Jak to pisałam w życiorysie w podstawówce- pochodzę z rodziny chłopskiej. Bardzo sobie to pochodzenie cenię, nigdy się go nie wstydziłam- ba! uważam, że dzięki wsi mój światopogląd jest szerszy co najmniej o 70%! Nie generalizuję, ale uważam, że wielu mieszkańców wsi z dziada pradziada jest niesamowicie mądrych życiowo. To taka mądrość, co jej w szkole do głowy nie wleją, a i z książek się nie wyczyta.
Moja szklanka jest zawsze do połowy pełna, więc tak, byłabym zadowolona z takiego wyboru. W końcu ostatecznie liczy się tylko to, że mogę się przemieścić z miejsca na miejsce w sposób niezależny. Ze mnie jest kiepski konsument. Podążanie za dobrami nie jest moim priorytetem.
Podoba mi się ta dyskusja. Z wielką przyjemnością czytam wszystkie wypowiedzi.
Taaaa, tę mądrość się nabywa ciężką pracą od najmłodszych lat. Wakacje są w lipcu i sierpniu nie dlatego że wtedy można moczyć dupsko w morzu tylko dlatego że uczniowie musieli mieć wolne na żniwa.
Gdybym zmieniła zdanie, co do bytności obieli, to dam znać.
W takim miejscu jak to forum, trudno czasem o precyzję myślenia.
Wiem jedno, że te chłopskie korzenie mam i ja. I to właśnie one najbardziej pomagają mi w życiu. Miłość do ziemi, brak wstrętu do ciężkiej pracy, akceptacja praw natury, racjonalizm i pragmatyzm, umiejętność cieszenia się drobiazgami- jak nic, mam to po wiejskich przodkach. Przyznam jednak, że czasem odczuwam brak skłonności do szaleństwa, ale do tego potrzebny byłby jakiś bardziej szlachetny antenat.
A jeździ tu ktoś Maybachem?
Też nie jestem dobrym klientem.
W zeszłym roku wymieniłam 20letnią skode na poleasingową skode.
Telefony wymieniam na mężowy gdy mu się znudzi ewentualnie jak zepsuje się. Teraz mam popękany ekran ale dopiero co zmieniałam i jeszcze coś widzę. Kiedyś miałam ten sam przez 7lat. Ubrań też nie kupuje zbyt często.
Działa więc po co nowe kupować?