Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Jana 19:50, 27 sty 2017

Piękny ten klon
kamila66 20:35, 27 sty 2017

Aga fajne plany na ten rok
Ja ostrzę sobie pazurki na klona ściętolistnego o którym pisał gruszka na wierzbie
Zagajanka 22:09, 27 sty 2017

B, C - ambrowce? platany? śliwy wiśniowe?
kamila66 22:42, 27 sty 2017

Śliwy wiśniowe są piękne i bardzo długo utrzymują liście jesienią Ładnym drzewem jest: tulipanowiec, iglicznia np. Sunburst, ciekawie wygląda klon flamingo
Gruszka_na_w... 15:49, 28 sty 2017

Kamilka, glediczja Sunburst jest śliczna, ale niestety jak wszystkie pochodne robinii (akacji) ma bardzo kruche drewno. U mnie połamała ją letnia wichura. Na strategiczne miejsca się nie nadaje, bo jest krótkowieczna. Jeśli wypadnie, to robi się problem.
Agnieszko, pisałaś, że wybierasz się do Pszczółki. Szkółka, w której kupowałam swoje klony leży koło Kamieńca Ząbkowickiego. Mieli tam też dosyć bogatą ofertę rajskich jabłonek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 16:27, 28 sty 2017

Można powiedzieć, że resztę nasion do warzywnego dokupiłam. Muszę poszukać jeszcze czarnej rzepy i kalafiora romanesco.

Wendy79 16:30, 28 sty 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Agnieszko, pisałaś, że wybierasz się do Pszczółki. Szkółka, w której kupowałam swoje klony leży koło Kamieńca Ząbkowickiego. Mieli tam też dosyć bogatą ofertę rajskich jabłonek.

O super informacja, Gruszko pozwól, że potem dopytam na priv, gdzie dokładnie ta szkółka
Wendy79 16:34, 28 sty 2017

Zagajanka napisał(a)
B, C - ambrowce? platany? śliwy wiśniowe?

C.- myślę tam raczej o formie krzewiastej. W planie był dereń kausa, ale wypatrzyłam u Danusi, https://www.ogrodowisko.pl/watek/7407-udany-ogrod?page=5, ośnieżę i styraka i myślę intensywnie. Na wiosnę chciałabym obsadzić ten kąt ogrodu.
Wendy79 16:35, 28 sty 2017

kamila66 napisał(a)
Śliwy wiśniowe są piękne i bardzo długo utrzymują liście jesienią Ładnym drzewem jest: tulipanowiec, iglicznia np. Sunburst, ciekawie wygląda klon flamingo

Myślę o drzewach przyjaznych ptakom. Znasz jakieś?
kamila66 17:00, 28 sty 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kamilka, glediczja Sunburst jest śliczna, ale niestety jak wszystkie pochodne robinii (akacji) ma bardzo kruche drewno. U mnie połamała ją letnia wichura. Na strategiczne miejsca się nie nadaje, bo jest krótkowieczna. Jeśli wypadnie, to robi się problem.

Nie sądziłam, że tak jest z glediczją. Mam trójcierniową i nic jeszcze jej nie połamało przeciąg u nas taki, że łamie i powala płoty. Mój sąsiad ma trzy glediczje sunburst i także żadna z nich nie ucierpiała z powodu wiatru. Może za kilka lat zaczną się łamać...