem Co roku całą zimę czekam na zapachy wiosny i lata Dziękuję Ci

Ewa to ja dziękuję . W końcu gdyby nie Twój projekt to różanki by nie było w tej postaci .
Codziennie patrzę i się zachwycam. Nawet zdjęcia porobiłam . Mogłabym codziennie bo cały czas się zmienia ale to już spam by był .