Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

kamila66 17:06, 28 sty 2017

Wendy79 napisał(a)

Myślę o drzewach przyjaznych ptakom. Znasz jakieś?

Aga u mnie najwięcej ich buszuje na wierzbach mandżurskich.
U sąsiada po przekątnej na czereśni U tego z naprzeciwka siedzą w świerkach i na brzozach, swego czasu mieszkała nawet sroka.
Znalazłam taki artykuł
http://www.zielonyogrodek.pl/rosliny-atrakcyjne-dla-ptakow
Gabriela 17:07, 28 sty 2017

Drzewa przyjazne ptakom - ze względu na owoce czy mieszkanie? Z owocowych to tylko głogi, jarzębiny i rajska jabłoń mi przychodzi do głowy.
Nasion wielka obfitość, podziwiam zamiar uprawy kalafiora, bo nigdy mi nie wyszło.
Co do rzepy, to polecam te nie czarne, chyba że je lubisz.
Wendy79 17:40, 28 sty 2017

Gabriela napisał(a)
Drzewa przyjazne ptakom - ze względu na owoce czy mieszkanie? Z owocowych to tylko głogi, jarzębiny i rajska jabłoń mi przychodzi do głowy.
Nasion wielka obfitość, podziwiam zamiar uprawy kalafiora, bo nigdy mi nie wyszło.
Co do rzepy, to polecam te nie czarne, chyba że je lubisz.

Ze względu na owoce... I tak jakoś jarzęby po głowie mi chodzą... Sorbus aucuparia var. 'Likjornaja' lub Sorbus aria 'Magnifica'

Widziałam dzisiaj nasiona białej rzepy. Lepsza w smaku? Szukam czegoś zdrowego na surówki. Mam pół grządki "eksperymentalnej" w korzeniowych do zagospodarowania.
Wendy79 18:15, 28 sty 2017

No to teraz mam już cały ogród namalowany. Długi... Doszła część użytkowa i tak to mniej więcej wygląda.

Plany na ten rok:
1. Dokończenie rabat ognistych.
2. Dosadzenie krzewów róż jadalnych w żywopłocie.
3. Praca nad rabatą na kwiat cięty i ziołownikiem.
4. Dosadzenie winogron.

Gruszka_na_w... 18:31, 28 sty 2017

U mnie ptaki buszują na ogniku i irdze omszonej. Na głogu i na jarząbach jeszcze się nie doczekałam owoców.
Szkółka jest w miejscowości Sosnowa/ k Kamieńca- mają stronę w necie z nr telefonu. W pobliżu paru kilometrów jest też punkt Finki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gabriela 18:51, 28 sty 2017

Ja lubię białą rzepę, wyjątkowo soczystą, chrupką, czasem troszkę ostrą - sieję taką z fioletową ostrą skórką odmianę de Nancy. Posiej rzepę jak najwcześniej wiosną, a potem w ostatnich dniach lipca, bo latem zakwita.
Plan ogrodu przejrzysty, geometryczny, podoba mi się ta część z kwiatowymi rabatami oczywiście. No i ten wielki warzywnik.
Wendy79 18:56, 28 sty 2017

Gabriela napisał(a)
Ja lubię białą rzepę, wyjątkowo soczystą, chrupką, czasem troszkę ostrą - sieję taką z fioletową ostrą skórką odmianę de Nancy. Posiej rzepę jak najwcześniej wiosną, a potem w ostatnich dniach lipca, bo latem zakwita.
Plan ogrodu przejrzysty, geometryczny, podoba mi się ta część z kwiatowymi rabatami oczywiście. No i ten wielki warzywnik.

Skorzystam z porady i kupię białą

Dziękuję, ogród jak właściciele jego
Wendy79 18:57, 28 sty 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie ptaki buszują na ogniku i irdze omszonej. Na głogu i na jarząbach jeszcze się nie doczekałam owoców.
Szkółka jest w miejscowości Sosnowa/ k Kamieńca- mają stronę w necie z nr telefonu. W pobliżu paru kilometrów jest też punkt Finki.

Zanotowane, a do Finki też chciałam jechać...Żeby eM jeszcze też chciał
Wendy79 20:44, 29 sty 2017

Ku pamięci: ogród przyjazny ptakom

http://ptasieogrody.pl/wiki/Co_sadzi%C4%87_dla_ptak%C3%B3w

vita 21:10, 29 sty 2017

Podziwiam plan, ktoś jeszcze używa papieru w kratkę?
Co planujesz dosadzić na rabatach ognistych? Dostrzegłam też miejsce na ognisko, ja ciągle takiego nie mam, miejsce się kurczy. Dużo masz wokół miejsca na ognisko przestrzeni?