Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Sylvana 18:12, 18 lis 2015

Też słyszałam, że ma przymrozić, już mroziło z miesiąc temu i hortensja mi zmarzła.
Zapomniałam o niej, a też ma świeże listki.

A ja dzisiaj zaszalałam.....
Wy macie to już za sobią, a ja chorowałam więc mam za swoje i teraz muszę nadrabiać.
Chciałbym zdąrzyć...jednak...przed zimą i....stałam dzisiaj w deszczu (wytrwałam do 14 -tej)i grabiłam mokre, śliskie i nadgniłe listeczki - aaaach...sama radość.
Jak już przemokłam do nitki, to do domu pod cieplutki prysznic.
5 woreczków do przodu

Aaaaa....jak już dotarłam do domu to się wietrzysko rozszalało i mi płaczącą targa na podwórku.

Sylvana 18:12, 18 lis 2015

Karolu - dziękuję
Tess 18:16, 18 lis 2015

Sylvana napisał(a)
Lasek przy ścieżce.

Jeżeli rodki mają być w tym lasku, to przyklaskuję pomysłowi. (poprzednio sądziłam, że chodzi o ten drugi).
Pomysł z donicami też mi się podoba.
Tylko jednego nie rozumiem - a to dlatego, że zupełnie nie wiem, jak technologicznie wykonuje się murki.
Nie chcesz sadzić rodków w gruncie, bo korzenie. A do tych donic nie trzeba wykopać fundamentów?

Torf na dolną warstwę w donicy - nie polecam. Całość wypełnić mieszanką dla różaneczników wg. przepisu Magji.
Sylvana 18:23, 18 lis 2015

Tess napisał(a)

Jeżeli rodki mają być w tym lasku, to przyklaskuję pomysłowi. (poprzednio sądziłam, że chodzi o ten drugi).
Pomysł z donicami też mi się podoba.
Tylko jednego nie rozumiem - a to dlatego, że zupełnie nie wiem, jak technologicznie wykonuje się murki.
Nie chcesz sadzić rodków w gruncie, bo korzenie. A do tych donic nie trzeba wykopać fundamentów?

Torf na dolną warstwę w donicy - nie polecam. Całość wypełnić mieszanką dla różaneczników wg. przepisu Magji.

Ogólnie - racja - fundament powinien być, ale ja nie robie takiej kostrukcji, która będzie jakoś bardzo pracowała (sorki za język, to z przyzwyczajenia).
Chodzi o to, że donice będą niskie i nieduże, grunt jest ubity a pod spodem glina, więc wszystko się trzyma.
Fundament nie potrzebny - sprawdziłam

Z torfu już zrezygnowałam

Dziś chyba jest mój dzień - wszyscy się ze mną zgadzają
sylwia_slomc... 18:30, 18 lis 2015

Ogrody mamy w innym stylu , ale mieszać rośliny lubimy Obie Ja wrzuciłam u siebie najstarszą bylinową na przekroju całego sezonu......tam dopiero jest mix
Tess 18:32, 18 lis 2015

Sylvana napisał(a)

Dziś chyba jest mój dzień - wszyscy się ze mną zgadzają

No i tego nie rozumiem. Przecież nie chodzi o zdadzanie się albo nie. Nikt nie ma prawa zgadzać się albo nie na to, co chcesz w swoim ogrodzie zrobić.
No chyba że w "zgodzie" chodzi o aprobujące zaakceptowanie pomysłu

Albo wcześniej miałaś mniej dobre pomysły, albo teraz lepiej/jaśniej je przedstawiasz.

Wiem, co oznacza w budowlanym slangu określenie "pracowanie konstrukcji". Wszak ja przez całe moje życie coś buduję (w sensie inwestora, nie budowniczego).
Sylvana 18:49, 18 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ogrody mamy w innym stylu , ale mieszać rośliny lubimy Obie Ja wrzuciłam u siebie najstarszą bylinową na przekroju całego sezonu......tam dopiero jest mix

Byłam dopiero - oglądałam - nic jeszcze nie napisałam, bo muszę się przyjrzeć jeszcze raz
kamila66 18:51, 18 lis 2015

Sylwio fajnie wymyśliłaś te donice. Z RH doświadczenia nie mam wcale ale z tego co pamiętam ich naturalne środowisko to las U siebie mam stopień wykończony dużymi granitami wkopanymi w ziemię miejscami tylko 5 cm nie do ruszenia
Sylvana 18:53, 18 lis 2015

Tess napisał(a)

No i tego nie rozumiem. Przecież nie chodzi o zdadzanie się albo nie. Nikt nie ma prawa zgadzać się albo nie na to, co chcesz w swoim ogrodzie zrobić.

Przecież ja nie zmuszam...nie śmiałabym.....

No chyba że w "zgodzie" chodzi o aprobujące zaakceptowanie pomysłu

Albo wcześniej miałaś mniej dobre pomysły, albo teraz lepiej/jaśniej je przedstawiasz.

Wiem, co oznacza w budowlanym slangu określenie "pracowanie konstrukcji". Wszak ja przez całe moje życie coś buduję (w sensie inwestora, nie budowniczego).

Ty tak - ziomalko, ale nie wszyscy
Sylvana 18:54, 18 lis 2015

kamila66 napisał(a)
Sylwio fajnie wymyśliłaś te donice. Z RH doświadczenia nie mam wcale ale z tego co pamiętam ich naturalne środowisko to las U siebie mam stopień wykończony dużymi granitami wkopanymi w ziemię miejscami tylko 5 cm nie do ruszenia

Budowałam już wcześniej murki na gruncie, można po nich czołgiem jeździć