Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:22, 09 sty 2020

galgAsia napisał(a)

Ja tylko dodam, że byłoby dobrze, gdyby było to południe astronomiczne, które nie jest równoznaczne z południem zegarowym (np. dzisiaj południe astronomiczne było o 12.06), wtedy jest szansa, że zegar będzie pokazywał czas słoneczny

Po przejściu na czas letni powstanie kolejna niezgodność.
Między Polska wschodnią, a zachodnią jest 40 minut różnicy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 20:29, 09 sty 2020

Czyli trzeba ustalić czas lokalny, swój. I basta!
Ta 12.06 to było u mnie , w Gorzowie
galgAsia 20:29, 09 sty 2020

A czemuś zaniechała oczka? jeśli to nie wścibskie pytanie?
Gruszka_na_w... 20:30, 09 sty 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Twój język jak język w pamiętnikach Cezara - był mistrzem logiki i stylu.

Edit: miałam na myśli to, że corten i żeliwo mi nie leży razem za ciężkie.

Ta moja logiczność bywa czasem przekleństwem dla współmieszkańca.

Muszę to ustrojstwo sprawdzić w okolicznościach przyrody. W głowie mi to pasuje (imaginacje), zobaczę, czy oko zaakceptuje rzeczywisty obraz.
Czasem nieoczywistości sklejają się w coś ciekawego.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:33, 09 sty 2020

galgAsia napisał(a)
A czemuś zaniechała oczka? jeśli to nie wścibskie pytanie?

Oczko chce Mira.
Mnie oczka nie pociągają z wrodzonego lenistwa.
No weź: czyść to, obsadzaj, wyciągaj nadmiary rozrostów, w szarudze, dżdżu, wylewaj, dolewaj. To nie dla mnie.
galgAsia 20:35, 09 sty 2020

Taaa, wrodzone lenistwo No niech Ci będzie
Pszczelarnia 21:45, 09 sty 2020

Haniu,

i ja nie umiem tworzyć bytów sztucznych.

O lenistwo Cię nie podejrzewam, raczej perfekcję.
wiklasia 21:50, 09 sty 2020

Haniu, normalnie w ułamku sekundy wzbudziłaś we mnie pożądanie. Wystarczył rzut oka na postument i chęć ogromna przyszła i pragnienie posiadania cudeńka. Śliczne te dmuchawce/czosnki (zwal jak zwał, nieważne). Cudo dorwałaś.
Internetowo czy lokalnie?

Ile mądrości przy okazji człowiek podłapie - czas zegarowy, a południe astronomiczne,
socjologii łyknie o zachowaniach ludzkich
i co tam jeszcze ....

Twój ogród piękny o każdej porze roku, co widać w rocznym podsumowaniu. Znać w nim duszę estetki.
To malowanie plamami kolorów warte naśladownictwa.
Serdeczności styczniowe ślę
Gruszka_na_w... 15:18, 10 sty 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Haniu,

i ja nie umiem tworzyć bytów sztucznych.

O lenistwo Cię nie podejrzewam, raczej perfekcję.

Perfekcja jest tam, gdzie zachodzi jej konieczność. Dawkuję rozsądnie, inaczej poszłabym na wykończenie.

Tworzenie bytów ad hoc czasem mi się zdarza. Z braku laku i kit się nada. Ot, taka proza życia czasem wystąpi. Naprawiałam kiedyś pralkę spinaczami biurowymi. Bywa tak, że trzeba odłożyć na bok perspektywiczne myślenie, choć ono niewątpliwie jest lepsze.
Gruszka_na_w... 15:22, 10 sty 2020

wiklasia napisał(a)
Haniu, normalnie w ułamku sekundy wzbudziłaś we mnie pożądanie. Wystarczył rzut oka na postument i chęć ogromna przyszła i pragnienie posiadania cudeńka. Śliczne te dmuchawce/czosnki (zwal jak zwał, nieważne). Cudo dorwałaś.
Internetowo czy lokalnie?

Ile mądrości przy okazji człowiek podłapie - czas zegarowy, a południe astronomiczne,
socjologii łyknie o zachowaniach ludzkich
i co tam jeszcze ....

Twój ogród piękny o każdej porze roku, co widać w rocznym podsumowaniu. Znać w nim duszę estetki.
To malowanie plamami kolorów warte naśladownictwa.
Serdeczności styczniowe ślę

Ależ miłe słowa, dziękuję.
Duszy estetki w tradycyjnym rozumieniu, to chyba nie mam. Na parapetach dość długo umierały storczyki.
O reszcie napisałam u Ciebie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies