Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 17:20, 22 cze 2020

deszczowymaj napisał(a)

Ojej serio jak mi miło

co za głupia ulewa

No, ale jutro się poprawię Ratzzmatazz kwitnie i zaskoczyła mnie swoją wielkością. Muszę Ci pokazać

sylwia_slomczewska napisał(a)
Pospacerowałam podziwiam za zestawienia, ślicznie psze Panią jest

Sylwio, dziękuję serdecznie Twoje klimaty ogrodowe uwielbiam i wierzę, że znów będziecie mieli pięknie.

Johanka77 napisał(a)
Ewcia przekolorowo!
Tak różowo to jeszcze nie miałaś nigdy.

Ślicznie, cukierkowo

Asiu, no w tym roku przeróżowiłam samą siebie Teraz zaczyna się wszystko uspokajać, bo różowe szałwie już są przycięte, a naparstnice za chwilę przekwitną.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:22, 22 cze 2020

sarenka napisał(a)
te naparstnice są śliczne. Pamiętasz może co to za funkia jest?

Naparstnice dziękuję Ta funkia to Praying Hands.

Dorota123 napisał(a)
Fajną nasz odmianę naparstnic, kwiaty takie bardzo gęste. U mnie są wysokie, ale kwiaty bardziej rozstrzelone.

Naparstnice mnie zaskoczyły. Nie spodziewałam się takich grubasków

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:27, 22 cze 2020

gogo napisał(a)
Ewo, dobrze trafiłam, są zdjęcia, uczta dla oczu
Róża Aprikola w naturze, czyli u mnie, tylko w pąku jest morelowa.
Rozwinęła kwiat i jest różowy, a ponoć taki się robi jak przekwita i od słońca.
Nie pamiętam jak wygląda słońce [jak nie pada, to i tak są chmury] i to drugi dzień kwiatu, skąd ten róż?
Kupię jesienią Summer Song, nie będzie niespodzianki.

Grażynko, kolor zależy od pogody i gleby. Może przez deszcze składniki pokarmowe szybciej się wypłukują. Poza tym temperatura w czasie deszczu jest niższa. Jak będzie słońce to kolor wróci do normy, zobaczysz. No chyba, że to inna róża

Moja sąsiadka kupiła u nas Kaffee Fasset Rose. Kolor śliczny, magenta pomieszana z fioletem. Po posadzeniu jej róża zbladła. Ma kolor spranego fioletu. Poradziłam jej, żeby różę dobrze nawiozła i teraz czekamy na nowe kwiaty.
Anda 17:29, 22 cze 2020

beta napisał(a)
Ewa, napisz proszę co zrobić z ta naparstnica żeby była niższa...przyciąć ją po kwitnieniu? czy jak?

Nie wiem Moją przycinałam w zeszłym sezonie, jej pierwszym. Możesz ją przyciąć. Powinna wtedy zakwitnąć w sierpniu jeszcze raz i wtedy raczej będzie niższa. Gwarancji jednak nie daję, bo tu gleba i odmiana mają też znaczenie
Anda 17:35, 22 cze 2020

oliwka napisał(a)
Ewa widziałam twoje zjawiskowe fotki, a tak jak jedna z dziewczyn musiałam odpalić stronę na komputerze Za dużo pięknych szczegołów jest na zdjęciu i chciałam się przyjrzeć wszystkim roslinom Zastanawiam się co na twój ogród mówią sąsiadki, czy też cię pytaja o rady
Ewa a jak twoja Novalis w tym roku, czy zmężniała w donicy??????? kwitnie już? Moja w tym roku ma znowu delikatne pędy mimo, że przycięłam ja prawie do zera. Nie wiem o co chodzi???? Może spojrzysz u mnie zostawiłam zdjecia
Jeden z pędów, ten który radziłaś kiedys obciąc też nabrał takiego brzydkiego nalotu, liście zrobiły się takie przeźroczyste ale nie jak od przędziorka.
i też się zastanawiam co zrobić z naparstnicami po kwitnieniu: przyciąć i czekać az zakwitną za rok? Podobno one nie powtarzają kwitnienia?

Jedna sąsiadka pyta. Reszta nie wykazuje zbytniego zainteresowania ogrodem W okolicznych ogrodach wyrosły teraz niczym grzyby po deszczu ogromne, nadziemne baseny. Takie 5 x 10 m. Dookoła albo tuje albo plastikowe panele. Przynajmniej nie trzeba kosić trawnika Tylko nie wiem, jak można na to patrzeć całą zimę.

Moja Novalis nie obudziła się w tym roku. Ona była w gruncie, ale chyba jednak za blisko był bez sąsiada. William Shakespeare za to nawet już zakwitł. Zaraz do Ciebie zajrzę

Katkak 19:24, 22 cze 2020

Ewcia, ale cudne nasadzenia. Wszystkie mi się niezwykle podobają. Nie umiałabym wybrać jednej najładniejszej.
Catalinasdiary 19:53, 22 cze 2020

Ale się wstrzeliłam w zdjęcia, zaczarowane u Ciebie się zakochałam w róży SS i ją kupiłam, czekam na jej pierwsze kwiaty. Do tej pory jarzmianki nie robiły na mnie wrażenia, ale wczoraj zobaczyłam pierwszy raz na żywo Romę i robi wow. Dopisuję na swoją listę zakupową.
gogo 23:08, 22 cze 2020

Anda napisał(a)

Grażynko, kolor zależy od pogody i gleby. Może przez deszcze składniki pokarmowe szybciej się wypłukują. Poza tym temperatura w czasie deszczu jest niższa. Jak będzie słońce to kolor wróci do normy, zobaczysz. No chyba, że to inna róża

Moja sąsiadka kupiła u nas Kaffee Fasset Rose. Kolor śliczny, magenta pomieszana z fioletem. Po posadzeniu jej róża zbladła. Ma kolor spranego fioletu. Poradziłam jej, żeby różę dobrze nawiozła i teraz czekamy na nowe kwiaty.

Ewo, dziś w słońcu kolor Aprikoli trochę inny, ale mam wątpliwości czy to ona.
To rabatówka, powinna stać, a moja płoży się i ma wiotkie gałązki.
Chyba, że tak jest u niej, bo jest młoda i musi zmężnieć.
KasiaBawaria 08:07, 23 cze 2020

U mnie tez sasiad ma taki basen, zajmuje caly taras a wokol tuje.I nic poza tym. Na poczatku slyszalam komentarze, ze oni wyrzucaja wszystko co kwitnie, bo to za duzo pracy a ja po co sadze, niedlugo tez bede wyrzucac No ale chyba sie poddali
oliwka 12:53, 23 cze 2020

KasiaBawaria napisał(a)
U mnie tez sasiad ma taki basen, zajmuje caly taras a wokol tuje.I nic poza tym. Na poczatku slyszalam komentarze, ze oni wyrzucaja wszystko co kwitnie, bo to za duzo pracy a ja po co sadze, niedlugo tez bede wyrzucac No ale chyba sie poddali

Hahahaha myślałam, ze jak sąsiedzi widzą taki ładny ogród to sami tez nabierają ochoty do pracy :0) ale do wszystkiego trzeba dojrzec.