Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

oliwka 21:10, 28 lut 2017

Anda napisał(a)

Oliwko, Rosarium Uetersener to róża, która naprawdę bogato kwitnie. Przypatrzylam się jej na Twoim zdjęciu. Jaką ona ma dużą donicę? Wydaje się mała, a na dodatek róża ma konkurencje w postaci wypasionej żurawki i carexa, hakone(?). Donica powinna mieć minimum 50cm głębokości, a jeśli róża jest czymś podsadzona, to i przynajmniej tyle szerokości. Róże w donicach, które wytwarzają dużo kwiatów latem i powtarzają kwitnienia, potrzebują dużo pokarmu i niezbyt suchą glebę, najlepiej taką dla róż. Moje róże w donicach nawożę tak co dwa/trzy tygodnie nawozem w płynie. Półcień nie powinien dla tej róży stanowić problemu. Jeśli ma 6 godzin słońca dziennie to jest okej

Wysokość donicy 37cm, srednica 30 cm. Korzen jest mały z tego co widziałam w ub sezonie podczas dosypywania ziemi. Zastosuję twoją radę odnośnie dokarmiania co 3 tyg nawozem. A kiedy powinnam zdjąć jej kaptur i przyciąc gałązki ?
Katkak 21:25, 28 lut 2017

Ewunia to one
tulucy 23:11, 28 lut 2017

Ewa, u Sołtysa czytałam, że mocnym cięciem moźna w kilka lat wykoñczyć angielki. Ale to trzeba chyba by tak ciąć mocno rok po roku kilka lat
Ewa777 07:32, 01 mar 2017

Dużo cennych rad i spostrzeżeń u Ciebie wyczytałam Pokazywałaś pierwsze oznaki wiosny?
Anda 10:06, 01 mar 2017

asiak napisał(a)
A to paskudy straszne

AnnaCh napisał(a)
O ja cię, co z paskudy tu pokazujecie.

No oby do Was nie przyszly. Buksy takiego zmasowanego ataku nie przezywaja.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:08, 01 mar 2017

oliwka napisał(a)

Wysokość donicy 37cm, srednica 30 cm. Korzen jest mały z tego co widziałam w ub sezonie podczas dosypywania ziemi. Zastosuję twoją radę odnośnie dokarmiania co 3 tyg nawozem. A kiedy powinnam zdjąć jej kaptur i przyciąc gałązki ?

To bardzo mała doniczka, zwłaszcza, ze dosadzasz jej cos w nóżki. Moze dałoby rade wiosna zmienić na cos większego?
Gałązki przycinamy gdy kwitną forsycje. Kaptur zależy od temperatury. Masz mrozy?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:16, 01 mar 2017

tulucy napisał(a)
Ewa, u Sołtysa czytałam, że mocnym cięciem moźna w kilka lat wykoñczyć angielki. Ale to trzeba chyba by tak ciąć mocno rok po roku kilka lat

Tak mocno bardzo to chyba nikt nie tnie. Wtedy pewnie każdą roże można wykończyć No wyobraź sobie, gdyby rok w rok przejechać kosiarka do trawnika jakaś roze. Po paru latach już by sie nie pokazała

Tak na serio, to przycinanie zależy od genów. Jeśli roza ma jakieś geny róż rabatowych, to pewnie lubi być cięta krotko. Jeśli róż pnących, to raczej nie.

U siebie zauważyłam, ze Summer Song dobrze robi mocniejsze ciecie, a Jude the Obscure wprost przeciwnie. Natomiast Jacques Cartier nic sobie z mocnego ciecia nie robi i od wiosny do jesieni urósł na 1,60 cm No i mocne ciecie powoduje mocny przerost, wiec na to tez trzeba zwrócić uwagę
Anda 10:17, 01 mar 2017

Ewa777 napisał(a)
Dużo cennych rad i spostrzeżeń u Ciebie wyczytałam Pokazywałaś pierwsze oznaki wiosny?

Wymiana doświadczeń

Nie pokazywałam jeszcze nic, bo pogoda nie sprzyja. Aktualnie znów leje u mnie.
asiak 10:26, 01 mar 2017

Ewa, 15 marca mam dostać róże (panika )
Czy ja mogę wsadzać je w takie błoto, czy troszkę opóźnić dostawę?
Kawa 10:31, 01 mar 2017

czyli dobrze że nie mam bukszpanów
przynajmniej się nie martwię