Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

pestka56 10:40, 08 sty 2020

Dobre uwagi, Gosiek Podpinam się
Brzozowadzie... 12:20, 08 sty 2020

Witaj Haniu! Z nowym rokiem nowym krokiem Że tak zacznę, bo natłok myśli mnie ogarnął, które miałam napisać.
Trzy tygodnie nadrabiam u Ciebie drugi dzień Zacznę od tyłu - postument pod zegar zarąbisty! Misa mniej Zegar świetny. Już go widzę na frontowej, nawet w dwóch miejscach. Choć przez okno w jadalni też go widzę. Znaczy troi mi się w oczach Podziwiam wszystkie dziewczyny, co Ci te techniczne podpowiedzi piszą.
Przegląd roczny zachwycający. Brak słów. Kilka duetów zapisałam . Mój pierwszy typ - Kimono z berberysami, ale podobnie jak Ewa Pszczelarnia, pewnie jutro zmienię zdanieŚciskam baaardzo serdecznie!
P.S.1. Podpisuję się pod komentarzem Mrokasi ze strony 1310 obiema rękami i całym sercem
P.S.2 Przy lipcowych zdjęciach nie było pośmiechujek. To był śmiech w głos
mikina34 14:28, 08 sty 2020

Haniu, życzę Ci jak najwięcej czasu do leniuchowania na hamaku i kontemplowaniu

A tak sie zapytam, jak sie to cortenowe cudo "nakręca" ?
Gruszka_na_w... 19:57, 08 sty 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Zajrzyj na moje dylematy w wątku, proszę.

Zajrzałam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:01, 08 sty 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Gruszko a to kolumna i misa i zegar stanowią jedno? Nie pojmuję też do czego ten beton?

Kupowane były jako całość, ale misa nie jest trwale przymocowana do kolumny.
W oryginale to lampa ogrodowa z misą na nasadzenia roślinne.Cena była korzystna, bo w zestawie nie było kabelków.
Beton w misie ma służyć stabilizacji konstrukcji.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:06, 08 sty 2020

roma2 napisał(a)
Dziękuję Haniu! Wzuszyłam się. Naprawdę. I przekazałam córce i dzieciom wszystkie dobre myśli.

Ale! Przyszła do Ciebie stara malkontentka . Bo mnie się podoba wszystko, bardzo (kiedy ja sobie będę mogła sprawiac takie cudeńka?). Tylko kolumna i misa i zegar mi nie grają. Nie gra mi głównie misa w tym zestawie. Ale to tylko takie moje zdanie, baby, co nie ma ogrodu, co dopiero takich cudowności Ta misa jakie ma zadanie? Podwyższyć całość?
Bo rozumiem, że beton ma konstrukcję ustabilizować?

Koncepcja ostatecznego wyglądu wciąż się krystalizuje. Wszystkie elementy tego zestawu są ruchome, więc ostatecznego wyboru dokonam metodą prób terenowych.
Beton w misie może mieć różnorakie zastosowanie. W sytuacjach ekstremalnych może służyć nawet do odparcia najazdu wroga.
Gruszka_na_w... 20:07, 08 sty 2020

Kawa napisał(a)
Hanuś wszystkiego dobrego w Nowym roku!
zegar śliczny~!

Kawciu, duży cmok noworoczny!
Gruszka_na_w... 20:12, 08 sty 2020

Gosiek33 napisał(a)

Czytam, nie gadam, o betonie myślałam gdy pierwszy raz poczytałam o dylematach jak zegar ustawić. Skoro można postument podświetlić to może pokusisz się o zrobienie pod niego mini fundamentu z oświetleniem, który jednocześnie uniemożliwi wykopyrtnięcie się ciężkiej góry. Tylko najpierw miejsce docelowe trzebaby znaleźć. Może jakieś kotwy zamiast fundamentu?

Zapomniałam napisać, że bardzo mi się całość podoba. A gdyby co, jak już KasiaBawaria pisała, są preparaty do nadania cortenowskiego wyglądu na wszelkie materiały, a potem drugi preparat do zabezpieczenia by dalej korozja nie szła. Oczywiście oba bezbarwne

Gosiu, miej litość.
Żadnych fundamentów, żadnej elektryki. Nie lubię komplikować sobie tego, co może być proste. Wszelakie chemiczne preparaty swoją ceną przewyższałyby wartość zegara z postumentem.

Mrokasia wymyśliła świetny sposób na podparcie wieczka tej kolumny i tak właśnie zrobię.
roma2 20:15, 08 sty 2020

Fakt, próby terenowe dadzą odpowiedź. A skoro misa może mieć różnorakie zastosowanie, w tym pogonienie wroga, to siedzę cicho i sama przemyślę podobny zakup
Gruszka_na_w... 20:16, 08 sty 2020

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Witaj Haniu! Z nowym rokiem nowym krokiem Że tak zacznę, bo natłok myśli mnie ogarnął, które miałam napisać.
Trzy tygodnie nadrabiam u Ciebie drugi dzień Zacznę od tyłu - postument pod zegar zarąbisty! Misa mniej Zegar świetny. Już go widzę na frontowej, nawet w dwóch miejscach. Choć przez okno w jadalni też go widzę. Znaczy troi mi się w oczach Podziwiam wszystkie dziewczyny, co Ci te techniczne podpowiedzi piszą.
Przegląd roczny zachwycający. Brak słów. Kilka duetów zapisałam . Mój pierwszy typ - Kimono z berberysami, ale podobnie jak Ewa Pszczelarnia, pewnie jutro zmienię zdanieŚciskam baaardzo serdecznie!
P.S.1. Podpisuję się pod komentarzem Mrokasi ze strony 1310 obiema rękami i całym sercem
P.S.2 Przy lipcowych zdjęciach nie było pośmiechujek. To był śmiech w głos

Uściski i buziak, za to, że Ci się chciało tyle czytać. Tęskniłam.
Wyboru miejsca i ostatecznego kształtu pewnie dokonamy tutaj- publicznie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies