Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 21:35, 29 sty 2017

vita napisał(a)
Podziwiam plan, ktoś jeszcze używa papieru w kratkę?
Co planujesz dosadzić na rabatach ognistych? Dostrzegłam też miejsce na ognisko, ja ciągle takiego nie mam, miejsce się kurczy. Dużo masz wokół miejsca na ognisko przestrzeni?

Jakoś mi wygodniej tak, ja mało nowoczesna jestem w tych sprawach

Na ognistych rosną już różne liliowce(które były punktem wyjścia do powstania tych rabat), trochę rudbekii żółtych i bordowych nachyłków. Wsadziłam tam trochę cebul tulipanów i czosnków. Jeśli przeżyje zimę, trafi tam turzyca ceglasta. Kolory ciepłe (których raczej nie lubię) chcę połączyć z fioletem. Kupiłam trochę nasion jednorocznych i bylin, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Miejsca raczej jest dużo. Szerokość max 7 metrów na około 4-5 głębokości.
AgataP 19:46, 30 sty 2017

Wendy79 napisał(a)
Można powiedzieć, że resztę nasion do warzywnego dokupiłam. Muszę poszukać jeszcze czarnej rzepy i kalafiora romanesco.

Więc kalafior będzie Też go kupiłam i jestem ciekawa co z tego wyjdzie
AgataP 19:49, 30 sty 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie ptaki buszują na ogniku i irdze omszonej. Na głogu i na jarząbach jeszcze się nie doczekałam owoców.
Szkółka jest w miejscowości Sosnowa/ k Kamieńca- mają stronę w necie z nr telefonu. W pobliżu paru kilometrów jest też punkt Finki.

Ja na głogu u siebie też nie widziałam, na starym Jarząbku też owoców mało, ale na posadzonych wiosną 2016 Flanrockach owoców masa, kosy na nich siadały i zrywały sobie żółte kuleczki
Jana 20:37, 30 sty 2017

Jarzęby też mi od dawna chodzą po głowie muszę zobaczyć co to za odmiany mnie zainteresował cząber , miałaś go już może ? mój plan też na kartce papieru
Wendy79 21:03, 30 sty 2017

Jana napisał(a)
Jarzęby też mi od dawna chodzą po głowie muszę zobaczyć co to za odmiany mnie zainteresował cząber , miałaś go już może ? mój plan też na kartce papieru

Miałam i nawet zimował, póki go nie przesadziłam i w nowym miejscu zmarniał.
vita 21:52, 30 sty 2017

Wendy79 napisał(a)
Na ognistych rosną już różne liliowce(które były punktem wyjścia do powstania tych rabat), trochę rudbekii żółtych i bordowych nachyłków. Wsadziłam tam trochę cebul tulipanów i czosnków. Jeśli przeżyje zimę, trafi tam turzyca ceglasta. Kolory ciepłe (których raczej nie lubię) chcę połączyć z fioletem. Kupiłam trochę nasion jednorocznych i bylin, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ciekawe zestawienie, zwłaszcza kolorów ognistych z fioletem. Tylko trudno ten fiolet mieć w czasie gdy kwitną rudbekie.
O jakim cząbrze wspominasz? Górski jest trwałą krzewinką, i nie trzeba wtedy co wiosny wysiewać.
Wendy79 09:17, 31 sty 2017

vita napisał(a)

Ciekawe zestawienie, zwłaszcza kolorów ognistych z fioletem. Tylko trudno ten fiolet mieć w czasie gdy kwitną rudbekie.
O jakim cząbrze wspominasz? Górski jest trwałą krzewinką, i nie trzeba wtedy co wiosny wysiewać.

Mógł to być górski, nie przeczę, ale i tak nie przetrwał niewprawnej ręki ogrodniczki. Teraz zakupiłam nasiona ogrodowego, dla towarzystwa dla pewnych warzyw, które go lubią np. fasola czy cebula.

Szałwie kwitły u mnie do bardzo późnej jesieni, liczę na nie
Pszczelarnia 10:53, 31 sty 2017

Z fioletów kwitnących z rudbekiami mogą być jeszcze krwawnice, może jeżówka pallida (bardziej róż). Fioletowe (prawie) liście świecznicy. Fenkuł bordowy - to są takie fioletowe poświaty w ogrodzie.

Co do akacji, moje doświadczenie jest takie, że stare drzewa lecą prosto z korzeniami, całe bryły.

Piękny rysunek a jak na papierze dobrze wygląda, to i w realu będzie dobrze, tak ponoć to jest. I tak będzie.

Sosnowa - bardzo ciekawa, szkółka dla eksplorerów .
Wendy79 11:24, 31 sty 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Z fioletów kwitnących z rudbekiami mogą być jeszcze krwawnice, może jeżówka pallida (bardziej róż). Fioletowe (prawie) liście świecznicy. Fenkuł bordowy - to są takie fioletowe poświaty w ogrodzie.

Dziękuję Ewuś za dobre słowo i garść pomysłów dorzuconych do woreczka "rabaty ogniste".
AniMa 11:42, 31 sty 2017

Ale super plany Pięknie będzie
Aga a gdzieś dawałaś zdjęcie z rabata brzozową? Ona jest od pd?