Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród - trudne początki - Paula

Mój ogród - trudne początki - Paula

paula23 09:41, 06 lis 2015

bql3 napisał(a)
witam,

Paula- no onieśmielasz mnie tyle słów uznania ale ja wciąż się uczę i eksperymantuje na mym trójkątnym ogrodzie - a on tak na prawdę jest w fazie ciągłego rozwoju bo wiele brakuje jeszcze do ideału.
Ale na te chwilę jeśli chodzi o klony palmowe to mam dopiero drugi rok je na ogrodzie, pierwsze kloniki zakupiłem przed na jesień 2014r i było ich siedem sztuk klonów palmowych. Miałem powód do dumy bo przetrwały wszystkie zimę a na tę chwilę jestem w posiadaniu już 21 sztuk i jeszcze na dniach dokupię parę egzemparzy aby zdąrzyć je wszystkie w grunt posadzić przed zimą. Jak widać na fotkach w mym wątku to klony są w donicach ale to dlatego że nie mają jeszcze stałego miejsca i po czasie decyduję gdzie je wkopać na rabatach w ogrodzie. Faktem jest że klony palmowe są nie łatwe w uprawie ale puki co to żaden mi nie padł i mają sie dobrze a na zimę trzeba tylko bardziej uważać na odmiany dissectum gdyż mają wiekszą tendencje do przemarzania niż odmiany liściaste ale jak idą mrozy siarczyste to okrywam w ten czas wszystkie odmiany -tak na wszelki wypadek.
A propo's klonów to trzeba też mieć na uwadze że są klony palmowe , klony japońskie i klony shirosawy

O tę roślinke co pytałaś w środku ...

- to cyprys japoński.

Jeśli chodzi o usuwanie roślin to się wstrzymaj na razie i poszerz swoją wiedzę na temat roślin które są w ogrodach japońskich a na usunięcie zbędnych odmian roślin z ogrodu zawsze będziesz miała szas. Następnie dobieraj rośliny które potrzebują ten sam PH gleby - bo to ułatwia życie Tobie - bo przecież nie będziesz robić enklawy czy oazy na ogrodzie dla utrzymania jednej sztuki roślinki która potrzebuje inne gogleby PH niż pozostałe.( ja tak zrobiłem i mam problem z głowy).
Wiesz ja nie jestem z zawodu ogrodnikiem i osobiście nie lubię grzebać w ziemi ale starałem sie ogarnąć tę trójkątną połać ziemi i zaaranżować namiastkę japońskiego ogrodu herbacianego - z tą małą różnicą że u mnie pierwsze skrzypce gra Herbaciarnia, patio (podłogi) i ścieżki a potem rośliny zaś finalnym akcentem będzie typowe japońskie ciurkadełko z wodą 'Tsukabai'. Oczywiście pojawią sie też lampki kamienne ale to wszystko w swoim czasie.
Jak widzę Ty już podjęłaś decyzję o charakterze swojego ogrodu a to najważniesze - bo wiesz co chcesz mieć,a reszta to konsekwencja dążenia do celu poparta własną pracą.

pozdrawiam jesiennie
Jan

ps.
w razie pytań to wal do mnie jak w dym

Dziękuje za odwiedziny, całą zimie będę miała na rozmyślania i muszę się troche z tymi klonami bliżej zapoznać a polecasz jakieś szczególne odmiany klonów albo odradzasz jakieś?
paula23 09:43, 06 lis 2015

Basilikum napisał(a)

alez sie nagimnastykowalam, zeby odgadnac o jakie trawy chodzi hihih

oj tam oj tam i o jedną literkę taki galimatias oczywiście chodzi mi o "trwa"

Macham piątkowo i życzę lepszej pogody niż u mnie mgła taka ze chyba w życiu takiej tu nie było...
paula23 09:50, 06 lis 2015

Czy nawóz Agrecol do storczyków można wykorzystać do innych kwiatów? bo nie mam storczyków
Ayna 13:53, 06 lis 2015

Witam i macham - podziwiam tytaniczną pracę. Trafiłam do Ciebie z Herbaciarni od Jana. Zaznaczam i będę podglądać.
Basilikum 14:56, 06 lis 2015

Paula e tam zaraz galimatias, sama literowki robie, cos mi klawiatura ciezko chodzi ale fajnie wyszlo
paula23 15:51, 06 lis 2015

Ayna napisał(a)
Witam i macham - podziwiam tytaniczną pracę. Trafiłam do Ciebie z Herbaciarni od Jana. Zaznaczam i będę podglądać.

A byłam już wczoraj u Ciebie ale taka cisza że nie wiedziałam czy jeszcze bywasz w swoim watku....

Mira104 15:52, 06 lis 2015

Klonik super widziałam zdjęcie na google i wcale się nie dziwię, że straciłaś dla niego głowę.
Jest piękny, pozdrawiam
dominika_ 16:09, 06 lis 2015

Też ostatnim razem w szkółce przemawiał do mnie "weź mnie" ale ostatkiem silnej woli nie uległam, następnym razem może już nie być tak łatwo
paula23 16:26, 06 lis 2015

Basilikum napisał(a)
Paula e tam zaraz galimatias, sama literowki robie, cos mi klawiatura ciezko chodzi ale fajnie wyszlo

Hehe prawie to samo a jednak robi wielką różnice

paula23 16:28, 06 lis 2015

Mira ano właśnie mnie zachwycił

Dominika moją siną wole złamała perspektywa szukania go prze cały następny sezon bo znają życie nigdzie by go nie było