Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

wiklasia 22:55, 12 wrz 2019

kurczaki, to ja mieszaniec jestem,
jakieś mezaliansy/awanse społeczne (zależy z której strony patrzeć) w rodzinie były; i teraz to jak? - chyba pokolenie hybrydowe jestem.
stąd takie rozdarcie ogrodowe we mnie i ciągle w rozterce, w którą to w końcu rabatę wbić motykę i co wsadzać.
Agania 07:37, 13 wrz 2019

Haniu mam dwie roślinki do rozpoznania...pokazałam u mnie na wątku...zobaczysz?
Gruszka_na_w... 20:10, 13 wrz 2019

wiklasia napisał(a)
kurczaki, to ja mieszaniec jestem,
jakieś mezaliansy/awanse społeczne (zależy z której strony patrzeć) w rodzinie były; i teraz to jak? - chyba pokolenie hybrydowe jestem.
stąd takie rozdarcie ogrodowe we mnie i ciągle w rozterce, w którą to w końcu rabatę wbić motykę i co wsadzać.

Awans społeczny objął sporo narodu.
Bierz się za sadzenie, bo Cię starość dopadnie, a lepiej mieć rozterki w nasadzeniach wokół niż bez nich.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:20, 13 wrz 2019

Agania napisał(a)
Haniu mam dwie roślinki do rozpoznania...pokazałam u mnie na wątku...zobaczysz?

Byłam, ale ze mnie żaden znawca. Na bylinowych czosnkach i moliniach nie wyznaję się zupełnie. Rozróżniam tylko Variegatę.

Moje zainteresowanie teraz budzi sesleria. Niepokoi mnie tylko, że ona u mnie nie chce być seledynowa.

Większość traw to te wielkogabarytowe.

Cieszę się, że Ci dziewczyny pomogły w identyfikacji.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 20:44, 13 wrz 2019

Nie będę cytować ale przepiękne spojrzenie na astry i nie tylko
Gruszka_na_w... 20:46, 13 wrz 2019

mira napisał(a)
Hania klub dyskusyjny stworzyłaś.
Co tam działasz w warzywniku.

Treściwe dyskusje bardzo lubię. Rzadko już można na takowe trafić, więc korzystam.
Od trzech tygodni żyję pod sporą presją, z silnym niedoczasem. Już nawet nie zawsze zdążę odbyć rytualny spacer. Raz w tygodniu koszę, reszta czeka. Dzisiaj udało mi się wysiać jesienny nawóz na rabatach, trawniku i w sadzie. W przelocie zauważyłam, że ładnie rośnie jesienny koperek. Jest też groszek, który dokonał samosiewu po przekopaniu łodyg w lipcu. Powtarzają owocowanie poziomki, są maliny, jabłka i gruszki. Bardzo ładnie owocowały pomidory. Owoce jeszcze są, ale trzeba już je zerwać.
Zapowiadają ochłodzenie, ale bez przymrozków, wiec jeszcze nie trzeba wykopywać korzeniowych.

Gosiek33 20:50, 13 wrz 2019

Podpowiesz czym sypnąć trawnik gdy białe grzyby zalęgły się w nim?
Gruszka_na_w... 20:51, 13 wrz 2019

Gosiek33 napisał(a)
Nie będę cytować ale przepiękne spojrzenie na astry i nie tylko

Słoneczka brakuje. Księżyc dochodzi do pełni, strasznie wieje. Będzie zmiana pogody.

Derenie Sibirica.

Oczar wirginijski.

Irga omszona

Trzmielina oskrzydlona

Gruszka_na_w... 20:54, 13 wrz 2019

Gosiek33 napisał(a)
Podpowiesz czym sypnąć trawnik gdy białe grzyby zalęgły się w nim?

U mnie się zalęgły purchawki. Nie mam pojęcia, czy je się zwalcza.
U Brzozowej Agatki była opieńka. Toszka jej coś doradzała. Podpytaj.
Gosiek33 20:54, 13 wrz 2019

Serce pika mi do irgi omszonej, a właściwie do wszystkich irg. Jak by się człowiek uparł to cały ogród można było by nimi obsadzić i nudno by nie było.... i zimozielono