Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

tulucy 13:08, 03 lis 2020

U mnie rośnie jako dość zwarty krzew, wyprostowany, ja ją oczywiście tnę dość mocno, tak na max 80cm. Teraz właśnie musiałam ją przesadzić, więc przyciętą mocno. W razie potrzeby, będę mogła ją rozpinać na kratce ogrodzenia, ale chyba nie będzie takiej konieczności. Jeśli obelisk, to raczej taki szeroki u góry, odwrócony stożek, dla ewentualnego podtrzymania. Po pierwszym kwitnieniu też mocno przycięłam. Rośnie w dość wietrznym miejscu, daje radę bez okrywania.
KasiaBawaria 10:54, 06 lis 2020

tulucy napisał(a)

Ja nie Ewa, ale u mnie the best of the best takiej wielkości i kremowa jest Klasztorna - Uetersener Klosterrose, piękne kwiaty, i zdrowa, i powtarza

Mam taki metalowy obelisk, szeroki, ktory przy rynnie sie mocuje.Ale ja chce go przy plocie dac.
KasiaBawaria 10:54, 06 lis 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Ja Ewa, u mnie ma więcej niż 2 metry, jest pnącą. Ale ma bardzo grube pędy i ciężko się ją prowadzi wokół obelisku, lepiej chyba jakoś rozpinać na kracie?

Jak rośnie u Ciebie, Lusia?

O ile wiecej?Mam sasiada, ktory sie klocil o kazdy centymetr zywoplotu, ale moze o pare centymetrow rozy nie bedzie klotni
anna_grreen 22:59, 09 lis 2020

Ewa, pozdrawiam i przychodzę po radę w sprawie dokończenia rabaty. Zapraszam na wątek
Anda 17:25, 10 lis 2020

Gosialuk napisał(a)
Ewa przychodzę pochwalić się, że kolejne róże zamówiłam. Tym razem Hansetadt Rostock Lemon Rokoko i Theodor Fontane Rose. Mam nadzieję, że będą do siebie pasować.

Śliczne róże zamówiłaś Myślę, że będą pasować, a jeszcze gdybyś do nich dodała coś fioletowego to już w ogóle byłby odjazd

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:25, 10 lis 2020

gogo napisał(a)

Ewo, przeczytać takie pochwały od Ciebie to dla mnie coś przemiłego, dziękuję

Nie ma za co
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:33, 10 lis 2020

Tamaryszek napisał(a)
Dobry wieczór! Napisałaś:"dużo we własnym ogrodzie zależy od własnych preferencji, że wiele może się zmienić w zależności od rozwoju ogrodnika i ogrodu, i że nie wszystko być musi tak, jak mają inni" - niby oczywiste, a sama nie tak szybko do tego doszłam. Nie ma jednej właściwej drogi do pięknego ogrodu - taka świadomość dla młodego ogrodnika może być wyzwalająca.
I ja słucham podcastów Kasi Bellingham, bardzo są ciekawe. Koncepcja "no dig" na pewno warta jest rozpropagowania. Ja również nie wywożę ze swojego ogrodu żadnej materii organicznej, to to byłoby marnotrawstwo, wszystko wykorzystuję. Kiedyś paliłam część gałęzi, ale odkąd mam rozdrabniarkę, nie ma takiej potrzeby.

Dobrze to ujęłaś "Nie ma jednej właściwej drogi do pięknego ogrodu- taka świadomość dla młodego ogrodnika może być wyzwalająca". Właśnie o tym myślę, że warto pójść za własnym widzimisię. Oczywiście pod warunkiem, że coś niecoś się o roślinach wie, np. że w pierwszym roku muszą być podlewane Później i tak zmieni się i ogrodnik, i ogród.

Właśnie zaczęłam robić kawałek rabaty "no dig". Ciekawa jestem, jaka będzie wiosną
Anda 17:42, 10 lis 2020

KasiaBawaria napisał(a)
Ewo, jaka roze tak okololo 2 metrowa bys mi polecila?Nie czerwona i nie mocno rozowa- ma byc miala, kremowa lub lososiowa i zdrowa.Powtarzajaca kwitnienie

Już widziałam, że dziewczyny niezawodne i pomogły. Też bym poleciła Klasztorną albo Hella. Hella ma ADR. Jest przepiękna, zresztą, poczytaj ten opis

https://www.rosenparadies-loccum.de/rosen/unsere-sch%C3%B6nsten-%C3%B6fterbl%C3%BChenden-kletterrosen/hella/

Alaska też jest ładna. Mieliśmy w tym roku w szkółce parę egzemplarzy na próbę i szybko zeszła.
Anda 17:46, 10 lis 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Ciekawa dyskusja, ogrody jak ludzie mają różne charaktery.

U mnie zimozielone (są to cisy wszelkiej maści i szpaler świerków od drogi) tylko jako mocne bryły i struktury. Nawet różaneczniki mam "w bryle". Tak je lubię. Słusznie zwracasz uwagę na pielęgnację tych naszych zimozielonych, nie są bezobsługowe (cięcie, nawożenie, leczenie i podlewanie).

Ewo, zrobiłaś kiedyś listę roślin co cienia, masz taką listę może dla roślin na patelnie (chodzi o byliny i trawy, oczywiście).

Mam nowy żywopłot z cisów. Niestety zamiast hibiskusów, które nie dają rady suszy. Jako że nie przepadam za tą "sztuczną" zielenią zimą, to ograniczam się do żywopłotów, bo są doskonałym tłem dla innych roślin

Nie mam takiej listy, ale mogę zrobić. Nie jestem pewna, czy nie będzie za obszerna Mam za to rabatowe "gotowce" na patelnię. Co wolisz?

Anda 17:47, 10 lis 2020

adewzuol napisał(a)
Ja też zasłuchałam się w podcasty Katarzyny Bellingham i Jacka Naliwajka

Swietni są. Lubię te ich dyskusje i przekomarzanie się
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies