Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 10:32, 01 mar 2017

asiak napisał(a)
Ewa, 15 marca mam dostać róże (panika )
Czy ja mogę wsadzać je w takie błoto, czy troszkę opóźnić dostawę?

W bloto lepiej nie. Jak jest za mokro to korzenie moga sie udusic. Miejsce na roze mozesz teraz ulepszyc piaskiem (jesli masz gline) i ziemia kupna lub kompostem.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:32, 01 mar 2017

Kawa napisał(a)
czyli dobrze że nie mam bukszpanów
przynajmniej się nie martwię

Ano

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
asiak 10:35, 01 mar 2017

Anda napisał(a)

W bloto lepiej nie. Jak jest za mokro to korzenie moga sie udusic. Miejsce na roze mozesz teraz ulepszyc piaskiem (jesli masz gline) i ziemia kupna lub kompostem.

Czy lepiej zakupić ziemię do róż, czy wystarczy zwykła uniwersalna?
Anda 10:38, 01 mar 2017

asiak napisał(a)

Czy lepiej zakupić ziemię do róż, czy wystarczy zwykła uniwersalna?

Najwazniejsze, zeby byla bez torfu. Torf to najgorsze dla roslin, ktore w naturze nie znaja tego podloza. Staram sie kupowac ziemie do roz, ale ostatnio jej nie bylo i kupilam do moich nowych roz donicowych beztorfowa ziemie do pomidorow. Jest wzbogacona potasem z mala iloscia azotu i to dobrze dziala na roze
asiak 10:40, 01 mar 2017

Dziękuje Ci Ewa... a jeszcze proszę powiedz mi, czy dawać jakiś obornik żywy czy suchy granulowany? Czy przy wsadzaniu nie dawać nic?
Anda 10:49, 01 mar 2017

asiak napisał(a)
Dziękuje Ci Ewa... a jeszcze proszę powiedz mi, czy dawać jakiś obornik żywy czy suchy granulowany? Czy przy wsadzaniu nie dawać nic?

Na samo dno nie wysypuje nic, ale tak w polowie dolka daje maczke bazaltowa, ona rozluznia moja glebe i troche wiorkow rogowych, ktore powoli oddaja azot do gleby. Obornik granulowany albo zywy mozesz postawic na dzien w wiadrze z woda i tym potem podlac. Na poczatek i na caly pierwszy rok to wystarczy

Przed posadzeniem wymocz roze przez pare godzin w wiadrze z woda z ukorzeniaczem. Nie wiem, co jest w Polsce dostepne, wiec nie poradze jaki ukorzeniacz, ale najlepiej jakis bio, organiczny

Dolek na roze musi byc na tyle gleboki, aby miejsce szczepienia bylo 5cm pod ziemia.
07_Rene 11:17, 01 mar 2017

katel napisał(a)

Na południu. Zaczęło się od Krakowa:
link
Poza Małopolskim były jeszcze w Opolskim i Dolnośląskim , mam nadzieję że zima je przetrzebiła ale to się dopiero okaże.

Ojojoj Co za paskudztwo
Muszę zwiększyć nadzór nad bukszpanami w tym sezonie. Tym bardziej, że do Krakowa mam rzut beretem.
Kawa 11:19, 01 mar 2017

ech ty moja znawczyni różana
Milka 11:24, 01 mar 2017

Ewo, szarpię się z różą w donicy, nie mogę jej za cholerę wyciągnąć, a juz zaraz muszę na jej miejsce dac pęcherznice, czy jak skrócę korzenie, przeżyje? do gruntu ma iść
Anda 11:34, 01 mar 2017

07_Rene napisał(a)

Ojojoj Co za paskudztwo
Muszę zwiększyć nadzór nad bukszpanami w tym sezonie. Tym bardziej, że do Krakowa mam rzut beretem.

Uważaj, bo walka z tym szkodnikiem jest bardzo nierówna. Na początku gąsieniczki są małe i można je łatwo przoczyć, tym bardziej, że są w środku buksa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies