Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 12:35, 03 lut 2017

Napia napisał(a)
Miło czytać o nowych różanych wątkach, a wiedzy nigdy dość Szczególnie na temat róż Też słyszałam, że kora niespecjalnie nadaje się pod róże i że kompost byłby najlepszy - szkoda że mam go za mało. Dlaczego nie przepadasz za różami Kordesa?

Kompostu też mam za mało, dlatego kupuję do w kompostowni. Na rabaty jak znalazł, a wiosną jak rośliny jeszcze małe, to ładnie taka przysypana nim rabata wygląda
Za kordeskami może nie, że nie przepadam, ale mam mało miejsca w ogrodzie i zawsze znajdzie się jakaś róża, która bardziej podbije moje serce. Tak naprawdę nie lubię polityki Kordesa, masowa produkcja róż mało pachnących, co roku dużo nowych odmian, najlepiej z ADR, bo to przemawia do klientów. Ja wolę róże bardziej wysublimowane, których nie znajdę w co drugim ogródku No i zraziłam się do tej firmy bardzo, gdy na Landowy Pokaz Ogrodowy w Zuelpich "wyhodował" niby specjalnie dla miasta Zuelpich różę, która tak naprawdę kwitnie tylko raz, co najwyżej powtarza paroma kwiatkami, a sprzedaje ją jako kwitnącą wiele razy. Chodzi o Rose de Tolbiac - Tolbiacum to nazwa miasta jeszcze z czasów rzymskich. Tutaj Rzymianie kiedyś rządzili
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:42, 03 lut 2017

Gabriela napisał(a)
Czytam, że obawiacie się rdestu, ale nie wszystkie odmiany są ekspansywne i rozrastają się gwałtownie rozłogami. No właśnie, odmiany - mam już kilka, ale niektóre nie przetrzymały naszych zim, więc o nich nie wspominam.
Rdest himalajski (Persicaria amplexicaulis)jest dość wysoki i tworzy piękne kępy z amarantowo-czerwonymi kwiatami, na pewno nie zje ogrodu, a jest bardzo efektowny.
Mam trzy kolory - czerwony, różowy i biały. Jak zakwitnie w czerwcu, to jest do samych mrozów.
Najszybciej rozłazi się taki niski rdest z różowymi kwiatami, za to jest dobry jako roślina okrywowa - bistorta officinalis? Nie jestem pewna jak się nazywa, dostałam go od Agnieszki - Abiko.
Ćwiczę też z rdestem microcephala Red Dragon, ale nie wiem jak to będzie po zimie, to już druga próba, teraz dobrze go okryłam i lepiej posadziłam.
Zakochałam się w rdestach w Niemczech właśnie, w ogrodzie Karla Foestera, nie gdzie indziej.

Muszę się przyjrzeć tym różnym rdestom. Najwyżej posadzę najpierw do donicy. Tutaj rdest jest rzeczywiscie dość popularny.
A mnie ostatnio spodobało się zidentyfikowane przez Danusię na wątku o rozpoznawaniu Polemonium. Wpisałam już sobie na listę jedną odmianę o ciemnych liściach i liczę, że wiosną uda mi się ją dostać

A rdest Red Dragon u nas jest traktowany jako jednoroczny bo znosi temperatury zaledwie do max. -12, a tak naprawdę do -6. Piękna odmiana, ale raczej do donicy.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
amelia_b 12:44, 03 lut 2017

Hej Ewciu czy u Ciebie już wiosna?
Anda 13:57, 03 lut 2017

gosika67 napisał(a)
Witam chciałam się przywitać, będę zaglądać do Twojego ogrodu i podziwiać róże, może też mi coś podpowiesz,bo dopiero zaczynam przygodę u Was, Pozdrawiam Gosia.

Witaj Gosiu, cieszę się z Twoich odwiedzin. Zaraz wpadnę do Ciebie zobaczyć, co tam słychać u Ciebie Wpadaj ile chcesz
Anda 13:58, 03 lut 2017

kasja83 napisał(a)
Hop hop-zaglądam Ewo przedweekendowo i pozdrawiam

Hej Kasiu, pozdrawiam już weekendowo
Anda 13:59, 03 lut 2017

Milka napisał(a)
Róże nadal są królowymi
Ja pobawię się w kolejne rozmnażanie

O, to zaraz muszę iść zobaczyć do Ciebie jakie to róże rozmnażasz
Anda 14:00, 03 lut 2017

Basilikum napisał(a)
a ja kupe kolejne Bad Birnbach
zastanawiam sie czy kupic krzak czy z golym korzeniem. Te ostatnie tansze i wiecej bym mogla kupic hmmm

Nie zastanawiaj się tylko kupuj z gołym korzeniem. Do kwietnia, a nawet początku maja możesz takie sadzić. Jest o wiele taniej i właściwie zawsze się takie róże przyjmują
Anda 14:01, 03 lut 2017

amelia_b napisał(a)
Hej Ewciu czy u Ciebie już wiosna?

Przyszła odwilż i cieplej się zrobiło, coś koło 10 stopni, ale czy to już wiosna to nie wiem
Milka 14:03, 03 lut 2017

Anda napisał(a)

O, to zaraz muszę iść zobaczyć do Ciebie jakie to róże rozmnażasz

Będzie to Eden Rose, Charles Austin, oraz 2 cudowne lecz bez nazwy.
Jedne w ziemniaku inne z ukorzeniaczem tylko.
amelia_b 14:05, 03 lut 2017

Anda napisał(a)

Przyszła odwilż i cieplej się zrobiło, coś koło 10 stopni, ale czy to już wiosna to nie wiem
a szukałaś świeżego zielonego?