Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Pszczelarnia 10:40, 09 sty 2020

Czyli zegar samonakręcający się bedzie gdzie indziej i na innej podstawie - to mi pasuje.

Ale Tobie musi pasować nade wszystko.

Dzięki za głos, ja zaś nie lubię takich nieoczywistych przykucniętych donic - wydaje mi się, że jeden rozbieg / wiatr i już ich nie ma.
mira 10:48, 09 sty 2020

Utknelam w pociągu to zaglądam to tu to tam. Widziałam że zrobiłaś podsumowanie ale to sobie zostawię na duży ekran. Teraz widzę że w grzeczna byłaś że anioł przytachal taki prezent. Ciekawa jestem gdzie ostatecznie wyląduje.
Ja to pewnie bym to rozdzielila i zrobiła 3 użytki hehe. Słupek lampa albo ot tak, że zegar gdzieś na czymś innym no i ta misa cudna czy ona ma dziury w spodzie i czy taka można kupić samodzielnie

Pozdrawiam
mikina34 14:56, 09 sty 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kolumna stoi bez nakręcania, a zegar współpracuje z prognozą pogody.

A to sie domyślam, ale jak to sie ustawia żeby pokazywało dobrą godzinę? W południe szuka się dwunastej czy jak? Tak mi się na logikę nasunęło, ale ja raczej humanistka więc niekoniecznie rozumowanie w dobrą stronę poszło
Gruszka_na_w... 17:27, 09 sty 2020

mikina34 napisał(a)

A to sie domyślam, ale jak to sie ustawia żeby pokazywało dobrą godzinę? W południe szuka się dwunastej czy jak? Tak mi się na logikę nasunęło, ale ja raczej humanistka więc niekoniecznie rozumowanie w dobrą stronę poszło

Na ramieniu zegara wytłoczone są godziny. Przy ustawieniu na osi północ- południe trzeba skoordynować godzinę z normalnym zegarem. Cień ma padać w odpowiednie miejsce. Dobrze myślisz Monia- humanistyczne wykształcenie nie wyklucza posługiwania się logiką.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:31, 09 sty 2020

mira napisał(a)

Ja to pewnie bym to rozdzielila i zrobiła 3 użytki hehe. Słupek lampa albo ot tak, że zegar gdzieś na czymś innym no i ta misa cudna czy ona ma dziury w spodzie i czy taka można kupić samodzielnie

Pozdrawiam

Misa dziur nie ma, ale chcący może je zrobić. Wystarczy mieć wiertarkę. W sprzedaży samych mis nie spotkałam. Jeśli trafię, to dam Ci znać.
Trzech bytów chyba robić nie będę, bo nie lubię mieć problemów na głowie. Znów musiałabym kombinować z postumentem do zegara.
Udanych wojaży!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:36, 09 sty 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Czyli zegar samonakręcający się bedzie gdzie indziej i na innej podstawie - to mi pasuje.

Ale Tobie musi pasować nade wszystko.

Dzięki za głos, ja zaś nie lubię takich nieoczywistych przykucniętych donic - wydaje mi się, że jeden rozbieg / wiatr i już ich nie ma.

Nie bardzo rozumiem, co autorka miała na myśli, ale to nie szkodzi.
Rzeczywiste zamiary wyjdą jak zwykle w praniu.

Twoje donice absolutnie nie kojarzą mi się z przykucnięciem.
Estetycznie są bez zarzutu.Nie ma przerostu formy. Opcja z obsadzeniem ich trawami i bylinami do mnie przemawia.
galgAsia 17:40, 09 sty 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Na ramieniu zegara wytłoczone są godziny. Przy ustawieniu na osi północ- południe trzeba skoordynować godzinę z normalnym zegarem. Cień ma padać w odpowiednie miejsce. Dobrze myślisz Monia- humanistyczne wykształcenie nie wyklucza posługiwania się logiką.

Ja tylko dodam, że byłoby dobrze, gdyby było to południe astronomiczne, które nie jest równoznaczne z południem zegarowym (np. dzisiaj południe astronomiczne było o 12.06), wtedy jest szansa, że zegar będzie pokazywał czas słoneczny
mira 17:51, 09 sty 2020

Ja takiej misy szukam bez dziur na sadzawke - hehe dalej jadę
Pszczelarnia 18:15, 09 sty 2020

Twój język jak język w pamiętnikach Cezara - był mistrzem logiki i stylu.

Edit: miałam na myśli to, że corten i żeliwo mi nie leży razem za ciężkie.

Gruszka_na_w... 20:21, 09 sty 2020

mira napisał(a)
Ja takiej misy szukam bez dziur na sadzawke - hehe dalej jadę

O matulu! Tak długo?

Sadzawkę kombinowałabym z kastry budowlanej. Koszt nieduży, a wyglądają solidnie. Ale to wersja do wkopania w ziemię. Ty pewnie dumasz o takiej misie na powierzchni.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies