Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Katte 17:40, 19 lis 2020

Cebulki mam też jużposadzone , jeszcze nawet wczoraj z córką dosadziłyśmy kilka nowych na rozmnażanie
Trawnik M wykosił ale jak taka pogoda będzie to przynajmniej u nas to jescze nie koniec heheh
Posiedziałam trochę na home office i po prostu sie rozleniwiłam, na szczęście od poniedziałku jestem juz mobilna znowu.
Jednak ja sie nie nadaje do siedzenia na dłuższą metę - co innego było na wiosnę człowiek siedział trochę na dworze torche w domu
Ale teraz jak zimno i głowę urywa żadna przyjemność na dworze coś robić brrrrr.

Anda 17:42, 19 lis 2020

Katte napisał(a)
Cebulki mam też jużposadzone , jeszcze nawet wczoraj z córką dosadziłyśmy kilka nowych na rozmnażanie
Trawnik M wykosił ale jak taka pogoda będzie to przynajmniej u nas to jescze nie koniec heheh
Posiedziałam trochę na home office i po prostu sie rozleniwiłam, na szczęście od poniedziałku jestem juz mobilna znowu.
Jednak ja sie nie nadaje do siedzenia na dłuższą metę - co innego było na wiosnę człowiek siedział trochę na dworze torche w domu
Ale teraz jak zimno i głowę urywa żadna przyjemność na dworze coś robić brrrrr.

No fakt, aż tak fajnie w ogrodzie nie jest. Też wolę wiosnę. Tylko teraz się człowiek przynajmniej nie spoci, bo słońca nie ma
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Nowa12 18:08, 19 lis 2020

Anda napisał(a)

Przyczyna zmęczenia gleby po różach (i wszystkich innych roślin z rodziny różowatych) jest dziś jeszcze nieznana. Jednak istnieją dwie teorie, które są uważane za możliwe przyczyny:

-teoria toksyczności
Mówiąc prościej, róże nie tylko pobierają wodę i składniki odżywcze z gleby, ale także wydzielają substancje do gleby z wierzchołków swoich korzeni. W ten sposób udostępniają one sobie składniki odżywcze, które są mocno związane w glebie (osiąga się to np. poprzez obniżenie wartości pH). Zgodnie z teorią toksyn, młode korzenie mogą być bezpośrednio uszkodzone przez toksyczne wydaliny starszych korzeni róży.

-teoria mikroorganizmów
Podczas wzrostu korzeni, małe części korzenia są oskrobywane z gleby. Z tego powodu w wierzchołkach korzeni rozwija się więcej organizmów i bakterii glebowych niż w pozostałej części gleby. Zgodnie z teorią mikroorganizmów, organizmy te mogą uszkodzić różę.

Róże będzie rozwijała się słabo lub wcale.

A może jednak posadzisz tą różę w kartonie?

W takim razie chyba tak zrobię i posadzę ją w kartonie. Chyba nie ma innego wyjścia.
sylwia_slomc... 18:25, 19 lis 2020

Anda napisał(a)

No właśnie o tej metodzie też czytałam, ale jeszcze nie wypróbowałam.

Kilka osób wypróbowała w tym o ile się nie mylę Jasia Poziomka z sukcesem
sylwia_slomc... 18:26, 19 lis 2020

A jak ten wirus dalii się objawia??? Też planuję nabyć wiosną trochę kaktusowych
Anda 18:36, 19 lis 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
A jak ten wirus dalii się objawia??? Też planuję nabyć wiosną trochę kaktusowych

Moje miały takie pomarszczone liście i wytwarzały mało kwiatów. Wyglądały niby zdrowo, ale z bliska było widać, że coś jest nie tak.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:37, 19 lis 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kilka osób wypróbowała w tym o ile się nie mylę Jasia Poziomka z sukcesem

U Jasi to chyba wszystko jest sukcesem, ma zielone dłonie
Dobrze, że ta metoda jest. U Danusi chyba kiedyś o tym czytałam. Fajnie, że się sprawdza

nyna76 20:59, 27 lis 2020

Ewuś Skorzystałam dzisiaj z wyprzedaży powojników, cieszę się, bo obniżka była konkretna.
Teraz tylko pytanie - co z nimi zrobić? Mogę je zadołować w kupie ziemi z wykopu szamba i posadzić wiosną jak już przygotuję stanowisko?

Czy wysadzić z doniczek, otrzepać z torfu bo pewnie tak sadzili, i przykryć kupą liści?

Poradź pliss.
Anda 21:56, 27 lis 2020

nyna76 napisał(a)
Ewuś Skorzystałam dzisiaj z wyprzedaży powojników, cieszę się, bo obniżka była konkretna.
Teraz tylko pytanie - co z nimi zrobić? Mogę je zadołować w kupie ziemi z wykopu szamba i posadzić wiosną jak już przygotuję stanowisko?

Czy wysadzić z doniczek, otrzepać z torfu bo pewnie tak sadzili, i przykryć kupą liści?

Poradź pliss.

Aniu, a jakie to powojniki i gdzie stały w sklepie, wewnątrz czy zewnątrz?
Tak ogólnie to zadołowałabym je teraz w jakimś zacisznym miejscu a na wiosnę posadziła na miejsce Zadbaj tylko o to, żeby był dobry drenaż i woda nie stała w doniczce.
Nie otrzepuj korzeni z torfu. Wystarczy je wiosną po wyjęciu z doniczki naciąć sekatorem z paru stron
nyna76 22:08, 27 lis 2020

Sprzedawcą jest Wędrowski- producent, myślę że sadzonki raczej z nieogrzewanych szklarni może? Karola Popcorn już u nich kupowała o tej porze roku, dołowała i wszystko się jej przyjęło.

Spróbuję znaleźć zaciszne miejsce, choć dla 8 clematisòw na moim placu budowy to niełatwe.

A gdybym kupiła taki kaster budowlany i zasypała powojniki tą ziemią i postawiła gdzieś w kąciku przy miskancie- tam może im być ciepło.