Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Agatek 16:16, 19 lut 2016

Podzielam Twoje rozterki liściowe
ja mam dęby, brzozy, osikę sosny prawie wszystkie wycięłam

ale jest co grabić
Makao_J 16:53, 19 lut 2016

U mnie też pojawi się krecik ale ja już nerw na niego nie mam zamiaru sobie psuć. Ma pozwolone więc niech sobie kopie
sylwia_slomc... 18:38, 19 lut 2016

Sylvana napisał(a)

Nie wiem czym sobie zasłużyłam na takie komplementy....ale baaaaardzo dziękuję.
Artystka?

Z ogrodem mam trochę roboty - jest dużo drzew.....brzozy przemieszane z iglakami. Jak ktoś chce nie kończącej się roboty z liśćmi to polecam taką właśnie mieszankę. Na jesieni grabienie liści 5-6 razy bo zawsze część zatrzyma się na iglakach....a na wiosnę powtórka z rozrywki, bo jesienią z igiełek spadło nie wszystko......i tak wkoło Macieju do usra...ej śmierci (kiedyś tak mówiono na wsi - teraz wiem dlaczego).
Są też małe plusiki - można się porzucać na jesieni z dzieckiem liśćmi, potem potarzać, zebrać na kupkę i zrobić "skoka"

No to ja mam podobną mieszankę nasadzoną
sylwia_slomc... 18:45, 19 lut 2016

Sylvana napisał(a)

Ja swój ogródek gliniany na górce lałam w to lato codziennie wężykiem.....stałam jak parasol i sikałam aż po kamieniach ciekło....a następnego dnia i tak sucho.....ale na szczęście nic nie uschło...no oprócz tawułki, ale w tym roku u wszystkich wyschły...mam nadzieję, że nie na amen.
Glina jak wyschnie robi się jak skała, można ją tylko kilofkiem potraktować....nie wiem jak taka bidula zielona przebija się tym swoim cieniutkim korzeniuszkiem wgłąb.....
Bez podlewania - nie miałabym ogródka w tym roku....nie wiem jak u Ciebie wytrzymały ten 1x w tygodniu....może ta Twoja glina jest jednak przemieszana z czymś innym i się tak nie zeskorupia?

Moja tak zwana trawa...to bardzo pieszczotliwe określenie...jest obecnie przewrócona do góry nogami przez krecika.
A tak w ogóle to nie trawnik - tylko koszona łąka....chwastowisko i tyle.

Trawę mam w podobnym stanie , a ziemia była tak zbita, że chcąc trawę zdjąć trzeba było łopatą po milimetrze zeskrobywać , łopaty na dwa centymetry nie był w stanie nawet eMuś wbić w ziemie taki był beton.
Mam nadzieje , że ten sezon będzie inny, chociaż straszą Mam nadzieje też , że poukładasz Sobie wszystko na miejsce i wrócisz do ogrodu i do nasWierzę, że dasz radę, głowa do góry, po burzy zawsze wychodzi słońce
kasja83 09:19, 20 lut 2016

hej, hej.
Widzę, że masz kreci nalot. Powiem Ci, że się tej mojej gliny trochę boję-zwłaszcza ze względu na nawadnianie-profesjonalnego systemu nie założymy-ze względów finansowych - więc będzie harówka z podlewaniem.
ag_zie 11:07, 21 lut 2016

Sylwuś, kretami się nie przejmuj one pożyteczne są. Spulchniają ziemię i wyjadają to co roślinki gryzie od dołu - a że przy tym górki robią...no cóż...trudno!
Dzięki za drzewa u mnie - przez Ciebie spać nie mogę i ciągle zamyślona jestem. Ciężko mi się zdecydować :/
sylwia_slomc... 15:21, 21 lut 2016

kasja83 napisał(a)
hej, hej.
Widzę, że masz kreci nalot. Powiem Ci, że się tej mojej gliny trochę boję-zwłaszcza ze względu na nawadnianie-profesjonalnego systemu nie założymy-ze względów finansowych - więc będzie harówka z podlewaniem.

Glina dłużej wilgoć roślinom trzyma tylko trudniej nasiąka
Makao_J 11:25, 22 lut 2016

Niespotykany ogród to Ty masz. W moim to jeszcze dużo pracy aby był nietypowy ale do tego zmierzam. Nie lubię mieć tak jak inni i to mnie napędza
Sylvana 11:30, 22 lut 2016

Niespotykany bo powstał PRZED O. a teraz za bardzo się zaczynam sugerować i nie wychodzi mi to na dobre....nie pasuje do mnie i do mojego ogrodu.
Sylvana 11:32, 22 lut 2016

gobasia napisał(a)
Tydzien mi to zajęlo,jak zobaczylam świeżą ziemię siadałam i czekałam ,jak się ziemia poruszyła ,przygladalam się z której strony ,zeby mu odciąć drogę od korytarza ...najlepiej sie poluje z rana

Podziwiam, ja nie jestem tak cierpliwa i nie mam czasu bo zawsze mnie coś goni