Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:21, 07 sty 2020

mrokasia napisał(a)

Ekhm, ten strach wg mnie nie jest tak zupełnie bezzasadny... Ile teraz ta misa waży?
Jeśli sąsiad jeszcze miesza to może odpowiedniej długości rurę hydrauliczną np. o średnicy 10cm zalać i zainstalować w środku postumentu?

Świetny pomysł. Dziękuję!!!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 18:37, 07 sty 2020

Tak sobie myślę - czy jak patrzysz pod światło, to w tym postumencie ornament jest na wylot? Jeżeli tak, to szkoda by było psuć ten efekt rurą w środku.
paniprzyroda 18:41, 07 sty 2020

Łał Podziwiam.
Gruszka_na_w... 19:53, 07 sty 2020

antracyt napisał(a)
Tak sobie myślę - czy jak patrzysz pod światło, to w tym postumencie ornament jest na wylot? Jeżeli tak, to szkoda by było psuć ten efekt rurą w środku.

Z tego postumentu można zrobić latarnię. Gdyby źródło światła było wewnątrz, to wzór byłby bardzo widoczny. Przy normalnym ustawieniu efekt będzie taki jak na zdjęciu. Za mały kontrast światła.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:54, 07 sty 2020

paniprzyroda napisał(a)

Łał Podziwiam.

Ja też! Ustawiłam w gościnnym. Póki co.
Pszczelarnia 21:40, 07 sty 2020

Gruszko a to kolumna i misa i zegar stanowią jedno? Nie pojmuję też do czego ten beton?

Pszczelarnia 22:06, 07 sty 2020

Zajrzyj na moje dylematy w wątku, proszę.
roma2 22:10, 07 sty 2020

Dziękuję Haniu! Wzuszyłam się. Naprawdę. I przekazałam córce i dzieciom wszystkie dobre myśli.

Ale! Przyszła do Ciebie stara malkontentka . Bo mnie się podoba wszystko, bardzo (kiedy ja sobie będę mogła sprawiac takie cudeńka?). Tylko kolumna i misa i zegar mi nie grają. Nie gra mi głównie misa w tym zestawie. Ale to tylko takie moje zdanie, baby, co nie ma ogrodu, co dopiero takich cudowności Ta misa jakie ma zadanie? Podwyższyć całość?
Bo rozumiem, że beton ma konstrukcję ustabilizować?
Kawa 08:25, 08 sty 2020

Hanuś wszystkiego dobrego w Nowym roku!
zegar śliczny~!
Gosiek33 09:03, 08 sty 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Z tego postumentu można zrobić latarnię. Gdyby źródło światła było wewnątrz, to wzór byłby bardzo widoczny. Przy normalnym ustawieniu efekt będzie taki jak na zdjęciu. Za mały kontrast światła.

Czytam, nie gadam, o betonie myślałam gdy pierwszy raz poczytałam o dylematach jak zegar ustawić. Skoro można postument podświetlić to może pokusisz się o zrobienie pod niego mini fundamentu z oświetleniem, który jednocześnie uniemożliwi wykopyrtnięcie się ciężkiej góry. Tylko najpierw miejsce docelowe trzebaby znaleźć. Może jakieś kotwy zamiast fundamentu?

Zapomniałam napisać, że bardzo mi się całość podoba. A gdyby co, jak już KasiaBawaria pisała, są preparaty do nadania cortenowskiego wyglądu na wszelkie materiały, a potem drugi preparat do zabezpieczenia by dalej korozja nie szła. Oczywiście oba bezbarwne