Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

nicol21 20:33, 28 lis 2020

Ciekawa jestem tej nowej rabaty i czy metoda się sprawdzi.
Czy ślimory wchodzą do donic żeby żreć hosty? W tym roku posadziłam w donicy a te świnie i tak wlazły i zżarły mocno hosty. Wrrrr.

Nadal tak kolorowo masz w ogródku?!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Anda 20:33, 28 lis 2020

Ania111 napisał(a)
Oj
ile kolorów jeszcze u Ciebie
a ten kosmos czekoladowy , cudo
on zimuję ?
to nie jest roślinka jednoroczna ???

Normalnie ten kosmos nie zimuje. Zeszłej zimy mu się udało. Zobaczymy, czy w tym roku też się uda
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 20:33, 28 lis 2020

Wiedziałam, że się nie rozczaruję Fajnie, że uszczknęłaś trochę trawniczka, zazdroszczę
Anda 20:35, 28 lis 2020

Basieksp napisał(a)
Kosmos piękny i pietruszka też fajna

Z pietruszki się bardzo cieszę Mam nadzieję, że w przyszłym zakwitnie i znów się wysieje.

Kosmosy są niesamowite z tym ich długim kwitnieniem jesienią. U mnie nawet canna jeszcze kwitła w ostatnich tygodniach, ale już ją wyniosłam do garażu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 20:37, 28 lis 2020

nicol21 napisał(a)
Ciekawa jestem tej nowej rabaty i czy metoda się sprawdzi.
Czy ślimory wchodzą do donic żeby żreć hosty? W tym roku posadziłam w donicy a te świnie i tak wlazły i zżarły mocno hosty. Wrrrr.

Nadal tak kolorowo masz w ogródku?!

Też jestem ciekawa, jaka ziemia będzie. Nasypałam chyba z 20 cm kompostu a wiosną wysieję jeszcze facelię i chyba musztardę Pierwsze byliny sadzić będę dopiero jesienią.

A ślimaki tak, są bezczelne. Mam pod donicami takie podkładki na kółkach. To je powstrzymuje.

Róża nadal kwitnie, penstemon i alstroemeria też. Kosmosy jeszcze się trzymają.
Ma być teraz -4, więc to będzie koniec.
Anda 20:38, 28 lis 2020

Helen napisał(a)
Wiedziałam, że się nie rozczaruję Fajnie, że uszczknęłaś trochę trawniczka, zazdroszczę

W przyszłym roku jesienią znów uszczknę tak z metr. Będzie rabata robiona metr po metrze i chaos w nasadzeniach przy takim sposobie
sylwia_slomc... 20:44, 28 lis 2020

Anda napisał(a)

W przyszłym roku jesienią znów uszczknę tak z metr. Będzie rabata robiona metr po metrze i chaos w nasadzeniach przy takim sposobie

Nie będzie chaosu jeśli od razu wiesz jak szeroka będzie docelowo i posadzisz z tyłu wyższe z przodu niższe
Anda 20:46, 28 lis 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie będzie chaosu jeśli od razu wiesz jak szeroka będzie docelowo i posadzisz z tyłu wyższe z przodu niższe

Będzie, bo rabata będzie docelowo na całym trawniku. A zanim go obejmę to minie jeszcze parę lat Będzie przesadzanko. Jedynie drzewa wiem gdzie posadzić, reszta będzie dopasowywana metr po metrze

sylwia_slomc... 20:48, 28 lis 2020

Anda napisał(a)

Będzie, bo rabata będzie docelowo na całym trawniku. A zanim go obejmę to minie jeszcze parę lat Będzie przesadzanko. Jedynie drzewa wiem gdzie posadzić, reszta będzie dopasowywana metr po metrze

Jak mi się podobają takie ogrody gdzie są tylko ścieżki pomiędzy roślinami i nie ma trawnika Ale przy mojej powierzchni nigdy się nie spełni bo bym nie była w stanie podołać temu wyzwaniu
Roocika 20:52, 28 lis 2020

Anda napisał(a)
Zimozielone paprocie uwielbiam Podzielone Pulmonarie Majeste jeszcze się trzymają. Brother Cadfael jeszcze kwitnie.

Zimozielone paprocie mnie zaintrygowały, bardzo mi się podobają...
Na Twoich fotkach rośliny wyglądają przepięknie
Edit i łacińskie nazwy wyszukuję