Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

AnnaCh 16:23, 16 maj 2021

Piękne foty Oglądam już któryś raz
Co do pietruszki, to ja jeszcze lubię makaron z pietruszkowym pesto
Anda 16:25, 16 maj 2021

LIDKA napisał(a)
Jak i inne dziewczyny też jestem pod wrażeniem fot.
I zawsze nieustannie zadziwiasz mnie wiedzą.
Pozdrawiam w deszczową u mnie niedzielę.

Lidko, dziękuję bardzo Czegoś tam nauczyłam sie przez te wszystkie lata w ogrodzie i w pracy.
U mnie tez deszczowo. Wszystkie rośliny sie cieszą, chwasty też
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:29, 16 maj 2021

AnnaCh napisał(a)
Piękne foty Oglądam już któryś raz
Co do pietruszki, to ja jeszcze lubię makaron z pietruszkowym pesto

Aniu, Ty śliczna blondynko Dziękuję serdecznie.
Pietruszkę wykorzystałam już w smoothie. Poza tym robię ją ze serkiem na chleb i do zup. Do makaronu jeszcze nie próbowałam, ale wypróbuje
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Juzia 16:55, 16 maj 2021

Anda napisał(a)

No sieją sie, fakt Ale może na tym piasku u Ciebie nie byłoby tak źle

Taaaa.... lawenda najlepiej sieje się w piasku i żwirku
Kasia_CS 17:06, 16 maj 2021

Anda napisał(a)

W donicy z konwalnikiem mam Hostę plantaginea. Ładnie się odbija od tych ciemnych liści.

Ewo, a to pierwszy sezon tego nasadzenia? Babkolistna u mnie to spora hosta, a konwalnik już wiadomo, że nie, więc czy to będzie celowe zasłonięcie konwalnika później, czy jednak jest szansa ,że będzie pod hostą tworzył widoczny kołnierzyk?
Anda 17:26, 16 maj 2021

Juzia napisał(a)

Taaaa.... lawenda najlepiej sieje się w piasku i żwirku

Taa, ale lubi wapienne podłoża, przepuszczalne, a piaski przeważnie są kwaśne. Musiałabyś sprawdzić pH.
Anda 17:28, 16 maj 2021

Kasia_CS napisał(a)

Ewo, a to pierwszy sezon tego nasadzenia? Babkolistna u mnie to spora hosta, a konwalnik już wiadomo, że nie, więc czy to będzie celowe zasłonięcie konwalnika później, czy jednak jest szansa ,że będzie pod hostą tworzył widoczny kołnierzyk?

Nie, to teraz chyba czwarty sezon Konwalnik się mocno rozrósł, więc raczej mu sie podoba Później wystaje taka koronka ciemna spod hosty. Pokazywałam już kiedyś.

Juzia 17:44, 16 maj 2021

Anda napisał(a)

Taa, ale lubi wapienne podłoża, przepuszczalne, a piaski przeważnie są kwaśne. Musiałabyś sprawdzić pH.

No w końcu może się kiedyś zmuszę, bo sama jestem ciekawa.
Mam dużo mchu na tych piaskach... co by znaczyło, że kwaśno. Ale też większość różaneczników łapie chlorozę (oprócz CW), a to chyba w zasadowej glebie jest słabe wchłanianie żelaza?
Lawenda rośnie raczej dobrze , a sypię jej tylko czasem trochę popiołu z kominka.
inka74 17:46, 16 maj 2021

Anda napisał(a)

Iwonka, dzięki Focilam kiedyś martwą naturę. Coś tam mi pewnie zostało
Moje róże w donicach ledwo liście mają. Nie wiem, o co kaman. Mrówki w donicach miałam. Coś im sypałam, oby pomogło.
Czy w tym roku będą upały? Oby nie. Na razie nic ich nie zapowiada.

W donicy z konwalnikiem mam Hostę plantaginea. Ładnie się odbija od tych ciemnych liści.
Mrówki mam wszędzie. Wynoszą mi piach z kostki. Bukszpan prawie padł. Reanimuję. Sypię te proszki ale one normalnie się przenoszą. Co chwilę w innym miejscu gniazdo jest.
Patent z hostą i konwalikim super. Ciekawa jestem jak później sobie razem poradzą.
Kasia_CS 18:13, 16 maj 2021

U mnie też zatrzęsienie mrówek, w różach mnie denerwują najbardziej, wrrr.

Jakbyś Ewo znalazła zdjęcie tak donicy konwalnikowo-hostowej w sezonie, to będę wdzięczna Iwonka pewnie też będzie ukontentowana