Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 20:19, 25 sty 2019

Pszczelarnia napisał(a)
.

EDIT: miałam coś napisać. Pamiętasz jak wspominałyśmy,że cynia biała (to była 'Envy') nie spełniła naszych oczekiwań kolorystycznych? Otóż, znalazłam dla niej ciekawe zastosowanie, w daliowisku właśnie i pomiędzy szarłatami oraz koprem.

Kwiaty wydawały mi się brzydkie. Nie dałam jej więcej szans. Teraz mam mieszankę kupioną. Miałaś gdzieś zdjęcie tego połączenia?
Dragonka 12:18, 28 sty 2019

Aga, kupiłam nasiona jeżówki purpurowej Zupełnie przypadkiem w Kau.. po 0.79 zł za paczkę,to grzech było nie wziąć, nie?
Będę Cię prosić o podpowiedź jak one lubią być siane bo jesteś dla mnie niekwestionowaną specjalistką w tej dziedzinie
Pszczelarnia 13:13, 28 sty 2019

Chyba nie zrobiłam ale zapamiętałam.
Wendy79 14:38, 28 sty 2019

Dragonka napisał(a)
Aga, kupiłam nasiona jeżówki purpurowej Zupełnie przypadkiem w Kau.. po 0.79 zł za paczkę,to grzech było nie wziąć, nie?
Będę Cię prosić o podpowiedź jak one lubią być siane bo jesteś dla mnie niekwestionowaną specjalistką w tej dziedzinie

Bardzo lubię jeżówki, chyba te najzwyklejsze najbardziej. Wysiewałam bez żadnych ceregieli, wschodziły ładnie. Miałam duuużo własnych sadzonek. Maja też to do siebie, że te dorosłe dają duży samosiew ( no nie ja werbena czy nagietki, ale jednak). Uznaję to za ich plus, bo ponoć lubią się po pewnym czasie wyradzać, a tak można zostawić młode i już mamy nowe roślinki. W tamtym roku część siewek oddałam sąsiadce.
Natomiast te, które wysiałam jako białe, z nasion od L., wszystkie były różowe.
mikina34 15:16, 28 sty 2019

Białe jeżówki miałam z samosiewu ew. z podziału. Jak wyrastały samosiejki oglądałam dokładnie listki i pikowałam te bez jakiegokolwiek odcienia (całkiem zielone listeczki musza być) resztę usuwałam, te różowe chyba silniejsze są.
Dragonka 18:53, 28 sty 2019

Wendy79 napisał(a)

Bardzo lubię jeżówki, chyba te najzwyklejsze najbardziej. Wysiewałam bez żadnych ceregieli, wschodziły ładnie. Miałam duuużo własnych sadzonek. Maja też to do siebie, że te dorosłe dają duży samosiew ( no nie ja werbena czy nagietki, ale jednak). Uznaję to za ich plus, bo ponoć lubią się po pewnym czasie wyradzać, a tak można zostawić młode i już mamy nowe roślinki. W tamtym roku część siewek oddałam sąsiadce.
Natomiast te, które wysiałam jako białe, z nasion od L., wszystkie były różowe.

Ja kupiłam najzwyklejsze, purpurowe, takie mi się tylko podobają- na razie przynajmniej Boję się ją siać ..ale bardzo tez chcę,żeby się udało. Mam cztery paczki, może z którejś wzejdą. Polecany siew prosto do gruntu- a Ty, Aga nie siałaś do doniczek najpierw? Bo już nie pamiętam ( co mnie przeraża, zważywszy, że w zeszłym tygodniu ledwo przeczytałam cały Twój wątek, ale może to mnogość informacji wywołuje dezorientację u mnie ..)

Znalazłam taki polecany siew-

siać na głebokość ok 1 cm, prosto do gruntu, najlepiej jeśli nadal jest lekki mróz (??). nasiona powinny wykiełkować w ciągu 10-20 dni.

viva 19:11, 28 sty 2019

Mój warzywnik jest na sporym spadku i na ścieżkach między skrzyniami mam trawnik. Jestem bardzo zadowolona z tego rozwiązania, łatwo się kosi kosiarką i nic nie wypływa.
Mielibyśmy trudność z wysianiem trawnika, wykorzystaliśmy darń przy okazji poszerzania rabaty
Wendy79 19:29, 28 sty 2019

Dragonka napisał(a)

Polecany siew prosto do gruntu- a Ty, Aga nie siałaś do doniczek najpierw?

Tak, ja zawsze wysiewam byliny do pojemników, bo mogę to zrobić wcześniej i kontrolować wysiewy. Kup sobie ziemię do wysiewów i pod koniec marca siup. Tylko nie za gęsto, bo potem Cię przerywanie będzie czekać Nie ma co się bać. Sugerowany sposób wysiewów (chodzi o ten mróz), wskazywałby na potrzebę stratyfikacji nasion, ale ja nie pamiętam, czy to robiłam. Moja stratyfikacja polega na tym, że wkładam nasiona na około 2 miesiące do lodówki, ale można też posiać wcześniej i wraz z pojemnikiem wynieść gdzieś na taras. To będzie naturalna stratyfikacja.

Wendy79 19:31, 28 sty 2019

viva napisał(a)
Mój warzywnik jest na sporym spadku i na ścieżkach między skrzyniami mam trawnik. Jestem bardzo zadowolona z tego rozwiązania, łatwo się kosi kosiarką i nic nie wypływa.
Mielibyśmy trudność z wysianiem trawnika, wykorzystaliśmy darń przy okazji poszerzania rabaty

Dziękuję Vivo za Twój głos. Myślałam kiedyś o tym, ale mielibyśmy trudności z koszeniem, bo mamy kosiarkę elektryczną i musiałabym mieć bardzo długi kabel, żeby tam sięgnąć.
margaretka3 19:32, 28 sty 2019

Dragonko, Aguś, nasionka jeżówki nie potrzebują stratyfikacji. Wysiewałam zbierane własnoręcznie jesienią, przed przymrozkami. Ładnie kiełkowały. Nasionka jeżówek nie mają twardej łupiny, którą mróz musiałby zmiękczyć.