Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

07_Rene 11:54, 28 lut 2017

W takim razie spróbuję znaleźć złoty środek
Dzięki.
malgol 11:59, 28 lut 2017

Wiem Ewo, że nie jestem takim fachowcem od roż jak Ty, ale mam az 3! angielki więc postanowiłam tez podzielić się swoim doświadczeniem
Mam Graham Thomas i Golden Celebration i gdybym ich nie przycinała to zabiłyby wszystko wokół tez czytałam ,że szczególnie krzaczastych angielek się nie tnie, ale moje przycinam o 1/3 co najmniej i kwitną pięknie i mają ładny równy pokrój.Jedna nawet ciachnę w tym sezonie na 70 cm od ziemi bo objadła ją sarna i chcę ,żeby odbudowała ładny gęsty pokrój
Anda 12:00, 28 lut 2017

07_Rene napisał(a)
W takim razie spróbuję znaleźć złoty środek
Dzięki.

Ok, zgapie potem od Ciebie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:04, 28 lut 2017

malgol napisał(a)
Wiem Ewo, że nie jestem takim fachowcem od roż jak Ty, ale mam az 3! angielki więc postanowiłam tez podzielić się swoim doświadczeniem
Mam Graham Thomas i Golden Celebration i gdybym ich nie przycinała to zabiłyby wszystko wokół tez czytałam ,że szczególnie krzaczastych angielek się nie tnie, ale moje przycinam o 1/3 co najmniej i kwitną pięknie i mają ładny równy pokrój.Jedna nawet ciachnę w tym sezonie na 70 cm od ziemi bo objadła ją sarna i chcę ,żeby odbudowała ładny gęsty pokrój

Dziel sie dziel. Kazdy kto ma róże musi sie dzielic, nie ma to tamto

No wlasnie, tak myslalam, ze angielki bez ciecia urosna do monstrualnych rozmiarow . Ja swoje ciacham, trzeba tylko wyczuc ile

A kto pisze, ze angielek ciac nie trzeba? Tutaj raczej panuje opinia, ze ciac trzeba i to czesto mocno.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
malgol 12:18, 28 lut 2017

No nie wiem, ale gdzieś czytałam .Nie wiem gdzie. Chyba w jakiejś książce. Pewnie chodziło o to ,że brak cięcia nie szkodzi w kwitnieniu a uzyskuje się wielkich rozmiarów krzew o naturalnym wyglądzie. Jak kto lubi
Anda 12:21, 28 lut 2017

malgol napisał(a)
No nie wiem, ale gdzieś czytałam .Nie wiem gdzie. Chyba w jakiejś książce. Pewnie chodziło o to ,że brak cięcia nie szkodzi w kwitnieniu a uzyskuje się wielkich rozmiarów krzew o naturalnym wyglądzie. Jak kto lubi

No wlasnie, jak kto lubi. Ja tam wole, zeby one tez dolem kwitly, bo potem do kwiatow to chyba tylko na drabinie dojsc mozna Nie wszystkie angielki wypuszczajace bicze kwitna po calosci.
oliwka 12:21, 28 lut 2017

abiko napisał(a)

No to poczytałam, żeby chociaż ang
Dzięki.

Ja mam miłorzęba koło róży i nic mu nie jest. Róże dokarmiam i rośnie, dokładnie Sympathie.

Dziękuję dziewczyn za odpowiedź cieszę się więc ze nie będę musiała dosypywać drzewka i tylko skoncentruje się na rozach
12:33, 28 lut 2017
abiko napisał(a)

No to poczytałam, żeby chociaż ang
Dzięki.

Ja mam miłorzęba koło róży i nic mu nie jest. Róże dokarmiam i rośnie, dokładnie Sympathie.

ja tez mam taki zestaw ...nawet dwie róze i miłorzeba i ostrózki i kocimietke i nie widze problemów
12:38, 28 lut 2017
Andziu może natknęłaś się w niemieckich stronach ? albo może przy okazji spotkasz takie info....

jak ciąć w czerwcu różę Jasminę? bo w zeszłym roku pościnałam jej łodygi z kwiatami ...i drugi raz już nie zakwitła....coś źle pocięłam ...ale nigdzie nie znalazłam info dot konkretnie Jasminy i w tym roku nie chciałabym popełnić błędu ...teraz tylko na wiosnę utnę same końce delikatnie ...tylko te co bure i bedę czekać na kwitnienie czerwcowe

PS. ta róża nie jest dla mnie jakaś naj jak mnie wnerwi wymienię na inna) to dla mnie nie problem ...ale chciałabym dać jej szansę
malgol 12:39, 28 lut 2017

Anda napisał(a)

No wlasnie, jak kto lubi. Ja tam wole, zeby one tez dolem kwitly, bo potem do kwiatow to chyba tylko na drabinie dojsc mozna Nie wszystkie angielki wypuszczajace bicze kwitna po calosci.

Zauważyłam, że jak tak do 2 m dopuścimy krzew to jeszcze dołem ma krótsze gałązki kwitnące, ale wyższe krzewy to już gałęzie mają długaśne i kwiaty tylko na końcach a dół goły