Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

lojalna_ 14:17, 26 lis 2016

Buziam i ściskam ♡
AgataP 17:51, 27 lis 2016

No to 100 myknęła pozdrawiam i ściskam
Wendy79 22:13, 29 lis 2016

No i roczek minął
Jaki on był? Myślę, że szukałam swojej drogi. Teraz czuję, że wiem, jaki ten ogród ma być... Wyjątkowy, bo po prostu ma być mój, nasz. Ubrany w kwiaty i trawy, pełen warzyw i owoców, doprawiony szczyptą ziół. Bylinowy. Warzywny. Owocowy. Pachnący. Szumiący. Bzyczący. Świergoczący.

Rok temu:

Dzisiaj:

margaretka3 08:39, 30 lis 2016

Będzie cudnie, Aga. Łany bylin i traw, i upojnie pachnące róże... Ja już to widzę
Wendy79 09:15, 30 lis 2016

margaretka3 napisał(a)
Będzie cudnie, Aga. Łany bylin i traw, i upojnie pachnące róże... Ja już to widzę

Gosiu, dzięki. Tak to widzę Podpowiedz (bo chciałbym zbylinować swoją hortensjową), jakie byliny pasowałyby według Ciebie do hortensji i imperaty red baron? Myślę o rozchodniku, bo widziałam takie połączenie z zieloną imperatą w Wojsławicach, ale co jeszcze?
margaretka3 09:30, 30 lis 2016

Do hortensji bym widziała kłosowca, wysokiego przetacznika, coś o strzelistych kwiatostanach. Rdest himalajski byłby fajny albo przetacznikowiec. Bukietowe tam są, prawda? A może trytomy z red baronem ładnie by wyglądały? Szałwia?
Podpowiedz, jaką kolorystykę byś tam chciała. Pomyślę jeszcze.
lojalna_ 09:31, 30 lis 2016

Ładne podsumowanie ))) zapowiada sie tak jąk lubie )))
Wendy79 10:12, 30 lis 2016

margaretka3 napisał(a)
Do hortensji bym widziała kłosowca, wysokiego przetacznika, coś o strzelistych kwiatostanach. Rdest himalajski byłby fajny albo przetacznikowiec. Bukietowe tam są, prawda? A może trytomy z red baronem ładnie by wyglądały? Szałwia?
Podpowiedz, jaką kolorystykę byś tam chciała. Pomyślę jeszcze.

Własnie chodzi o to, że chciałabym wyciszyć ostrość kolorystyczną red barona. Nie do końca ona mi odpowiada (nie będę pisać co mi strzeliło, że tam go posadziłam). Dopasować do kolorów bylinowej. Kolorystyka: biel, fiolet, róż, niebieski. Ma to być niższe piętro (wysokość +- red baron), przed hortensjami (Limki), bo tych nie chcę ruszać.
Widzę, że kłosowce są różnej wysokości, lubią kwasowość podłoża i wilgoć, więc zgrałyby się z hortensjami.Znalazłam też inspirkę w połączeniu z trawami( akurat z niską rozplenicą) i rozchodnikiem.
Rdest bardzo lubię i podoba mi się. Szałwia zawsze i wszędzie
Rabata jest długa, a wąska myślę więc o jakichś 4-5 gatunkach bylin z trawami, tak, żebym mogła nawiązać do bylinowej.
Wszystkie sugestie i uwagi mile widziane. Będę je "trawić" do wiosny.
Wendy79 10:18, 30 lis 2016

lojalna_ napisał(a)
Ładne podsumowanie ))) zapowiada sie tak jąk lubie )))

Rączki już zacieram i czekam na wiosnę Psssyt, nikomu nie mów, ale właśnie złożyłam zamówienie na nasiona (liczba z przodu zaczyna się na pięć) + nasionka z wymiany. Oszalałam Szaleństwo wysiewów będzie
margaretka3 10:27, 30 lis 2016

Red barona zawsze możesz przesadzić.
Kłosowce są wysokie, trzeba liczyć te 150 cm, dochylenia chyba wynikają z żyzności gleby i tego, jak czesto się je przesadza (haha to o mnie).
Szaleństwo??? Chyba trzeba wymyślić nowe słowo, bo to stanie się nieadekwatne na określenie tego, co się będzie u Ciebie działo wiosną
Gdzie złożyłaś zamówienie?